Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bajnai Gordon bemutatta az új Soros-tervet

888.hu

2018.12.10. 11:00

Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök mutatta be néhány nappal ezelõtt itthon azt a tervet, amit a New Pact for Europe nevû projekt részeként a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, a német Bertelsmann Alapítvány és néhány hazánkban kevésbé ismert nemzetközi szervezet készített 2017 novemberében a brüsszeli bürokrácia és az európai politikai elit kiválasztott képviselõivel együttmûködésben.

A Magyar Időkön megjelent publicisztikában megjegyzik, hogy a projekt, ahogy a nevében is szerepel, új paktumot kínál az uniós elitnek. A terv lényegében négy pilléren nyugszik:

  1. Az EU gazdasági integrációjának folytatása,
  2. a migráció szabályozása,
  3. Európa védelmi képességeinek fejlesztése, majd végül
  4. a „populista veszély” elleni fellépés.

Ha az első három megállapítást megnézzük, akár egy jobboldali programról is lehetne szó.

Fűrész Gábor szerint ez a hasonlóság azonban csak addig tart, amíg át nem olvassuk az egyes témakörök részleteit. A gazdasági javaslatok tehát a megkezdett uniós gazdasági integráció folytatásáról szólnak, így az eurózóna erősítéséről, a közös piac, benne a tőke szabad mozgásának fokozott biztosításáról, a bankrendszer védelméről, a nemzetállamok költségvetési folyamatainak szigorúbb ellenőrzéséről és néhány nemzetek feletti javaslatról (a jövőben nagy eséllyel visszatérő, ciklikus világgazdasági válságra tekintettel).

A dokumentum igazán izgalmas részének azonban a migrációval kapcsolatos gondolatmenet számít.

A lap szerint ebben a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, illetve az általa felkért szakértők és partnerek lényegében továbbgondolják mindazt, amit eddig képviseltek a bevándorlás kezelésének kérdésében. A következő javaslatokkal állnak elő a „kiegyensúlyozott humán mobilitási stratégiának” keresztelt fejezetben:

  • Az unió hozzon létre állandó betelepítési mechanizmust Afrikából és a Közel-Keletről.
  • Teremtse meg a gazdasági bevándorlók számára is a szabályzott belépés feltételeit, például egy kékkártya-rendszerrel (hasonlóan az amerikai zöldkártyához).
  • Hozzon létre az unión belül állandó áttelepítési mechanizmust (korábban kötelező kvótának nevezett program).
  • Egyenlítse ki a menekültstátus megadásának arányait a tagállamok között, azaz minden tagállam körülbelül azonos arányban legyen kénytelen elismerni a kérelmezők menekültstátusát.
  • Ösztönözze az önkormányzatokat a migránsok befogadására és ellátására.
  • Hozzon létre uniós migránsbefogadó központokat a közép- és kelet-európai országokban.
  • Tájékoztassa a bevándorlókat a befogadás uniós lehetőségeiről.
  • Kérjen szolidaritási hozzájárulást azon országoktól, melyek nem akarnak bevándorlókat befogadni.

A bevándorlás miatt aggódók számára a terv mindössze annyit javasol, hogy a nemzetállamok gyorsítsák fel a például bűnelkövetés miatt elutasított menedékkérelemmel rendelkezők kitoloncolását, illetve tegyenek többet a terrorizmus elleni harcban (védelmi erőfeszítéseket részletező fejezet). A terv sokat hangsúlyozza, hogy az Európai Uniónak az általuk „védelmező Európának” nevezett koncepció mellett kell elköteleznie magát többek között a bevándorlók emberi jogai kérdésében, és el kell kerülnie Európa „zárt erőddé válásának” csapdáját.

Maga a terv sem tesz kísérletet az állítás bármiféle közgazdasági igazolására. A dokumentum ezért a migráció támogatása mellett leginkább morális érveket sorakoztat fel, különösen sokat emlegeti a szolidaritást. Az egyes államok adófizető polgárai irányába mutatott bármiféle morális, jogi, alkotmányos kötelességről azonban nem esik szó.

Miről szól a Soros-terv 2.0?

A TV2 Mokka Igazságszérum című műsorban G. Fodor Gábor hosszasan beszélt az új Soros-tervről, melyet véleménye szerint le akarnak majd nyomni az európai emberek torkán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére