Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Balog Zoltán: Európának közös és saját válaszokat kell találnia

Vincze Viktor Attila

2017.02.06. 21:58

A közös történelmi és kulturális gyökerek is kellenek ahhoz, hogy ilyen sikeres lehessen a német-magyar együttmûködés - mondta az emberi erõforrások minisztere a német-magyar baráti szerzõdés aláírásának huszonötödik évfordulója elõtt tisztelgõ ünnepségen.

A magyar miniszter a Polgári Magyarországért Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös rendezvényén arról beszélt, hogy Magyarországnak Németország a legfontosabb gazdasági partnere és a legnagyobb külföldi befektetője is, ami mind azt bizonyítja, hogy jól prosperáló kapcsolat van a két egymást megértő nép között.

Korunk egyik nagy kérdése az, hogy milyen szerepet vállal Európa és az Európai Unió a világméretű problémák megoldásában, és rendkívül fontos, hogy Európa közös és saját válaszokat találjon.

– mondta a miniszter, aki arra is kitért, hogy a Magyarország déli határán épített kerítés nem elsősorban az országot, hanem a schengeni övezetet, és abban pedig Németországot is védi.

A múltból kell megérteni a jövőt, tette hozzá Balog Zoltán, kiemelve, hogy a két nép sorsa sok tekintetben is összefonódott. Majd végül beszédét lezárva a miniszter erős német-magyar barátságot kívánt.

Német részről Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy a történelmi kapcsolatok újraéledhettek a hidegháború megszűnésével, az európai érték- és érdekközösség talaján állva.

Manfred Emmes, Németország budapesti nagykövete pedig azt hangsúlyozta, hogy miként most, úgy negyedszázada is az egységes Európa állt a középpontban, hozzátéve, hogy Magyarország nélkül Európa torzó maradt volna.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet pedig az ünnepi évfordulót méltatva azt mondta:

Az 1990-es évek elején Magyarországon a német egység támogatottsága sokkal nagyobb volt, mint magában Németországban, hiszen itt teljes konszenzus volt arról, hogy Európa csak akkor lehet egységes, ha Magyarország szuverénné válik, a két német állam pedig egyesül."

 

Az  ünnepség részeként tartott pódiumbeszélgetésen Arnold Vaatz is felszólalt.  

Tudomásul kell venni a realitásokat. Köztük azt is, hogy az unió éles helyzetben van, komoly választói csoportok fordulnak el az elittől és keresnek másokat képviselőjüknek. A kérdés az, hogy sikerül-e ezeket a tömegeket ismét megszólítani, illetve hogy ennek a folyamatnak milyen következményei lesznek."

– mondta a német szövetségi parlament CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője.

Tobias Zech, a Bundestag gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős bizottságának tagja pedig – arra utalva, hogy az unió és előzményei a kontinens leghosszabb háborúmentes időszakát garantálták – úgy vélte:

Közös válasz kell, hogy mit jelent Európa, és ezt kell élettel megtölteni. Ehhez működővé kell tenni azt a mindennapi együttműködést az elmúlt egy-másfél év után, amikor ez nem sikerült."

Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a parlament magyar-német baráti tagozatának alelnöke sikertörténetnek nevezte a megállapodás megkötése óta eltelt huszonöt évet, ha nem jöttek is olyan gyorsan az eredmények, mint azt akkor sokan várták.

Fontos, hogy az EU polgárai kettős – nemzeti és uniós – identitással élhessenek. Ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor toleranciát kell tanúsítanunk"

–fogalmazott a fideszes politikus megjegyezve, hogy ez nemegyszer hiányzik a német sajtóban.

Megszólalt az ünnepségen Hiller István (MSZP), a parlament alelnöke is. Az országgyűlés magyar-német baráti tagozatának tagja szerint kitűnő politikai és diplomáciai teljesítmény volt a maga idejében a baráti szerződés, amely nem csupán egy államközi megállapodás volt, hanem egyfajta krédó arról, hogy Magyarországnak mi a jövőképe az Európai Unióban. 

Napjainkban problémásabb az Európa-kép, mint negyedszázada, hiszen a remény képe mellett megjelentek a realitások. Sikeresebb tagállamokkal lehet erősebb az Európai Unió, nem gyengébbekkel, megjegyezve, hogy az EU sosem fog úgy működni, mint az Egyesült Államok, amely nem is lehet példa Európa számára."

– vélte a szocialista politikus. 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Három hajózási szabályt is megszeghetett a Viking kapitánya

Három hajózási szabályt is megszeghetett a Viking kapitánya

A május 29-i budapesti hajókatasztrófa vizsgálata során felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvek arról árulkodnak, hogy nemcsak az előzésre vonatkozó hajózási szabályokat, hanem a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette a Viking Sigyn kapitánya.

Hatalmas a sivalkodás Trump karcos tweetje miatt

Hatalmas a sivalkodás Trump karcos tweetje miatt

A bevándorláspárti demokraták visszatértek az ősi stratégiájukhoz: rasszizmussal vádolják Trumpot.

Tuti negyeddöntős a férfi vízilabda-válogatott

A spanyolokat is letudta Märcz Tamás együttese.

Egy tucat migránst fogtak Szegeden

Egy tucat migránst fogtak Szegeden

Sűrű két nap áll a magyar rendőrök mögött.

Márki-Zay könyve még az ellenzékiek szerint is gyenge, ráadásul ő maga is egyre kevésbé vállalja fel

Márki-Zay könyve még az ellenzékiek szerint is gyenge, ráadásul ő maga is egyre kevésbé vállalja fel

Az utóbbi időszak botrányai miatt egyre kínosabbá vált a vásárhelyi polgármester számára a Szeretemország. Ezt jelzi, hogy ő maga és hívei is immár Kálmán Olga-könyvként emlegetik a páros beszélgetőkötetet, a tartalom kapcsán pedig Márki-Zay elkezdett Kálmán Olgára mutogatni – olvasható a promenad.hu elemzésében.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

Megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére