Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Balog Zoltán: ami a feltámadás hajnalán történik, az nincs az ember hatalmában, de érte történik

888, MTI

2022.04.17. 13:05

Húsvét üzenete, hogy ami a feltámadás hajnalán történik, az nincs az ember hatalmában, de érte történik – mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap.

 

A református püspök a budapesti, Hold utcai református templomban tartott ünnepi istentiszteleten kiemelte: a húsvét hajnali történetben a félelem és az öröm egybetartoznak.

 

A Jézus sírját üresen találó asszonyok meghallva a feltámadás örömhírét „félelemben maradnak”, mert érzik, hogy ami történik, az nincs a hatalmukban. Márpedig az ember nem szereti, ha nem uralja az életét, ha nem érti, ami körülötte történik – tette hozzá.

 

Húsvét üzenete mégsem elbizonytalanítani akar. Ami történik, „az nincs a hatalmunkban, de értünk történik, velünk történik, és bennünk is megtörténhet” – fogalmazott Balog Zoltán.

 

A húsvéti történet arra a bizonyosságra nyitja rá az ember szemét, hogy ugyan nem áll a hatalmában, mégis neki szól és közelebb van hozzá, mint amilyen közel ő tud lenni saját magához.

 

Az ember húsvét hajnalán átélheti az istenfélelem lényegét, azt, hogy „milyen kicsik vagyunk, és mégis, milyen értékesek”. „Por és hamu vagyunk”, és Istennek mégis „mi vagyunk a legfontosabbak”.

 

Azt is mondta: az öröm, amit jelentéktelenségének és fontosságának felismerése okoz az embernek, „ki akar áradni”, arra készteti, hogy mondja el mindenkinek, nem feltétlenül szavakkal, hanem az életével, amit ebben örömben él.

 

A református püspök azt kérte, hogy – miként a Jézus sírjától távozó asszonyok, úgy mi is – „futva vigyük” az örömhírt. Mert „minél több embert részesítesz belőle, annál nagyobb az esélye, hogy azoknak is jut, akiket még nem szeretsz” – tette hozzá Balog Zoltán.

 

Az ünnepi istentisztelet kereszteléssel kezdődött, és úrvacsoraosztással fejeződött be.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nagy a recesszió veszélye Nagy-Britanniában, már fel se kerül a kisiskolások étlapjára a marhahús

Nagy a recesszió veszélye Nagy-Britanniában, már fel se kerül a kisiskolások étlapjára a marhahús

Az iskolák és a szállodák a jelentések szerint már azzal is meg kell küzdjenek, hogy az egyre magasabbra emelkedő árak miatt egyes marhahúsételeket egyáltalán az étlapon tartsanak-e.

Kockás füzet és Jancsikályha

Kockás füzet és Jancsikályha

Vége a szép időknek, amikor a keményen dolgozó német munkás hatévente lecserélte az autóját és nem volt gond a „Bömössel” legurulni Szicíliáig vagy Malagáig és élvezni a mediterrán nyaralást a családdal. Most sötét és hideg idők jönnek. Német gazdasági szakemberek szerint 3–8,5 %-os gazdasági visszaesés várható az orosz földgáz hiánya miatt. A kormány szerint jó ötlet beszerezni kisebb, fatüzelésű, úgynevezett Jancsikályhákat is, mert szükség lehet rájuk.

Joe Biden szerint Amerika hátra megy, s nem előre

Joe Biden szerint Amerika hátra megy, s nem előre

A Függetlenség napja alakalmából osztotta meg a gondolatait.

Olyannyira fáj a fiatal srácoknak az új abortuszszabályozás, hogy elkötnék az ondóvezetéküket is

Olyannyira fáj a fiatal srácoknak az új abortuszszabályozás, hogy elkötnék az ondóvezetéküket is

A férfi fogamzásgátlás egyik eszközéhez nyúlnak, hogy ezzel is megakadályozzák, hogy gyermeket kelljen felnevelniük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére