Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az MSZP utolsó reménysége

Horváth József György

2016.02.09. 20:38

Sokan nevezik így Szeged polgármesterét, Botka Lászlót. Most megmutatjuk miért hamis a belé fektetett remény.

Botkát sokan tartják esélyesnek az MSZP 2018-as miniszterelnök-jelöltségére. Bár a párt elnöke Tóbiás József, Botkának komoly kapcsolati rendszere és támogatása van a párton belül. Sokan hosszú városvezetői tapasztalataira hivatkozva legitimálnák Botka jelölését, miközben az emeszpén belül mítoszokat zengenek a polgármester politikai erényeiről és képességeiről. Nem akarunk letörni senkit, de itt az ideje tisztába rakni a Botka Lászlóról alkotott képet. Beszéljenek helyettünk a számok és a tények.

Dr. Botka László 2002 óta Szeged polgármestere. A városvezető minden évben összehívja azokat a helyi vállalkozókat, akik a legtöbbet tesznek a városért, akik munkahelyeket teremtenek, és akik a legtöbb adót fizetik a városnak. Jó szokása szerint, múlt hét csütörtökön Botka László összehívta Szeged "nagy adózóit", hogy tájékoztassa őket a város 2016-os költségvetéséről. A polgármester egy emelkedett beszéddel fogadta a vállalkozókat, majd egy látványos projektoros előadás keretében szemléltette terveit. 

Botka előadása szerint a százhatvanezres város idei büdzséjének főösszege 35,6 milliárd forint, melynek 68 százalékát működésre, 32 százalékát pedig fejlesztésre fogják fordítani. A költségvetés 35 százaléka helyi adóbevételekből áll össze:

  • iparűzési adó: 8,7 milliárd forint
  • építményadó: 3,1 milliárd forint
  • idegenforgalmi adó: 145 millió forint
  • telekadó: 98 millió forint
  • gépjárműadó: 430 millió forint

Botka terveiben szerepel egy harmadik Tisza-híd és egy fedett uszoda megépítése is. Ezek nagyon jó ötletek, csak az a baj, hogy már 14 éve ígérgeti mindkettőt. A híd előkészületi költségei 500 millió forintba kerülnének. Szintén 500 millió forintból tervezik az Etelka sori fedett uszoda felépítését is, amit elvileg már idén elkezdenek.

Botka egész tájékoztató beszédét Szeged "élhető európai régióközpont" imázsára építette. Szerkesztőségünkhöz eljutott egy éves költségvetési tájékoztatóra szóló meghívó is, melynek szövegében a következő állt:

Dinamikus, lendületes, élhető és vonzó európai régióközpont: ez az a Szeged, amit célként megfogalmaztunk magunknak."

Sajnos nem tudjuk a Tisztelt Polgármester úr mit ért "európai régióközpont" alatt. Úgy tűnik, Botka László komoly fogalomzavarban szenved. Szeged valóban régióközpont, ha kisebb merítéssel régiónak nevezzük a Zsombó, Szatymaz, Sándorfalva, Algyő, Deszk és Röszke által formált, Szeged központú agglomerációt.

De ha a Tisztelt Polgármester úr felvenné a szemüvegét, és megnézné az Európai Unió térképét, akkor Szegednek az unió régiós stratégiájában Kecskeméttel, Araddal, Temesvárral, Szabadkával kellene versenyeznie.

Na már most:

Aradon 4 százalék alatt van a munkanélküliség, Temesvárnak nemzetközi reptere van, valamint négy ország fővárosával van vasúti kapcsolata, az egyeteme az elmúlt 10 évben jóval nagyobb campussá nőtte ki magát, mint a Szegedi Tudományegyetem. Szeged jelenleg nem csak közlekedés szempontjából végállomás. Kecskemét sikertörténetét a Mercedes-szel mindenki ismeri. Pick Márk forog a sírjában, mert a Pick csoport a fejlesztéseit kénytelen volt városi támogatás hiányában a Dunántúlra koncentrálni.

Mindeközben Botka az ország legmagasabb építményadójával kívánja Szegedre "vonzani" a befektetőket, miközben a város frekventált részein kiadatlan önkormányzati ingatlanokra a következő van kiragasztva:

Találjuk ki együtt."

Szegednek sajnos nincs ingatlan-gazdálkodási és ingatlan-adóztatási koncepciója.

A jelenlegi szegedi vezetés egyedül a csecsszopás költségvetéséhez ért; jó nagy zsugákat leakasztani az állami és az uniós támogatásokról, kb. ez a városvezetés koncepciója. Ha a tejcsap elkezd apadni, kétségbeesnek, és mivel saját ötletük nincs, a helyiek sarcolása az egyetlen kiút. Itt beszélhetnénk az elképesztően drága parkolóbérletekről, a visszataszítóan magas építményadóról, vagy a szintén egeket verő iparűzési adóról, úgy, hogy a város ipara eltűnőben van. A tömegközlekedés folyamatos drágulása pedig évről-évre egyre jobban megnehezíti a szegediek életét.

2006-ban a diákbérletek 800 és 900 forint között mozogtak, míg 2016-ban 4000 forint egy tanulóbérlet, miközben Budapesten egy diákbérlet 3450 forint. Azért érezzük az arányokat...

Bár Szeged gyönyörű város, egyben a "vörös dinoszauruszok" utolsó búvóhelye is. Botka László működése pedig az elmúlt 14 évben nemhogy fellendítette, de sajnos rontott a város helyzetén. Szegediként nehéz leírni ezeket a sorokat, de sajnos így van.

Mikor majd az emeszpé elkezd miniszterelnök-jelölt után keresgélni, érdemes lesz ezeket a dolgokat alaposan szemügyre venni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére