Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Benkő: A hon védelmére mindenkinek késznek kell lennie

Ányos Miklós

2019.10.29. 17:18

Benkő Tibor a Honvédelem és haderőfejlesztés – honvédelem és államigazgatás kapcsolata címmel tartott előadásában elmondta, minden megyébe elmegy, és minden védelmi bizottság előtt számot ad arról, hogy mi is az a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelyhez hozzáfogtak, melynek végrehajtása elengedhetetlen.

A Fővárosi Kormányhivatalban tartott eseményen kijelentette, Magyarországon szerencsére nem mindennapos a katasztrófahelyzet. A védelmi bizottságok árvíz vagy rendkívüli időjárási körülmény okozta helyzetben ülnek össze, ahhoz viszont, hogy döntéseket hozzanak, ismerniük kell a védelmi rendszerünket.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak a katonáknak, hanem minden magyar állampolgárnak kötelessége a haza védelme, ezért mindenkinek meg kell ismernie a Honvédséget és annak működését. Mint mondta, a magyar népnek a Kárpát-medencében 163 alkalommal kellett harcolnia a függetlenségéért, önállóságáért. Ebből 90 alkalommal a magyar katonák győztesként kerültek ki a harcból.

A miniszter szerint ebben a felgyorsult világban is szinte mindennap hallani háborúról. Példaként említette, hogy a Nyugat-Balkánon most sincs béke, de több ezer katona gondoskodik a biztonságról. A közelmúltban kirobbant ukrán-orosz válság során kiderült, hogy a XXI. században meg lehet bénítani egy ország vezetését, igazgatását, energiaellátását, továbbá kockázatok, fenyegetések vannak jelen a kibertérben is, melynek mindenki részese.

Kitért arra is, hogy a NATO két veszélyeztetettségi iránnyal számol, a keleti (orosz) és a déli fenyegetettség. Utóbbi magába foglalja az illegális migrációt, a terrorveszélyt, és az instabil államok jelentette veszélyeket is. Benkő Tibor elmondta, számunkra a déli fenyegetettség jelent veszélyt, arra kell inkább koncentrálni. A védekezés érdekében a régió meghatározó haderejévé kell válnia a Magyar Honvédségnek. Ehhez létre kell hozni azt a védelmi képességet, amelyből hiány van a térségben, ezért ajánlotta fel Magyarország, hogy Székesfehérváron egy többnemzeti hadosztály-parancsnokságot, Szolnokon pedig egy regionális különleges műveleti parancsnokságot hoz létre.

A miniszter kiemelte, a honvédelmi és haderőfejlesztési program két részből áll. A honvédelmi rész középpontjában az ember, a katona áll. Itt kiemelten fontos a megfelelő életpályamodell kialakítása, az illetményrendszer, a lakhatási támogatás, vagy segítségnyújtás egy esetleges egészségkárosodás esetén.

Benkő Tibor leszögezte, ahhoz, hogy korszerű, ütőképes hadsereg épülhessen, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális emberekre van szükség. Ehhez gondoskodni kell a hazafias, honvédelmi nevelésről. Kellenek hozzá intézmények, iskolák, kell az összefogás, ezért is fontos a Honvédségnek a társadalmi kapcsolatok erősítése.

A miniszter szerint a fiatalok fogékonyak a hazafias nevelésre, népszerűek a honvédelmi táborok, és a honvéd kadétprogram is. Jelenleg egy honvédközépiskola van Debrecenben, de az a cél, hogy tíz éven belül nyolc ilyen intézmény legyen az országban.

Benkő Tibor emlékeztetett arra is, hogy 2003-ban vezették be az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, de 2010-ben Magyarországnak összesen csak 17 tartalékos katonája volt. A rendszert átalakították, így már 8800 önkéntes tartalékos katona van, akik között egyre több a fiatal.

A Honvédség megújításának és a Zrínyi 2026 program másik része a haderőfejlesztés, a haditechnikai eszközök beszerzése. Ezen a területen is felkészülnek az új típusú kihívásokra, ezért létrehoztak egy kiber-akadémiát és egy kiber-laboratóriumot, ahol kiemelt terület a kutatás-fejlesztés és az innováció. A miniszter kitért arra is, hogy ne a politika mondja meg a haderőfejlesztés irányait. A katonáknak kell megmondaniuk, hogy a kihívások és kockázatok kezeléséhez milyen eszközökre van szükségük.

Elmondta azt is, hogy a fejlesztéseket a légierőnél kezdték, mivel a magyar katonák 14 országban teljesítenek külszolgálatot. Évente több mint kétezer katona dolgozik békefenntartóként, ezért kezdték a beszerzést a csapatszállító gépekkel, majd a helikopterekkel. Megjegyezte, hogy nem kerülne a haderőfejlesztés olyan sokba, ha a haderő eszközeit korábban nem herdálták volna el.

György István, Budapest kormánymegbízottja beszédjében szintén kiemelte, hogy az ország minden szegletében, minden polgárnak fontos feladata a hon védelme. Budapest, a nemzet fővárosa, az ország lakosságának csaknem egyötöde itt él. A fővárosban 24 védelmi bizottság látja el a honvédelemmel, katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatokat, köztük a honvédelmi nevelést is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Szlávik János: a koronavírus nem fog eltűnni

Szlávik János: a koronavírus nem fog eltűnni

Még Magyarországon sem ért véget a koronavírus-járvány első hulláma, hiszen mindennap érkeznek hírek újabb megbetegedésekről – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1-en.

Pszichiátriai kezelésre vonul el a Horthy-szobor megrongálója

Pszichiátriai kezelésre vonul el a Horthy-szobor megrongálója

Önkéntes pszichiátriai kezelésre vonul be egy pomázi kórházba T. Edit, az a 45 éves nő, aki maga büszkélkedett el vele, hogy vörös festékkel leöntötte Horthy Miklós szobrát. Minderről maga számolt be közösségi oldalán, hozzátéve: „így kapom a legkevesebb gyógyszert”. Nagy kérdés, vajon ez a lépés az elmeállapotának vagy az ellene indult eljárásban alkalmazott védekezési taktikának tudható-e be.

Húsz kiló drogot rejtegetett a kamionos

Hét év börtönre ítéltek kábítószer birtoklásáért egy horvát-szerb állampolgárságú kamionsofőrt, aki csaknem húszkilónyi marihuánát rejtett el járműve fülkéjében. A Kecskeméti Törvényszék ítélete nem jogerős.

Újabb sunyi próbálkozások: neveket vágtak le a konzultációs ívekről a DK-s aktivisták

Újabb sunyi próbálkozások: neveket vágtak le a konzultációs ívekről a DK-s aktivisták

A Hír TV egyik nézője számolt be arról, hogy Veresegyházon Gyurcsány önkéntesei neveket vágtak le a nemzeti konzultációs ívekről.

Rövid időn belül több országba is behordhatják a vírust a migránsok

Rövid időn belül több országba is behordhatják a vírust a migránsok

Gyorsíthatják a koronavírus terjedését Európában az illegális bevándorlók – közölte Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán.

A kutatók szerint egyre több állatról emberre terjedő betegség ütheti fel a fejét

Egyre több, eredetileg állatoknál terjedő kórokozó betegítheti meg az embereket a jövőben, hasonlóan a koronavírushoz – figyelmeztetett az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Nemzetközi Állatállomány Kutatóintézet (ILRI) hétfőn közzétett jelentésében.

Pompeo szerint „orwelli cenzúra” az, ami a tankönyvekkel kapcsolatban zajlik Kínában

Pompeo szerint „orwelli cenzúra” az, ami a tankönyvekkel kapcsolatban zajlik Kínában

„Orwelli cenzúrának” minősítette egyes hongkongi tankönyvek kivonását a forgalomból Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

11,6 millió fertőzött van világszerte, ebből közel 3 millió az USA-ban

A világon 11 593 181 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 537 504, a gyógyultaké pedig 6 283 738 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére