Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ipari termelés lendíthet a járvány miatt megtorpanó magyar gazdaságon

888.hu - MTI

2020.10.06. 15:01

Az előző hónaphoz viszonyítva 6,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban, az áprilisi termelés volumenét pedig 56 százalékkal haladta meg – tudhattuk meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott első becsléséből.

A kilábalás szempontjából biztatónak ítélik az ipar augusztusi teljesítményét az MTI-nek nyilatkozó elemzők, bár kérdésesnek tartják, hogy abban mekkora szerepet játszott a nyári gyárleállások elmaradása és a folytatást mennyire akadályozza majd a járvány második hulláma.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott első becslése szerint

augusztusban az ipari termelés 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a júliusi 8,1 százalékos visszaesés után.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 0,2 százalékkal csökkent.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában üdvözölte, hogy

az ipari termelés adatai megmentik az augusztusi gazdasági teljesítményt a negatív meglepetést okozó kiskereskedelem után. Ami különösen érdekes, hogy a nyári leállásokkal terhelt időszak sem vetette vissza a kilábalás dinamikáját. A helyreállás tehát nagyobb ütemben és egyenletesebben zajlik az iparban, mint a kiskereskedelemben, ami mindenképp jó jel a második félév gazdasági teljesítményét illetően.

Úgy véli, az a legnagyobb kérdés, hogy vajon a koronavírus második hulláma milyen mértékben érezteti majd hatását a termelési láncokban és a gyártási folyamatban. A legújabb bizalmi indikátorok ugyanis azt sugallják, hogy a dinamikus kilábalást megtörheti a járvány újbóli felerősödése.

Amennyiben sikerül elkerülni a komolyabb zavarokat, úgy könnyen elképzelhető, hogy már az őszi hónapokban visszatér az ipari termelés szintje az előző évben megfigyelthez.

 

A válság mélypontján tapasztalthoz képest augusztusban már jelentős javulást mutatott az ipar teljesítménye, ám Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós folyamat, és mennyire egyedi hatások – például a tavalyitól eltérő ütemű nyári leállások – eredménye.

Jó hír, hogy a jelentős súlyú járműgyártás magára talált, azaz az új járművek iránti kereslet fokozatosan helyreáll.

Ezt támasztja alá az is, hogy Németországban, a legfontosabb felvevő piacon szeptemberben már nőtt a forgalomba helyezett új autók száma.

A jövőt illetően az a kérdés, hogy vajon a járvány második hulláma mennyire érinti majd az iparcikkek iránti keresletet – ha a külső kereslet nem csökken jelentősen, az segítheti az ipar teljesítményének gyors helyreállását, amit hosszabb távon a beruházások is támogathatnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője arra emlékeztetett, hogy

májusban már újraindultak a magyarországi autógyárak, júniusban és július végén pedig már a harmadik műszakok is elindultak, és augusztusban nem volt nyári leállás – ennek köszönhetően az autógyárak termelése augusztusra elérte a járvány előtti szintet.

Már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így az év hátralévő részében a Takarékbank elemzői további fokozatos élénkülésre számítanak az ipari termelésben, amit új kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

Hozzátette,

az év egészében 7 százalék körül csökkenhet az ipari termelés, jövőre bázishatások miatt azonban 13-14 százalékos növekedés is jöhet.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is azt emelte ki, hogy a járvány miatt több hónapon keresztül negatív teljesítményt mutató járműgyártás augusztusban már a tavalyit meghaladó termelést ért el.

Hozzátette,

a jövő szempontjából pedig a leglényegesebb kérdés, hogy a kereslet mennyire tud tartósan megrendeléseket biztosítani az ipar számára az őszi hónapokban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére