Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bemutatjuk Botka korrupt kettõs mércéjét

Horváth József György

2017.12.10. 14:58

Már többször hírt adtunk Botka László szegedi polgármester leghírhedtebb beruházásáról, a Mars tér piac jogellenesen lebontott felépítményeirõl és a 2009-2010-es, uniós alapból finanszírozott piaci építkezés botrányos elemeirõl. Mivel az ügy már a brüsszeli OLAF (csalás elleni hivatal), a Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint a Központi Nyomozó Fõügyészség asztalán van 600 milliós értékû csalás, hivatali visszaélés és egyéb bûncselekmények gyanújával, az ügyben újabb pikáns részletek kerültek nyilvánosságra.

Ahogyan azt legutóbb megírtuk, éppen nyolc éve történt a botrányos piacrombolás. 2009. november 29-én, minden előzetes bejelentés nélkül, egy bírósági perfolyamat kellős-közepén – bíróságon keresztül szerette volna ugyanis a szegedi főmufti kiebrudalni a szegedi kereskedőket a területről, ahol egyébként abban az időpontban jogszerűen tartózkodtak – Botka László és önkormányzata egyetlen éjszaka leforgása alatt ledózeroltatta az egész területet. A daruk, dózerek meg a dúvad kézi erők a földdel tették egyenlővé az egyszerű emberek magántulajdonait, amelyek évtizedeken keresztül szolgálták megélhetésüket.  

Az erőszakos cselekmény nyilvánvalóan azért volt szükséges, mert utána napokon belül indult a beruházás, hogy a következő évi helyhatósági választásokon Botka kampányelemként tudja használni az új piacot. Így is történt. 2010. szeptember 11-én (érdekes évforduló…) a szegedi polgármester a sajtósok gyűrűjében tetszelegve páváskodott az elkészült nagycsarnokban. Azóta sem csitul a történet. Pláne, hogy büntetőügyek tarkítják az elkészült nagy művet.

Most előkerült olyan okirat is, amely bizonyítja, hogy a kereskedők kártalanítására a szegedi önkormányzat 100 millió forintot különített el még a beruházás indításakor.

Ennek jogi alapja az volt, hogy a területen több ingóságnak és bódénak nem nevezhető, ingatlan jellegű építmény látta el feladatát, így a pénzt Botkáék a jogellenes bontás előtti kártalanításra tették félre. Információink szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda többek között épp annak jár utána, hogy mi lett ezzel a pénzzel, mert az építménytulajdonosokhoz nem érkezett meg a kártalanítási összeg. Egyetlen ingóságtulajdonos, bodegás kapott ebből a pénzből, de az építménytulajdonosoknak Botka „fityiszt” mutatott. Hová lett a mani? Nem tudni.

Érdekes tény, hogy Botka nem mindig volt ilyen szűkmarkú. Szerkesztőségünk birtokába jutottak olyan szegedi önkormányzati ülések jegyzőkönyvei, amelyek alátámasztják, hogy a szegedi Etelka sori garázsüzletek kártalanításakor a polgármester kifejezetten „Csekonics” volt. Ott a kereskedőket két ízben fizették ki. Első körben 2008-ban és 2009-ben utaltak pénzeket, a második turnus tavaly, 2016-ban volt. A garázsok helyére ugyanis az önkormányzat sportcentrumot akar emelni. Először 2008-ban vetődött fel ennek az ötlete, de akkor a projekt a kereskedők kifizetése után nem sokkal szüneteltetésre került. Csak most, a Modern Városok Program keretében tud majd megvalósulni, ezért történt tavaly a második körös kifizetés.

Első alkalommal Botka és önkormányzata összesen 145,55 millió forint értékben vásárolt garázsokat. A második etapban pedig 42,3 millióért. Tehát ennél a beruházásnál Botka – nyugodtan kimondhatjuk – gáláns úriember volt. Az egyszerű garázsokért majdnem 190 milliót pengetett ki a város pénztárcájából. Hangsúlyozzuk, hogy a garázsok szegedi piaci ára szakértők szerint egyenként maximum csak a 1,5–2 milliós küszöböt verik. Ezt alapul véve a 18 darab garázs piaci értéke csak 90 millió volt, 100 millióval kevesebb, mint amit kifizetett a város. De Szegednek a „telik”-ből futotta.

A hivatalos iratok szerint, a sorban volt olyan kereskedő is, akinek egy személyben 34 millió forint ütötte a markát. Az meg végképp a teljes szegedi közállapotot tükrözi, hogy ezeket a jogi tranzakciókat ugyanaz az ügyvéd és annak irodája koordinálta Botkáékkal karöltve, aki a Mars téri piac ügyvédje volt a csúfos dózerolás idején, amikor jogellenesen kirakták a tulajdonosokat a térről. Ez az ügyvéd volt az, aki a Mars téri 25 milliós ingóság kifizetését is szervezte, rajta keresztül áramoltatták át a pénzt. Ugyanez az ember védi most a Mars téri piacigazgatót annak büntetőügyében, aki vádlottként áll az igazságszolgáltatás előtt az építmények rongálása miatt, s ugyanez a férfi egyben most a SZEVIÉP-vezérek védőügyvédje is az ugyancsak Botkáékkal kapcsolatba hozható büntetőügyben. Összeérnek a szálak.

Nehezen hihető, hogy a Mars tér esetében nem futotta volna a kereskedők bevételkieséseinek kompenzálására, hiszen ezt a 100 milliós kártalanítási csomag bizonyította, amelyet elviekben a piaci építménytulajdonosoknak szántak. Az meg már végképp az ezotéria kategóriáját súrolja, hogy Botka máig Botka azt állítja, a piacos építménytulajdonosoknak nem jár semmi, miközben a Mars téren több évtizeden keresztül álltak ezek az inkább épületnek mondható, komoly statikai állapotú, közművesített (villany és vízmérő órákkal felszerelt), belsőleg kifogástalan minőségű, összkomfortos, klímával, fűtéssel, szociális helyiségekkel, konyhafülkékkel felszerelt, ma is korszerűnek számító építmények.

A kereskedők magánberuházással, saját pénzből, engedélyekkel építették fel tulajdonaikat a hetvenes években, amelyeket erőszakos elbontásukig a tulajdonosok időközönként felújítottak, karbantartottak. Ezek szerepeltek a szegedi közhiteles ingatlannyilvántartási térképen is, és amelyekkel kapcsolatban építési hatósági okiratok, hatósági bizonyítványok igazolták a területen való jogszerű tartózkodásukat. Mai napig ott állhatnának a területen az építési törvény és a közigazgatási szabályok védelme által.

A fentiekben is említett szegedi önkormányzati iratok szerint azonban a Mars téri építménytulajdonos kereskedőkkel ellentétben az Etelka soron teljesen más volt a jogi helyzet. 1990-ben egy szegedi sportegyesület engedélyt kapott a várostól, hogy garázssort építsen az Etelka soron. A kereskedők később megvették a szervezettől ezeket a bérleményeket. Így a kártalanítási szerződésekben, a súlyos milliók fejében Botkáék semmilyen jogcímet nem tudtak megjelölni, csak azt, hogy az árusoknak a kereseti kompenzációját kifizeti a város, mert használatba vételi engedélyekkel rendelkeztek.

„Slussz-passz”, ennyi. A garázsok nem is szerepeltek az ingatlannyilvántartási térképen, államigazgatási határozatok vagy hatósági bizonyítványok náluk nem igazolták azokat a jogosultságokat, amelyek viszont a Mars téri építménytulajdonosoknál megvoltak. Mindezek mellett hab a tortán, hogy információink szerint az önkormányzat a terület fejlesztése érdekében egy garázskocsmát – pardon, büfét – is megvásárolt, hogy annak a helyére is építkezni tudjon. A tulajdonosnak egy összegben fizettek ki 30 milliót. Itt nyilván nagyobb lett volna a bevételkiesés, azért adtak neki egy „magánházat” az ivóért cserébe. Természetesen ennek a létesítménynek a jogi háttere is ugyanolyan kétes volt, mint a többi garázsnak.

Botka kettős mércét alkalmaz a beruházásoknál? Akiknek járna a kártalanítás, azoknak nem akar adni, és úgy kezeli a várost, mintha a sajátja lenne? A Mars tér esetében az elkülönített 100 millából 25-öt kapott valaki, a maradék 75-nek meg nem tudni a sorsát. Lehet, hogy elvitte a cica vagy a krampusz. Szóval robbanhat a bomba Szegeden. A nyomozások által végképp kiderülhet, Botka vétkes a Mars téri piac ügyében. És ez minden bizonnyal nagyobbat szól majd, mint a VIP-parkolók körüli botrány. Sokkal nagyobbat!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére