Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Börtönbüntetést kapott a Rolls-Royce-szal flangáló szocialista alpolgármester

Bokor Gábor

2017.01.24. 17:28

Két év börtönre és hetvenmillió forint kifizetésére kötelezte a bíróság a VI. kerületi MSZP-s alpolgármestert, Fürst Györgyöt. A bíróság öt év próbaidõre felfüggesztette a büntetést.

A bíróság ítélete szerint a többi vádlott is felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint 131 millió forintot és ennek a 2004 óta járó kamatait is meg kell fizetniük a VI. kerületi önkormányzatnak. Az ügyészség az akkori terézvárosi képviselő-testület tagjait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg, azonban az ítélethirdetésre többen el sem mentek. A tárgyaláson az elsőrendű vádlott, Fürst György sem ment el.

A vádlottak végig tagadták a bűnösségüket, mivel szerintük politikai indíttatású koncepciós eljárás folyik ellenük. A tárgyalássorozat 2011 végén indult, és csaknem 12 ezer oldalnyi peranyag gyűlt össze. A bíróság a bizonyítás során mintegy ötven tanút hallgatott meg, és közel 5 ezer oldalnyi iratanyagot ismertetett – írja az Origo.

Az eredeti vád arról szólt, hogy a VI. kerületi önkormányzat MSZP-s többségű képviselő-testülete 2004. június 17-én gyanúsan alacsony áron adott el két önkormányzati tulajdonú ingatlant, ezzel több mint 500 millió forintos kárt okozva az önkormányzatnak.

Tavaly szeptemberben Rab Ferenc ügyész a kárt végül 500 millió forint alá enyhítette. Ez azért fontos, mert az 50 és 500 millió forint közötti károkozásért enyhébb, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki büntetésként, míg a félmilliárd forint feletti büntetési tétel már 5-10 év közötti börtönbüntetés jár.

A vádlottak 2004-ben versenyeztetés nélkül adták el összesen 580 millió forintért az Andrássy út 47., illetve az Andrássy út 3. szám alatti ingatlant, és ezzel 378 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak"

– mondta az ügyész.

Az ügyész a kiszabható szabadságvesztés középértékét alapul véve letöltendő börtönbüntetést, valamint a vádlottak közügyektől való eltiltását kérte a bíróságtól.

A Terézváros önkormányzata sértettként a büntetőeljárás keretében azt kérte, hogy térítsék meg számára az okozott kárt.

Az ügyészség közleménye szerint az értékesítések idején a vádlottak közül Verók István Terézváros polgármestere, Fürst György vagyongazdálkodásért is felelős alpolgármester, R. László alpolgármester, V. T. László aljegyző volt, a többi vádlott pedig akkori MSZP-s vagy SZDSZ-s önkormányzati képviselő. A bírósági eljárás közben Verók István, R. László és V. T. László meghalt, velük szemben a törvényszék a büntetőeljárást megszüntette.

Az azóta már elhunyt V. István a tárgyalássorozat elején megalapozatlannak nevezte a vádat, Fürst György alpolgármester pedig azt mondta, hogy ő lelkiismeretesen és gondosan járt el az Andrássy út 47. szám alatt található palota értékesítésének ügyében. A volt szocialista politikus egyébként a tárgyalás folyamán többször elmondta, hogy neki mint a Közép-afrikai Köztársaság utazó diplomatájának jár a mentesség. Fürst a tárgyalásokra nemegyszer luxusautói valamelyikével érkezett, amellyel a bíróság főbejárata előtt parkolt le.

Ha ez nem lenne elég, a több mint öt éve húzódó eljárás során a luxuséletet élő szocialista politikus olyat is állított, hogy jogi felelősséggel nem, maximum politikaival tartozik korábbi döntéseiért.

Az önkormányzatnak gyorsan kellett a pénz, ezért hoztunk ilyen gyors döntést"

– indokolta Fürst azt, hogy miért nem voltak megversenyeztetve az ajánlatok.

A bukott szocialista politikus nem válaszolt arra a bírói kérdésre, hogy hogyan lehetett egy június 7-én, illetve 17-én még be sem jegyzett cég vételi ajánlata alapján döntést hozni.

Egy másik tárgyaláson Fürst azzal a mentegetéssel jött elő, hogy Terézvárost a csőd fenyegette, ezért volt olyan sürgős a vagyonokat érő palotákat gyanús körülmények között eladni.

A kerület korább jegyzője a meghallgatásán elmondta, hogy a vételi ajánlatok a vagyonkezelő szervezethez vagy a polgármesteri titkárságra érkeztek.

A vevő kiválasztása az utóbbi helyen történt: ezt a polgármester vagy Fürst alpolgármester végezte el, lényegében előszűrve a jelentkezőket"

– mondta a jegyző.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére