Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Best of Népszabadság: a párttal, a néppel egy az utunk

888.hu

2016.10.08. 12:28

Az 1956-ban alapított pártlap már kiszolgálta az MSZMP teljes garnitúráját, hiszen a Magyar Szocialista Munkáspárt központi lapjaként mûködött. A Magyar Szocialista Párthoz kötõdõ Szabad Sajtó Alapítvány révén 2015-ig jelentõs befolyása volt a pártnak a lapban.

A Népszabadság, az örök pártlap

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének támogatására született meg a szovjet katonai bábáskodás mellett a Kádár-korszak hivatalos párt- és állami propaganda kiadványa a Népszabadság. November 2-án jelent meg a „megújult kommunista párt" lapja, a Népszabadság, miközben még Szolnokon kiadták a Szabad Népet is. A Népszabadság az MSZMP lapjaként, Kádár János rádióbeszédével a címlapon jelent meg, miközben a szovjet ellentámadás november 4-én indult meg. 

A Népszabadság aztán, mint a szocialista Magyarország vezető napilapja már 750 ezres példányszámban jelent meg egészen a rendszerváltás idejéig. A lapnak olyannyira semmi köze nem volt a független szakmai újságíráshoz, hogy kezdetben formálisan, de egészen 1989-ig informálisan is a Népszabadság mindenkori főszerkesztője nem újságíró volt, hanem az MSZMP politikusa. A szovjet Pravda példáján a Népszabadság is kötelezően előfizetett volt az egyes intézményekben, és kötelező olvasmány volt a párt tagjai és a lakosság számára.

A Kádár-kor és így annak Népszabadság nevű propaganda lenyomatának lenini alapelve az volt, hogy "az újságírás szolgálat, az újságíró pedig a párt katonája"

(Kádár János)

A belpolitikai újságírás ... “átfogóan és vonzóan mutatja be a szocializmus építésének eredményeit, azok propagálásával jogos büszkeséget kelt, segít elterjeszteni a jó tapasztalatokat, növeli a tisztességes munka rangját, kiemeli és népszerűsíti a nagy tettek embereit, bemutatja a dolgozó ember, a család, az üzemi kollektíva életét, növeli a tartalmas alkotó élet vonzerejét, szót ad a tisztességesen élő és dolgozó emberek véleményének” (v.ö. bulvárok) (p. 31 Soltész István: Belpolitikai sajtó. TK, 1977)

MSZMP esete a Népszabadsággal

Aztán hogy, hogy nem, a rendszerváltás kezdeti, irányított privatizációs szakaszában az ország legnagyobb példányszámú lapja úgy került magánkézbe, hogy az MSZMP utódpárt MSZP befolyása a Szabad Sajtó Alapítvány tulajdonrészéhez kötött jogok révén folyamatosan biztosított volt (egészen a lap mostani, legutóbbi tulajdonosváltásáig). Így a Népszabadság továbbra is pártlapként működött, nem titkolva, hogy esetében a kifelé hangoztatott objektivitás és baloldaliság tisztán csak az MSZP pártérdekeinek a szolgalelkű kiszolgálását jelentette.

A 2000-es évektől kezdve látványosan elkezdett visszaesni a rendszerváltás első éveiben még mindig 300 ezres eladási példányszáma a lapnak, ami egyet jelentett a folyamatos veszteség termelésével a külföldi laptulajdonosok számára. Mivel a lap története egybefonódott az MSZMP és a szocialista utódpárt létével és történetével ezért talán nem túlzás azt álltani, hogy a lap sorsának alakulása az MSZP aktuális állapotának a tükörképe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szolzsenyicin kommunistái és az árnyékkormány mai ülése

Szolzsenyicin kommunistái és az árnyékkormány mai ülése

Akinek még nem sikerült ma egy jót nevetnie, arról Dobrevék gondoskodnak. Tessék: megtartották az első árnyékkormányülést a ma kezdődő parlament ősz ülésszaka előtt. Ott volt mindenki. A Jó, a Rossz és a Csúf. Ja nem, a Jó hiányzott.

Rendet rakott az ellenzéki fejekben a miniszterelnök

A magyar kormányfő a pártok frakcióvezetőinek beszédére reagált a parlament hétfői ülésén.

24.hu: A baloldal kampányát Amerikából finanszírozták

Csaknem kétmilliárd forint érkezett 2022 első felében Márki-Zay Péter mozgalmához az Egyesült Államokból – írja a baloldali 24.hu nevű portál. A lap kifejti, milyen szerepe lehetett Karácsony tanácsadójának az amerikai pénzek megszerzésénél.

Orbán Viktor: A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról

Orbán Viktor: A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról

Európában elsőként, Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról – mondta napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére