Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bagdy Emőke: Az elmúlt tíz évben nagyon sok kormányzati intézkedés segítette a családokat

888.hu

2022.02.20. 19:00

Az Origónak adott interjút Bagdy Emőke, aki elmondta, hogy a családokkal kapcsolatos pozitív intézkedések célja, hogy egyrészt legyenek családalapítások, a fiatalok találjanak úgy egymásra, hogy vállaljanak majd közös életet, vállaljanak közös gyermeket, másrészt minden kívánt gyermek megszülethessen – írja Magyar Nemzet.

 

Eredetileg a mi európai-keresztény kultúránk értelmében a házasságkötés, az eskü kimondása mindenképpen életre szóló elköteleződését jelentett. Ez a jelentés a II. világháború befejezéséig tartotta magát, és a vallási szemléletű embereknél mind a mai napig él is ez a fajta életgyakorlat. Az 1950-es évek vad kommunizmusában nagyon háttérbe szorult a vallás, valamint minden olyan etikai elv, ami ezzel összefüggő, így mind a templomba járás, mind a különböző szertartások művelése komoly következményekkel járt”

mondta el Bagdy Emőke a házasság hete alkalmából az Origónak adott interjúban.

 

A klinikai szakpszichológus professzor hozzátette: az emberek megfélemlítetten, hosszú időn keresztül mindezt legfeljebb csak titkon csinálták, de templomi esküvőről nem lehetett szó.

– „Magyarországon nagyon jól lekövethető az, hogy amint olyan szemléletű kormányzat került előtérbe, ahol ismét vissza tudták hozni a keresztény értékeket, és felszabadult valamiképp a spiritualitással foglalkozás, úgy hullámzó módon, de a házasságkötés gyakorlata is visszatért; a tartalma viszont már kiveszett, mert már nem ugyanaz volt, mint hajdanán. A házasság nagyon komoly, életre szóló elköteleződéssel járt együtt úgy, hogy a válásokat valóban igyekeztek az emberek elkerülni. A válások megjelenése az emancipáció, a feminista mozgalmak, a női esélyegyenlőség révén a házasság intézményébe is beszivárogtak, és a nők munkába állása is tetézte ezt. Nagyon sok szemléletváltozás történt, a házasságkötés gyakorlata formalizálódott. […] Kilúgozódott az a fajta etikai vagy vallási tartalom, ami eleve mintegy elrendelte a házasságot a házasság szentségének a kimondásával” – jegyezte meg Bagdy Emőke.

 

Mint emlékeztetett, az elmúlt években nagyon sajátos változás történt, mert tíz éve folyik a családok előtérbe helyezése, a pozitív intézkedések alkalmazása, hogy legyenek családalapítások és a kívánt gyermekek megszülethessenek.

 

– „Az elmúlt tíz évben nagyon sok kormányzati intézkedés segítette a családokat. […] Egy olyan optika nyílt meg, miszerint a párkapcsolatban az elköteleződés és a felelősségvállalás mentén nagyon fontos összekötni úgy az életet, hogy már nem „én” és „te” maradunk, hanem „mi” leszünk együtt, ketten. Új célokkal, azzal a céllal, hogy a mi családunk, onnantól kezdve, hogy gyermek születik, családot alapítunk, és felneveljük a gyerekeinket. Ez a szemlélet nagyon erősen visszahozta azokat az etikai szempontokat is, amik korábban érvényesek voltak, de elvesztek” – hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus.

Továbbá kiemelte, hogy divattá vált a házasodás, ami szerinte azért is fontos, mert a pszichológiában az identitáskutatások mind azt erősítik, hogy akkor felnőtt az ember, ha elhagyja a gyermekkort, és tudja vállalni a felnőtt, saját identitását.

Akkor vagyunk igazán biztonságérzésben egy kapcsolatban, ha a boldogító igent kimondja a párunk. Ekkor megtörténik az az aktus, amely biztonságérzetünknek egyfajta »zár a kulcsban helyzetet« okoz, mivel ország-világ elé kiáll a párunk, és azt mondja, hogy »te az enyém vagy«. Ez a szimbolikája ennek: vállalni a másikat”

– rögzítette Bagdy.

Emellett a szakértő nagyon fontosnak tartja, hogy a házasságkötési szándék egy átgondolást, egy belső érlelődési folyamatot indítson el, miszerint alaposan meggondolja az egyén, hogy mit vállal, és fel is készül rá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Csak a siker vezet oda, hogy több magyar játékos legyen a Fradiban

Ahol nem tudnak a jelenlegi védőknél jobb játékost kinevelni, ott ésszerűbb lenne másik szakmát választani – olvashatjuk az interneten.

Menczer: a Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

Menczer: a Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Gyerekekre is lőtt a legalább tizenegy embert lemészárló ámokfutó!

Egy családi vitát követően lövöldözni kezdett egy férfi Montenegróban, és tizenegy embert megölt, majd tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik agyonlőtték – jelentette a montenegrói állami televízió a helyi rendőrségre hivatkozva.

Nagyon fognak fázni a német középületekben, az alkancellár megint másokon takarékoskodik

Nagyon fognak fázni a német középületekben, az alkancellár megint másokon takarékoskodik

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban – jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére