Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az MNB üdvözölte a kormány döntését az ügyfelek fizetőképességének megőrzéséről

888.hu

2020.03.19. 14:55

A bankok számára fontos, hogy a gazdaságban megjelenő fizetőképességi problémák áthidalása révén az ügyfelek megőrizhessék fizetési képességüket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményében üdvözölte a kormány előző nap meghozott döntését.

Ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

Az átmeneti fizetési könnyítések irányába tett kormányzati lépések a lakossági és vállalati ügyfelek védelmét szolgálják. Kulcsfontosságú, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben az átmeneti likviditási nehézségek ne okozzanak tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A törlesztési moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági átstrukturálás, amely segít megoldani az adósok átmeneti nehézségeit – értelmezte a törlesztési moratórium meghirdetését az MNB.

Tudni kell, az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít, a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket az ügyfeleknek teljesíteniük kell. Mivel pedig az átmeneti intézkedések végével az ügyfelek az elmaradt adósságszolgálatot is kifizetik, a moratórium nem gyakorol lényegi negatív hatást a pénzügyi intézmények jövedelmezőségére és tőkehelyzetére.

A törlesztések későbbre tolása befolyásolja ugyan a bankrendszer működését, az MNB számára ugyanakkor kiemelt fontosságú, hogy minden esetben biztosítsa a szektor működéséhez szükséges likviditást, és ezzel támogassa a pénzügyi stabilitás fenntartását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére