Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség” – az államfő aláírta

888.hu

2022.07.18. 18:40

Novák Katalin aláírta a KATA módosításáról szóló törvényt – áll az államfő legújabb Facebook-bejegyzésében. A köztársasági elnök beszámolt: alaposan megvizsgálta és megfontolta az elfogadott törvényt, ahogy a hozzá érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia, nem talált – jelentette ki.

 

Novák Katalin szerint a törvényhozói szándék, és a KATA megváltoztatásának célja aligha vitatható. Kitért arra is, érzékelte a felháborodást és azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás – írja a Magyar Nemzet.

„Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés, mert gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a kormány megfelelően segítse az érintetteket.”
– fogalmazott az államfő. Kiemelte: megbeszélést folytatott a kormányfővel és a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.

„Rendkívüli időket élünk. A háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja hétköznapjainkat. Rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség. Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.”– hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: „összefogás, kölcsönös felelősségvállalás és belátás – ez segít minket túl a nehezén. Csak így maradhatunk talpon.”
– összegezte a köztársasági elnök.

Ahogy arról a lap már korábban beszámolt, az Országgyűlés július 12-én szavazta meg a kisadózó vállalkozók tételes adójával, vagyis a katával kapcsolatos jogszabálymódosítást. Ennek értelmében a KATA eddig ismert formája augusztus 31-vel megszűnik, helyére új rendelkezések lépnek.

Az új katához cégek már nem, csak egyéni vállalkozók csatlakozhatnak, közülük is azok, akik a lakosságnak nyújtanak szolgáltatásokat, értékesítenek árut. Vállalkozásnak tehát a katások a jövőben nem állíthatnak ki számlát, ha ezt megteszik, automatikusan kiesnek az adónemből. A taxisok kivételt képeznek. A bevételi határ 12 millió forintról 18 millióra emelkedik, a közteher pedig egységesen ötvenezer forint lesz.

A kormány azért döntött a módosítás mellett, mert a KATA 2013-as bevezetése óta számos vállalkozás katásként kezdte alkalmazni munkavállalóit azért, hogy elkerüljék a személyi jövedelemadó és a járulékok befizetését. Előfordult olyan eset is, hogy a cégvezető katásként számlázva vette ki a pénzt a cégből, így nem fizetett társasági és az osztalék után fizetendő adót. Egyes jelzések szerint az utóbbi időben bizonyos ágazatokban már a munkaerő-közvetítők is katás konstrukciókat alkalmaztak. A kisvállalkozások adóját emellett egyes olyan vállalkozások is elkezdték alkalmazni, amelyek legtöbbször nagyobb üzleti megrendeléseket teljesítenek, vagyis egyáltalán nem számítottak kicsinek.

A kormány bejelentését a baloldal heves politikai reakciói több száz fős tüntetések követték.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére