Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Európai Parlament ismét napirendre veteti a migránsvízum ügyét

888.hu

2018.12.02. 18:00

Az Európai Parlament migránspárti többsége ismét napirendre veteti a migránsvízum ügyét - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselõje vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Európai Parlament (EP) migránspárti többsége ismét napirendre veteti a migránsvízum ügyét – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A migránspárti többség nem tud belenyugodni abba, hogy a migránsvízum bevezetésére vonatkozó előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget novemberben, ezért a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság ismételten napirendjére tűzi azt – közölte a politikus.

A novemberi szavazáson a bevándorláspárti magyar politikusok – Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK, Szanyi Tibor, az MSZP és Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője – a migránsvízum bevezetése mellett voksoltak, a Fidesz és a KDNP képviselői azonban a lehető leghatározottabban elutasították, és így tesznek majd a bizottság ülésen, valamint ha arra kerül a sor, a decemberi plenáris ülésen is – tette hozzá.

Megkönnyítenék a bevándorlást

Az úgynevezett migránsvízum, hivatalos nevén humanitárius vízum lehetővé teszi, hogy az Európai Unión kívüli külképviseleteken gyorsított és egyszerűsített eljárásban kapjanak vízumot azok a bevándorlók, akik az Európai Unióba kívánnak utazni.

Korábban Gál Kinga EP-képviselő elmondta, hogy a javaslat alapján a migránsvízum kiadásának nem lenne feltétele annak megvizsgálása, hogy a kérelmező valóban jogosult-e a védelemre, vagy csak gazdasági bevándorló. Mert a vizsgálatot csak abban az országban kellene elvégezni, ahová a vízummal belép az EU területére.

Ez újabb lehetőséget adna a bevándorláspárti erőknek, hogy még több migránst hozzanak be Európába"

– emelte ki a politikus.

Érdekesség, hogy a javaslatról egyszer már szavazott az Európai Parlament és akkor elbukott az ötlet, ám "technikai hibára" hivatkozva decemberben újra szavazhatnak a kérdésben a képviselők.

Ilyen még nem volt

Az Európai Parlament (EP) migránspárti többsége egy "nyilvánvalóan jogszerűtlen" eljárás keretében újra napirendre tűzi a témát annak érdekében, hogy az EP decemberi plenáris ülésén ismét szavazni lehessen róla – mondta Deutsch Tamás.

Úgy fogalmazott, ilyen eset még nem fordult elő az Európai Parlament történetében.

Úgy néz ki, ha a migrációt támogató, bevándorláspárti előterjesztésről van szó, akkor mindegy, mit írnak elő a jogszabályok, "fittyet hánynak" rájuk – mondta a politikus.

Elmondása szerint a migránsvízumot az Európai Unió országainak nagykövetségein lehetne igényelni, és az EU területére egyszeri belépést tenne lehetővé.

Az igényléskor semmifajta ellenőrzésen nem kellene keresztülmenni, automatikusan megkaphatná bárki, és csak az EU-ban indulna el a menedékkérelmeket elbíráló eljárás – közölte Deutsch Tamás.

Az előterjesztés – az EU külső határainak védelme, a belépés előtti szigorú ellenőrzés és a helyben való segítségnyújtás helyett – olyan rendszert alakítana ki, amelynek segítségével pofonegyszerűen el lehet kerülni, hogy valaki illegális bevándorlóvá váljon – emelte ki.

Arra azonban nem ad választ a tervezet, hogy a vízummal érkezők szabadon mozoghatnak-e az EU területén, hol és milyen módon kell jelentkezniük, valamint hogyan folyna le menedékkérelmük elbírálása – tette hozzá.

Deutsch Tamás azt mondta, a migránsvízum túlmutat az ENSZ migrációs paktumán is, ilyen "őrült elképzelés" még abban sem szerepel.

Kitért arra is, hogy a Fidesz és a KDNP EP-képviselői írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a "migránskártyákkal" kapcsolatban, választ azonban még nem kaptak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére