Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU meghajolhat Magyarország előtt: elnapolhatják az olajembargó bevezetését

888.hu

2022.05.13. 10:00

Hoppá!

 

A Politico szerint a brüsszeli bürokraták radikális lehetőséget mérlegelnek Orbán Viktor miniszterelnök vonakodása okán:

elnapolnák az orosz olaj betiltását.

 

A Brüsszelben keringő egyik elképzelés szerint azt a tervet, amely betiltaná a teljes orosz nyersolaj és finomított üzemanyag importot, egyelőre félretennék, egészen addig amíg nem találnak olyan kompromisszumos megoldást, amelyet Magyarország el tud fogadni – nyilatkozták uniós diplomaták a Politiconak.

 

A Politico szerint ez a lépés jelentős visszaesést jelentene az EU azon erőfeszítései számára, amelyek Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja ellen irányulnak. Különösen nagy csapást jelentene ez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, aki május 4-én egy hatodik szankciócsomag-tervezetben az orosz olaj teljes importjának totális betiltását javasolta.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagok uniós piacának megszüntetését Brüsszelben egyébként létfontosságú lépésnek tekintik.

 

Ismert: a hét elején Ursula von der Leyen személyesen látogatott el Magyarországra, hogy Orbán Viktorral egyeztethessen a szankcióról.

 

„Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie.”
nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ügy kapcsán.

 

Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol.”

– szögezte le.

 

Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el ilyen javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával”.

– tette hozzá a miniszter.

 

A Politico szerint az olajcsomag ilyen jellegű „felhígítása” azonban ártana az EU hitelességének, különösen azután, hogy von der Leyen és más politikai vezetők világosan kifejtették, hogy Putyin olajiparának támadása létfontosságú. A szankciócsomag többi része az oroszbarát propagandát, lobbistákat és tanácsadókat, valamint Oroszország legnagyobb bankját, a Sberbankot is célba veszi. A csomag középpontjában azonban mindig is a Kreml energiaipara elleni csapás állt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Hosszú harc után orosz kézre került Mariupol. Kitiltották Oroszországból Bident, Blinkent és közel ezer más amerikait.

Az oroszok kitiltották Bident és közel ezer másik amerikait

Beutazási tilalmat rendelt el szombaton Oroszország 963 amerikai állampolgár, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen, és bővítette a kanadai tilalmi listát is – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a jövőben is viszonozza az „ellenséges amerikai lépéseket”

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

A miniszterelnök az Újvidéken Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron beszélt az észszerű gazdálkodás fontosságáról.

Jövőre Budapesten biztathatjuk az elitmezőnybe jutott jégkorongozókat

Jövőre Budapesten biztathatjuk az elitmezőnybe jutott jégkorongozókat

Egy hét múlva a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) kongresszusán döntenek a jövő évi A csoportos vb helyszínéről. Mint ismert, a háború miatt nem lehet házigazda Szentpétervár, a helyére a nemrég feljutott Magyarország és Szlovénia, azaz Budapest és Ljubljana jelentkezett, illetve a finn-lett kettős. Az IIHF küldöttsége a napokban Budapesten járt, hogy felmérje a rendezés esélyeit, lehetőségeit.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére