Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az elõzetesen közöltnél is jobban nõtt a magyar GDP

Bertha László

2017.06.07. 11:13

A bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal nõtt az elsõ negyedévben az egy évvel korábbi alacsony szintrõl, még inkább, mint az elõzetesen közölt 4,1 százalék - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt.

A 4,2 százalékos nyers adat 2014 második negyedéve óta a legnagyobb növekedési ütemet mutatja, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított 3,8 és az előző negyedévhez mért 1,3 százalékos növekedési ütem megegyezik a két évvel korábbival.

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 3,0 százalékos és az ipar 6,8, ezen belül a feldolgozóipar 7,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az építőipar teljesítménye 24,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi alacsony bázisról, amikor 27,6 százalékkal elmaradt a 2015 első negyedévitől.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Mindeközben felfelé módosította magyarországi gazdasági növekedési előrejelzését az OECD félévente megjelenő Gazdasági kilátások prognózisának szerdán publikált legfrissebb kiadványa.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az előző, tavaly novemberben kiadott tanulmányban jelzetthez képest 1,3 százalékponttal, 2,5 százalékról 3,8 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2018-as növekedési előrejelzést pedig 1,2 százalékponttal, 2,2 százalékról 3,4 százalékra emelte.

Az OECD Szlovákia kivételével a térségbeli országok mindegyikénél felfelé javította az idei GDP-növekedési előrejelzést.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére