Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bírósági korrupció gyanúja merült fel a Szeviép-ügyben

888.hu

2019.12.18. 10:45

Nemcsak a Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírói tanács tagja, dr. Nóvé Ágnes lehetett összeférhetetlen önkormányzati céges szerződései miatt, hanem a tanácsvezető bíró, dr. Kovalcsik Éva érintettsége is felmerül.

A Pesti Srácok a társadalmat mélyen felháborító másodfokú, felmentő Szeviép-ítélet után kezdett kutakodni és egészen elképesztő összefüggéseket, kapcsolatokat talált a Szegedi Törvényszék eljáró bírói körül, amelyek minimum összeférhetetlenséget jelentenek.

A háromtagú bírói tanács egyik tagjáról, dr. Nóvé Ágnesről kiderült, hogy férjével közösen egy építőipari vállalkozást birtokolnak, amely korábban csak kisebb munkákat végzett, adózás utáni éves eredménye maximum 18 millió forint volt, ám a Szeviép-ügy másodfokú eljárása előtt három önkormányzati munkát is kaptak, a legnagyobbat, egy 750 milliós kivitelezést egy másik céggel konzorciumban. A három megbízásól az ÉPTÁRKER Kft. több bevételhez jutott néhány hetes munkával, mint máskor egy egész év alatt.

Mint ismert, az alvállalkozókat, bedolgozókat legalább hatmilliárd forinttal megkárosító Szeviép-vezérek Botka László baloldali polgármester fő kedvezményezetti köréhez tartoztak és ezer szálon kötődnek a helyi, illetve országos MSZP-hez és általában Gyurcsány Ferenc köreihez.

Törvény mondja ki, hogy bíró nem lehet gazdasági társaság korlátlan felelősségű tagja. Nóvé Ágnes esetében ugyan nem korlátlan a felelősség, hiszen csak felerészben tulajdonosa a cégnek, csakhogy a másik tulajdonos a férje, erről viszont nem rendelkezik részletesen a bírók jogállásáról szóló törvény. Egyszóval egy jogi kiskaput használhattak ki arra, hogy meggazdagodjanak, mielőtt az építőipari vállalkozó-bíró fel nem mentette az évtized egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének vádlottait.

A Szegedi Törvényszék a Pesti Srácoknak azt írta, hogy a Szeviép-ügyben eljáró bírói tanács egyik tagja sem jelentett összeférhetetlenséget. Ezt azóta már vizsgálják. Az Országos Bírói Hivatal elnöke, Senyei György Barna jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét. A törvényszék közölte, hogy elindították a belső vizsgálatot.

Egy olvasó kommentje alapján a Pesti Srácok most a tanács másik bírójánál – sőt, a tanács elnökénél – is összeférhetetlenséget talált. A szegedi IKV Zrt. saját közérdekű adatai szerint 2015. november 26-án egy 100 négyzetméteres luxuslakást adtak el Dr. Kovalcsik Éva Katalin bírónőnek, mindössze 12 millió 406 ezer 800 forintért a Kölcsey utcában. A Kölcsey utca Szeged központjában van, a belváros legfrekventáltabb részén. 2010 óta ez a város új korzója. Az egész utca díszburkolatot, új padokat, fákat kapott, de a közműveket is kicserélték.

A lakás egy impozáns műemlék épületben, a „Wagner-palotában” van. Az 1905-ben épült híres lakóházról történelmi portálok is megemlékeznek, ugyanis a város egyik legszebb szecessziós épülete. Régi polgári ház, hatalmas belmagassággal, intarziás ablakokkal Szeged belvárosának dísze, ami lakóházként funkcionál. Benne klasszikus polgári lakások találhatók luxuskivitelben.

Ráadásul nemcsak a Kölcsey utca mint korzó lett teljesen felújítva, hanem maga a Wagner-palota is. A Délmagyar egy 2008-as cikke szerint „a város és az adófizetők többéves erőfeszítésének köszönhetően a sétálóutca régi épületeit külső jegyeiket meghagyva felújították”.

A tulajdoni lapról kiderült, hogy a bírónő mindösszesen 8 napig volt a luxuslakás tulajdonosa, majd tovább is adta Szeged egyik ismert gazdag vállalkozójának. Hogy mennyiért, az már nem közérdekű adat, így nem tudni, mennyit keresett a város vagyonán.

Az ingatlanhirdetésekből viszont az látszik, hogy 15 millió alatt legfeljebb egy kisebb panelt lehet venni a város peremén. A nagyobb belvárosi lakások 30 milliónál kezdődnek.

A Kölcsey utcában, sőt az egész belvárosban 60-70 négyzetméteres lakásokat kínálnak 30 millió forint körüli áron. 83 négyzetméteres társasházi lakás bérleti jogát hirdetik 10 millió forintért, alig kevesebbért, mint amennyiért a bírónő a felújított palotában 100 négyzetmétert és tulajdonjogot szerzett.

A házban lakók azt mondták a lapnak, hogy Kovalcsik Évát nem is látták ott soha. Évek óta albérlők lakják a hatalmas polgári lakást.

A PS megkereste a szegedi önkormányzat jegyzőjét és megkérdezte, mi indokolta, hogy a piaci ár töredékéért adják el a város vagyonát képező ingatlant egy, a városhoz köthető kényes ügyekben ítélkező, magas rangú bírónak és hány lakást adtak el a felújított belvárosi palotaházakban – ez ügyben közérdekű adatigénylést is beadtak. Azt a kérdést is feltették, hogy hirdették-e a lakást vagy milyen úton került a szegedi bíró tulajdonába?

Újabb megkeresést küldtek a Szegedi Törvényszéknek is. Tőlük azt kérdezte a Pesti Srácok, hogy bírójuk milyen úton jutott hozzá a piaci ár töredékéért egy szegedi belvárosi önkormányzati lakáshoz és egy ilyen kimagaslóan jó vétel után a bírónő meglátásuk szerint nem tekinthető-e összeférhetetlennek olyan ügyekben, amelyekben a szegedi önkormányzat illetve annak beszállítói ülnek a vádlottak padján?

Kovalcsik Éva Katalin bírónő egyébként éppen a közelmúltban kapta meg a nyugdíjkorhatár elérése miatti felmentését, így már csak néhány hónapot bíráskodhat.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Megjelent a vírus az egyik görögországi migránstáborban

Megjelent a vírus az egyik görögországi migránstáborban

Első alkalommal diagnosztizálták az új típusú koronavírust egy görögországi migránstáborban – közölte a görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium.

Egy 13 éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata

Egy 13 éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata

Egy 13 éves fiú is belehalt a koronavírus-járványba Nagy-Britanniában, ezzel valószínűleg ő eddig a ragály legfiatalabb brit áldozata – adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

Soha nem tiltották a szájmaszk viselését az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Soha nem tiltották a szájmaszk viselését az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Kell vagy sem az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) szájmaszkot viselnie a dolgozóknak?

Németországban lassul a terjedés, Hollandiában drámai a helyzet

Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel – 7,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 62 435-nél. Hollandiában kedd estére a halottak száma átlépte az ezret.

Elutasították a kiutasított irániak azonnali jogvédelem iránti kérelmét

lutasította a Magyarországról és az Európai Unió területéről kiutasított, korábban koronavírus miatt karanténban lévő tizenhárom iráni állampolgár azonnali jogvédelem iránti kérelmét kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Kilenc magyar úszónak is pozitív lett a tesztje

Kilenc magyar úszónak is pozitív lett a tesztje

Kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt az elvégzett koronavírus-tesztek – közölte a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azok után, hogy a nap folyamán Kapás Boglárka és Kozma Dominik is bejelentette: megfertőződött.

Orbán Viktor az esti műszakra érkezik az akciócsoport-vezetők ülésére

Orbán Viktor az esti műszakra érkezik az akciócsoport-vezetők ülésére

Orbán Viktor Facebook oldalán jelentette pár perce: „Huszadik nap. A védekezés folytatódik.”

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére