Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU meghajolhat Magyarország előtt: elnapolhatják az olajembargó bevezetését

888.hu

2022.05.13. 10:00

Hoppá!

 

A Politico szerint a brüsszeli bürokraták radikális lehetőséget mérlegelnek Orbán Viktor miniszterelnök vonakodása okán:

elnapolnák az orosz olaj betiltását.

 

A Brüsszelben keringő egyik elképzelés szerint azt a tervet, amely betiltaná a teljes orosz nyersolaj és finomított üzemanyag importot, egyelőre félretennék, egészen addig amíg nem találnak olyan kompromisszumos megoldást, amelyet Magyarország el tud fogadni – nyilatkozták uniós diplomaták a Politiconak.

 

A Politico szerint ez a lépés jelentős visszaesést jelentene az EU azon erőfeszítései számára, amelyek Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja ellen irányulnak. Különösen nagy csapást jelentene ez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, aki május 4-én egy hatodik szankciócsomag-tervezetben az orosz olaj teljes importjának totális betiltását javasolta.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagok uniós piacának megszüntetését Brüsszelben egyébként létfontosságú lépésnek tekintik.

 

Ismert: a hét elején Ursula von der Leyen személyesen látogatott el Magyarországra, hogy Orbán Viktorral egyeztethessen a szankcióról.

 

„Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie.”
nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ügy kapcsán.

 

Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol.”

– szögezte le.

 

Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el ilyen javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával”.

– tette hozzá a miniszter.

 

A Politico szerint az olajcsomag ilyen jellegű „felhígítása” azonban ártana az EU hitelességének, különösen azután, hogy von der Leyen és más politikai vezetők világosan kifejtették, hogy Putyin olajiparának támadása létfontosságú. A szankciócsomag többi része az oroszbarát propagandát, lobbistákat és tanácsadókat, valamint Oroszország legnagyobb bankját, a Sberbankot is célba veszi. A csomag középpontjában azonban mindig is a Kreml energiaipara elleni csapás állt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

A spórolás miatt. A miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt is elmondta, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, ezúttal az Oroszországot érintő szankciókkal kapcsolatban.

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Az elmúlt napok diskurzusát okkal uralta az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek felrobbantása, amiről semmi biztosat nem tudunk, és hacsak az elkövető fél nem vallja be nyilvánosan, akkor nem is fog kiderülni, hogy ki állt a robbantás hátterében. Noha nem zárható ki az sem, hogy Oroszország volt az elkövető fél, sokkal kézenfekvőbb és logikusabb magyarázatnak bizonyul, hogy az Egyesült Államok – direkt vagy indirekt – szabotázsakciójáról van szó, hiszen Washington több szempontból is profitál az így kialakult konfliktusból. Egyrészről az USA évek óta próbálta megakadályozni a gázvezeték üzembe helyezését, másrészt az orosz gázszállítási alternatíva megszűnése által teljes mértékben kiszolgáltatja Európát, hogy drága cseppfolyósított gázt vegyen az USA-tól, harmadrészt pedig az amerikai hadiipari lobbi is erőteljesen a háború elhúzódásában érdekelt. Az sem Amerika ártatlanságát bizonyítja, hogy februárban maga Biden elnök ígérte meg, hogy az orosz agresszió bekövetkezte esetén „képesek lesznek véget vetni az Északi Áramlat 2-nek”.

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Európában elsőként Magyarországon kérdezik meg az emberek véleményét az EU által bevezetett Oroszország ellen irányuló szankciókról.

Újabb helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből

Ez immár a negyedik hely, ahonnan ömlik. Ki tehető ezért felelőssé?

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten

A tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére