Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iráni vezetõ kiosztotta Amerikát

Tóth Hanna

2015.11.12. 20:56

"Ha megváltoztatják politikájukat, kijavítják azokat a hibákat, amelyeket elkövettek az elmúlt 37 évben, és bocsánatot kérnek az iráni néptõl, akkor a helyzet változni fog és jó dolgok történhetnek" - mondta Rohani elnök római útja során.

"Megszületett az atommegállapodás és így jobb kapcsolat épülhet ki Teherán és Washington között, de csak akkor, ha az Egyesült Államok bocsánatot kér korábbi viselkedéséért" - mondta Hasszán Rohani iráni elnök csütörtökön Rómában.

A pragmatikus külpolitikát képviselő iráni vezetőnek sikerült kiharcolnia (még ha segítségére volt benne Mahmúd Ahmadinezsád korábbi elnök is), hogy 2013-as megválasztása óta egyre szorosabb kapcsolat épüljön ki Irán és a nyugati hatalmak között.

De a síita ország legfőbb vallási vezetője Ali Khamenei Ajatollah azért továbbra is rövidre zárná kapcsolatait  a „Nagy Sátánnal”, Amerikával.

Az olasz Corriere della Sera napilapnak adott interjúban Rohani azt javasolja, hogy az Egyesült Államok és Irán több évtizedes ellenségeskedés után csak akkor nyithatnak nagykövetségeket egymás országaiban, ha Washington bocsánatot kér.

Ha megváltoztatják politikájukat, kijavítják azokat a hibákat, amelyeket elkövettek az elmúlt 37 évben és bocsánatot kérnek az iráni néptől, akkor a helyzet változni fog és jó dolgok történhetnek."

Irán és Washington az iráni iszlám forradalom után szakította meg kapcsolatait egymással, mikor az 1979-es iráni iszlám forradalom lelkes fanatikus diákjai elfoglalták a teheráni amerikai nagykövetség épületét túszul ejtve 52 ott dolgozó embert majdnem egy éven keresztül. A kétoldalú kapcsolatok az ezt követő évtizedekben Irán növekvő nukleáris ambíciói miatt csak tovább romlottak.

A június atommegállapodás értelmében Irán belement, hogy megfékezze nukleáris programját, cserébe pedig csökkentették a regionális hatalmat sújtó gazdasági szankciókat.

A végső szó jogával bíró vallási vezető, Khamenei feltételes engedélyét adta a világhatalmakkal, köztük az Egyesült Államokkal kötött alkura, azzal a kikötéssel, hogy nem engedik az amerikai befolyásszerzést Iránban sem gazdasági, sem politikai tekintetben.

A nyitásnak köszönhetően a világnak megnyílt Irán és Iránnak is a világ. Egyszerűen fogalmazva az iráni bizniszben szinte valamennyi nyugati hatalom érdekelt és ezt Irán maximálisan ki is használja.

Rohani olaszországi útja során megbeszéléseket folytat az olasz miniszterelnökkel és az üzleti élet vezetőivel, de találkozni fog a pápával is.  Olaszországból pedig egyenesen Párizsba utazik, hogy a franciákat se hagyja ki a jóból.

Reuters

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére