Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Balog Zoltán: Európának közös és saját válaszokat kell találnia

Vincze Viktor Attila

2017.02.06. 21:58

A közös történelmi és kulturális gyökerek is kellenek ahhoz, hogy ilyen sikeres lehessen a német-magyar együttmûködés - mondta az emberi erõforrások minisztere a német-magyar baráti szerzõdés aláírásának huszonötödik évfordulója elõtt tisztelgõ ünnepségen.

A magyar miniszter a Polgári Magyarországért Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös rendezvényén arról beszélt, hogy Magyarországnak Németország a legfontosabb gazdasági partnere és a legnagyobb külföldi befektetője is, ami mind azt bizonyítja, hogy jól prosperáló kapcsolat van a két egymást megértő nép között.

Korunk egyik nagy kérdése az, hogy milyen szerepet vállal Európa és az Európai Unió a világméretű problémák megoldásában, és rendkívül fontos, hogy Európa közös és saját válaszokat találjon.

– mondta a miniszter, aki arra is kitért, hogy a Magyarország déli határán épített kerítés nem elsősorban az országot, hanem a schengeni övezetet, és abban pedig Németországot is védi.

A múltból kell megérteni a jövőt, tette hozzá Balog Zoltán, kiemelve, hogy a két nép sorsa sok tekintetben is összefonódott. Majd végül beszédét lezárva a miniszter erős német-magyar barátságot kívánt.

Német részről Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy a történelmi kapcsolatok újraéledhettek a hidegháború megszűnésével, az európai érték- és érdekközösség talaján állva.

Manfred Emmes, Németország budapesti nagykövete pedig azt hangsúlyozta, hogy miként most, úgy negyedszázada is az egységes Európa állt a középpontban, hozzátéve, hogy Magyarország nélkül Európa torzó maradt volna.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet pedig az ünnepi évfordulót méltatva azt mondta:

Az 1990-es évek elején Magyarországon a német egység támogatottsága sokkal nagyobb volt, mint magában Németországban, hiszen itt teljes konszenzus volt arról, hogy Európa csak akkor lehet egységes, ha Magyarország szuverénné válik, a két német állam pedig egyesül."

 

Az  ünnepség részeként tartott pódiumbeszélgetésen Arnold Vaatz is felszólalt.  

Tudomásul kell venni a realitásokat. Köztük azt is, hogy az unió éles helyzetben van, komoly választói csoportok fordulnak el az elittől és keresnek másokat képviselőjüknek. A kérdés az, hogy sikerül-e ezeket a tömegeket ismét megszólítani, illetve hogy ennek a folyamatnak milyen következményei lesznek."

– mondta a német szövetségi parlament CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője.

Tobias Zech, a Bundestag gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős bizottságának tagja pedig – arra utalva, hogy az unió és előzményei a kontinens leghosszabb háborúmentes időszakát garantálták – úgy vélte:

Közös válasz kell, hogy mit jelent Európa, és ezt kell élettel megtölteni. Ehhez működővé kell tenni azt a mindennapi együttműködést az elmúlt egy-másfél év után, amikor ez nem sikerült."

Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a parlament magyar-német baráti tagozatának alelnöke sikertörténetnek nevezte a megállapodás megkötése óta eltelt huszonöt évet, ha nem jöttek is olyan gyorsan az eredmények, mint azt akkor sokan várták.

Fontos, hogy az EU polgárai kettős – nemzeti és uniós – identitással élhessenek. Ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor toleranciát kell tanúsítanunk"

–fogalmazott a fideszes politikus megjegyezve, hogy ez nemegyszer hiányzik a német sajtóban.

Megszólalt az ünnepségen Hiller István (MSZP), a parlament alelnöke is. Az országgyűlés magyar-német baráti tagozatának tagja szerint kitűnő politikai és diplomáciai teljesítmény volt a maga idejében a baráti szerződés, amely nem csupán egy államközi megállapodás volt, hanem egyfajta krédó arról, hogy Magyarországnak mi a jövőképe az Európai Unióban. 

Napjainkban problémásabb az Európa-kép, mint negyedszázada, hiszen a remény képe mellett megjelentek a realitások. Sikeresebb tagállamokkal lehet erősebb az Európai Unió, nem gyengébbekkel, megjegyezve, hogy az EU sosem fog úgy működni, mint az Egyesült Államok, amely nem is lehet példa Európa számára."

– vélte a szocialista politikus. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére