Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány

Filipp Dávid

2020.07.12. 11:53

Mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat a fertőzöttség mértéke alapján – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy már csütörtökön tájékoztatták az embereket arról, hogy a kormány figyeli a járvány alakulását itthon és külföldön egyaránt, illetve látják az aggasztó jeleket.

Ismertetése szerint a környező országokban folytatódott a növekvő tendencia, Magyarországon viszont csökken az aktív megbetegedések száma. Gulyás szerint a kormány ezt szeretné garantálni a jövőben is.

Az első csatát Magyarországon megnyertük, az életet sikerült május közepe óta újraindítani. Hazánk az egyik legbiztonságosabb ország Európában a járvány szempontjából

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Elmondása szerint most meg kell védenünk saját biztonságunkat, meg kell akadályozni a vírus külföldi behurcolását, ugyanis nem mindenhol volt olyan sikeres a védekezés, mint hazánkban.

Gulyás Gergely leszögezte: a magyar kormány számára az emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb.

A miniszter szerint minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha megakadályozzuk a vírus behurcolását külföldről. Az intézkedéseket a kormány az operatív törzs javaslatai alapján hozza meg.

Ezért mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat a fertőzöttség mértéke alapján. A listát az országos tiszti főorvos teszi közzé.

Vörös kategóriába tartozik: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része, illetve Ausztrália és Óceánia.

Sárga kategóriába tartozik: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, illetve az Egyesült Államok.

Gulyás Gergely szerint különböző szabályok lesznek érvényben magyar és nem magyar állampolgárok esetében.

Zöld jelzésnél bárki beléphet.

Sárga vagy vörös jelzésű ország esetében a magyar állampolgárok a határon egészségügyi vizsgálaton esetnek át, ha a fertőzés gyanúja felmerül, akkor 14 napig karanténba kell vonulni. Ha a vizsgálat nem igazolja a fertőzés gyanúját, akkor is karanténba kell vonulni, csak abban az esetben nem, ha a belépést megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud igazolni, okirati formában. Ha ilyen nincs, kötelező a karantén 14 napig, kivéve, ha a két tesztet elvégzik.

Magyar állampolgárok esetén a különbség sárga és vörös besorolás között az, hogy a sárga országból való érkezés esetén az első negatív teszt után szabadulni lehet a karanténból (ha a második teszt pozitív, akkor folytatni kell a karantént), ha vörös országról van szó, akkor két negatív eredményre van szükség a szabaduláshoz. Külföldiek esetén a szabályok megegyeznek sárga jelzésnél.

Vörös országból belépésre nincs lehetősége a külföldi állampolgároknak.

Azt reméljük, hogy a szabályok meg tudják akadályozni a vírus behurcolását

– jelentette ki Gulyás Gergely.

A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz. Az országok egyes kategóriákba sorolását pedig folyamatosan felülvizsgálják.

Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba menni.

Az intézkedések kedden éjfélkor lépnek életbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére