Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bírósági korrupció gyanúja merült fel a Szeviép-ügyben

888.hu

2019.12.18. 10:45

Nemcsak a Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírói tanács tagja, dr. Nóvé Ágnes lehetett összeférhetetlen önkormányzati céges szerződései miatt, hanem a tanácsvezető bíró, dr. Kovalcsik Éva érintettsége is felmerül.

A Pesti Srácok a társadalmat mélyen felháborító másodfokú, felmentő Szeviép-ítélet után kezdett kutakodni és egészen elképesztő összefüggéseket, kapcsolatokat talált a Szegedi Törvényszék eljáró bírói körül, amelyek minimum összeférhetetlenséget jelentenek.

A háromtagú bírói tanács egyik tagjáról, dr. Nóvé Ágnesről kiderült, hogy férjével közösen egy építőipari vállalkozást birtokolnak, amely korábban csak kisebb munkákat végzett, adózás utáni éves eredménye maximum 18 millió forint volt, ám a Szeviép-ügy másodfokú eljárása előtt három önkormányzati munkát is kaptak, a legnagyobbat, egy 750 milliós kivitelezést egy másik céggel konzorciumban. A három megbízásól az ÉPTÁRKER Kft. több bevételhez jutott néhány hetes munkával, mint máskor egy egész év alatt.

Mint ismert, az alvállalkozókat, bedolgozókat legalább hatmilliárd forinttal megkárosító Szeviép-vezérek Botka László baloldali polgármester fő kedvezményezetti köréhez tartoztak és ezer szálon kötődnek a helyi, illetve országos MSZP-hez és általában Gyurcsány Ferenc köreihez.

Törvény mondja ki, hogy bíró nem lehet gazdasági társaság korlátlan felelősségű tagja. Nóvé Ágnes esetében ugyan nem korlátlan a felelősség, hiszen csak felerészben tulajdonosa a cégnek, csakhogy a másik tulajdonos a férje, erről viszont nem rendelkezik részletesen a bírók jogállásáról szóló törvény. Egyszóval egy jogi kiskaput használhattak ki arra, hogy meggazdagodjanak, mielőtt az építőipari vállalkozó-bíró fel nem mentette az évtized egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének vádlottait.

A Szegedi Törvényszék a Pesti Srácoknak azt írta, hogy a Szeviép-ügyben eljáró bírói tanács egyik tagja sem jelentett összeférhetetlenséget. Ezt azóta már vizsgálják. Az Országos Bírói Hivatal elnöke, Senyei György Barna jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét. A törvényszék közölte, hogy elindították a belső vizsgálatot.

Egy olvasó kommentje alapján a Pesti Srácok most a tanács másik bírójánál – sőt, a tanács elnökénél – is összeférhetetlenséget talált. A szegedi IKV Zrt. saját közérdekű adatai szerint 2015. november 26-án egy 100 négyzetméteres luxuslakást adtak el Dr. Kovalcsik Éva Katalin bírónőnek, mindössze 12 millió 406 ezer 800 forintért a Kölcsey utcában. A Kölcsey utca Szeged központjában van, a belváros legfrekventáltabb részén. 2010 óta ez a város új korzója. Az egész utca díszburkolatot, új padokat, fákat kapott, de a közműveket is kicserélték.

A lakás egy impozáns műemlék épületben, a „Wagner-palotában” van. Az 1905-ben épült híres lakóházról történelmi portálok is megemlékeznek, ugyanis a város egyik legszebb szecessziós épülete. Régi polgári ház, hatalmas belmagassággal, intarziás ablakokkal Szeged belvárosának dísze, ami lakóházként funkcionál. Benne klasszikus polgári lakások találhatók luxuskivitelben.

Ráadásul nemcsak a Kölcsey utca mint korzó lett teljesen felújítva, hanem maga a Wagner-palota is. A Délmagyar egy 2008-as cikke szerint „a város és az adófizetők többéves erőfeszítésének köszönhetően a sétálóutca régi épületeit külső jegyeiket meghagyva felújították”.

A tulajdoni lapról kiderült, hogy a bírónő mindösszesen 8 napig volt a luxuslakás tulajdonosa, majd tovább is adta Szeged egyik ismert gazdag vállalkozójának. Hogy mennyiért, az már nem közérdekű adat, így nem tudni, mennyit keresett a város vagyonán.

Az ingatlanhirdetésekből viszont az látszik, hogy 15 millió alatt legfeljebb egy kisebb panelt lehet venni a város peremén. A nagyobb belvárosi lakások 30 milliónál kezdődnek.

A Kölcsey utcában, sőt az egész belvárosban 60-70 négyzetméteres lakásokat kínálnak 30 millió forint körüli áron. 83 négyzetméteres társasházi lakás bérleti jogát hirdetik 10 millió forintért, alig kevesebbért, mint amennyiért a bírónő a felújított palotában 100 négyzetmétert és tulajdonjogot szerzett.

A házban lakók azt mondták a lapnak, hogy Kovalcsik Évát nem is látták ott soha. Évek óta albérlők lakják a hatalmas polgári lakást.

A PS megkereste a szegedi önkormányzat jegyzőjét és megkérdezte, mi indokolta, hogy a piaci ár töredékéért adják el a város vagyonát képező ingatlant egy, a városhoz köthető kényes ügyekben ítélkező, magas rangú bírónak és hány lakást adtak el a felújított belvárosi palotaházakban – ez ügyben közérdekű adatigénylést is beadtak. Azt a kérdést is feltették, hogy hirdették-e a lakást vagy milyen úton került a szegedi bíró tulajdonába?

Újabb megkeresést küldtek a Szegedi Törvényszéknek is. Tőlük azt kérdezte a Pesti Srácok, hogy bírójuk milyen úton jutott hozzá a piaci ár töredékéért egy szegedi belvárosi önkormányzati lakáshoz és egy ilyen kimagaslóan jó vétel után a bírónő meglátásuk szerint nem tekinthető-e összeférhetetlennek olyan ügyekben, amelyekben a szegedi önkormányzat illetve annak beszállítói ülnek a vádlottak padján?

Kovalcsik Éva Katalin bírónő egyébként éppen a közelmúltban kapta meg a nyugdíjkorhatár elérése miatti felmentését, így már csak néhány hónapot bíráskodhat.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nézegess katonai díszegyenruhákat!

Nézegess katonai díszegyenruhákat!

Baloldali politológusoknak zavaró tartalom következik.

Elrajtol a klímavédelmi akcióterv

Elrajtol a klímavédelmi akcióterv

A miniszter beszélt a részletekről.

Dennis a szigetországban is komisz

Dennis a szigetországban is komisz

Áradásokat okozott a Dennis névre keresztelt vihar Nagy-Britanniában és Írországban

Micsoda nap volt: Kiborult a Jobbik bili, Huth beszólt a bírómaffiának, Hadházy a zsebébe nyúl

Micsoda nap volt: Kiborult a Jobbik bili, Huth beszólt a bírómaffiának, Hadházy a zsebébe nyúl

Egy perccel nyolc előtt: a Jobbikból kiugrott Bencsik János kiteregette a szennyest, miszerint Jakab Péter friss, ropogós Jobbik elnök éppen nagytakarít és baloldali pártot csinál az egykori radikálisokból, miközben kiderült az is, hogy a Parlament bohócának, Hadházy Ákosnak két millájába kerül majd legutóbbi molinózása, Huth Gergely, a bírói korrupciót leleplező Pesti Srácok főszerkesztője pedig a 888-nak adott interjújában azon háborog jogosan, hogyan működhetnek hazánk bíróságai maffiamódszerekkel.

Baltával irányította a forgalmat a nigériai migráns

Járókelőket is megsebesített az Olaszországba bevándorolt afrikai bűnöző.

Ez igen! A polgármester lekötelezettje vizsgálja Kispest korrupciógyanús ügyeit

Ez igen! A polgármester lekötelezettje vizsgálja Kispest korrupciógyanús ügyeit

Elszabadult a mutyihenger Kispesten: az a Ferenczi István LMP-s képviselő vezeti majd az ex-szoci Lackner Csaba korrupciós botrányát kivizsgáló bizottságot, akinek a családi érdekeltségébe tartozó szövetkezet már több mint fél éve megkapta pályáztatás nélkül Gajda Péter MSZP-s polgármestertől a Kispiac közösségi házát, amit – egyébként a még Tarlós István vezette főváros meghirdette – pályázaton újítottak fel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére