Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Brüsszel a támogatáspolitikán keresztül próbál hatást gyakorolni”

Horváth József György

2019.10.17. 18:48

Brüsszel nem gyakorolhat hatást a nemzeti hatáskörbe tartozó területekre, mint például az oktatás, az egészségügy vagy a szociális politika, ugyanakkor úgy avatkozik be, hogy a támogatáspolitikába épít be olyan feltételeket, amelyek a nyugat-európai érdekeket és célokat szolgálják – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára csütörtökön egy szakmai konferencián, Budapesten.

Az államtitkár a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Állam- és Jogtudományi Karának Szemere Bertalan Kutatóközpontja által szervezett konferencián tartott előadásában hozzátette, hogy Brüsszel olyan feltételeket szab meg a támogatásokkal kapcsolatban, amelyekkel burkoltan beavatkozik az adott tagállam ügyeibe. Ez többek között szakpolitikai torzító hatásokat eredményez a közép-európai országokban.

Schanda Tamás elmondta, a Magyarország uniós csatlakozása óta eltelt 15 év mérlege azt mutatja, hogy az ország a saját lábára állt, megtanulta, hogy kiállhat az érdekeiért, a kohéziós politikát pedig immár a kormányzat törekvéseihez alakítják, és az ehhez szükséges vitákat is felvállalják.

Kifejtette, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltások után a térség államai azt hitték, végre saját kezükbe vehetik a sorsukat. Nagy reménnyel tekintettek az unióra, és nagy bizalommal vállaltak mindent, amit a szerencsésebb nyugati államok meghatároztak ahhoz, hogy egy közösséggé váljanak. Azonban Nyugat-Európa meglátta a politikai és gazdasági lehetőséget a csatlakozási folyamatban. Az unió jogi, politikai és gazdasági feltételeket határozott meg a koppenhágai kritériumokkal azon országok számára, amelyek végre elérkezettnek látták az időt, hogy részei legyenek a közös európai gazdasági és érdekszövetségnek.

Az uniós tagjelölteknek egyoldalúan el kellett fogadniuk a közösségi joganyagot, ki kellett nyitniuk a piacaikat még azt megelőzően, hogy az átmenetben meggyengült gazdaságaikat megerősíthették volna, és el kellett fogadniuk a liberális demokrácia alapelveit. A csatlakozási versenyt hirdető uniós retorika eredményeként egy káros gazdasági verseny vette kezdetét a közép-európai államok között – tette hozzá.

Elmondta, hogy Magyarország mozgástere a kohéziós politikában eleinte csekély volt: „míg a 2004-2006-os és 2007-2013-as időszak stratégiai tervezésében az volt a vezérlő szempont, hogy az uniós preferenciákat teljesítsék – vagyis hazai fejlesztéspolitikai koncepció lényegében nem volt –, addig a 2014-2020-as időszak tervezésében az jelentette a vezérfonalat, hogy a kohéziós politika forrásait mi módon lehet Magyarország érdekeinek szolgálatába állítani”.

A magyar kormány felismerte, hogy Nyugat-Európa nem az egyenlő versenytárs szerepét szánja a közép-európai térség országainak, és ezzel összhangban javaslatai sem eredményeznek olyan beavatkozási csomagot, amellyel a teljes felzárkózás elképzelhető. A magyar modell azért sikeres, mert nem követte az uniós javaslatokat, hanem érdekei érvényesítésére saját modellt alakított ki – jegyezte meg.

Az államtitkár szerint a kohéziós források kompenzációnak tekinthetők, mivel az uniós csatlakozással Magyarország jelentős erőforrást adott át a nyugati tagállamoknak, miközben nagy veszteségeknek tette ki saját gazdaságát.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csaknem félmillió, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező afgán migráns tért haza idén

Csaknem félmillió, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező afgán migráns tért haza idén

Több mint 464 ezer „nem dokumentált” afgán migráns tért haza Pakisztánból, Iránból, Törökországból és az Európai Unióból az idei évben – tájékoztatott a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön.

Nemsokára bármelyik öltözőben szembejöhet egy transznemű

Nemsokára bármelyik öltözőben szembejöhet egy transznemű

Egy chicagói úszó gimnazistalány könnyek között panaszkodott a transzneműekre, miután engedélyezték nekik, hogy korlátlanul használhassák bármelyik öltözőt.

Szijjártó: a migrációs helyzet egyre súlyosabb, százezren torlódtak fel a Balkánon

Szijjártó: a migrációs helyzet egyre súlyosabb, százezren torlódtak fel a Balkánon

Szijjártó Péter csütörtökön Bécsben a Migrációs Politikát Fejlesztő Nemzetközi Központ (ICMPD) magas szintű paneljében beszélt a Nyugat-Balkán helyzetéről.

A strasbourgi bíróság a magyar kormánynak adott igazat

A strasbourgi bíróság a magyar kormánynak adott igazat

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Nagykamarája két menedékkérő ügyében másodfokon megállapította, hogy a tranzitzónában való tartózkodás nem számít jogellenes fogva tartásnak és a tranzitzónában való elhelyezés körülményei nem ütköznek az embertelen bánásmód tilalmába.

OKJ-s imámképző indul Németországban

OKJ-s imámképző indul Németországban

Megkezdődik a muszlim hitszónokok, azaz imámok képzése a német állami felsőoktatásban, az első kísérleti projekt csütörtökön indul az osnabrücki egyetemen – írta az Osnabrücker Neue Zeitung (NOZ) című német lap.

Már több, mint ötven sportolónk jutott ki a tokiói olimpiára

Már több, mint ötven sportolónk jutott ki a tokiói olimpiára

Ötvennégyre nőtt a magyar kvóták száma a jövő évi tokiói olimpiára azzal, hogy szerdán kiderült, Magyarország egy kerékpárost indíthat a férfiak mezőnyversenyében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére