Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Az európai identitásnak nem szabad rátelepednie a nemzeti identitásra"

Forisek Ádám

2017.05.17. 22:58

Az európai és nemzeti identitás viszonyáról beszélt többek között Navrasics Tibor egy kolozsvári fórumon.

Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa egy kolozsvári fórumon válaszolt a többnyire román fiatalokból álló hallgatóság kérdéseire.

Arra a kérdésre, hogy miért válik radikálissá az európai ifjúság, Navracsics a korábbi gazdasági válság és a jelenlegi identitáskrízis hatásait említette.

Arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió az államok közötti gazdasági együttműködési formaként jött létre, az integráció azonban messze túllépte a gazdasági kereteket, és elérte az identitások rendkívül kényes kérdését.

Navracsics Tibor elmondta: az Európai Uniónak olyan programokra lenne szüksége, amilyen a vendégdiákok számára kidolgozott Erasmus+ program. Egy ilyen program a diákcsere révén lehetővé teszi, hogy a fiatalok megismerjék egy másik ország realitásait.

Hozzátette azonban, hogy eddig csak kilencmillió európai fiatal kapott lehetőséget arra, hogy egy másik ország egyetemén tanuljon, ez pedig az 500 milliós EU-nak még az egy százalékát sem teszi ki. 

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az angol nyelv szerepe a Brexit utáni EU-ban, Navracsics Tibor megnyugtatta a közönséget, hogy az továbbra is hivatalos nyelv marad. Megjegyezte: Írországnak és Máltának is az egyik hivatalos nyelve az angol, és Ciprus is kérheti az angol nyelv hivatalos státusának a megőrzését. Hozzátette azonban: még magyarországi miniszterként fogalmazódott meg benne, hogy legalább Közép-Európában be lehetne vezetni egymás nyelveinek a megtanulását.

Úgy vélte, egy sor félreértést el lehetne kerülni, ha a szomszédos országok polgárai beszélnék egymás nyelvét. Szerinte ez akár egy európai polgári kezdeményezésnek is tárgya lehetne.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére