Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az elmúlt tíz évben Magyarországon nőtt leginkább a gyermekvállalási kedv

888 / MTI

2021.01.29. 10:30

Novák Katalin ugyanakkor hozzátette, hogy az évek óta tartó lendület a koronavírus-járvány hatására megtorpanhat, de a kormány bízik abban, hogy ez nem tart sokáig.

A demográfiai fordulat évtizede volt a 2010 és 2020 közötti időszak,

ez idő alatt 24 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv Magyarországon, ez az adat Európában a legjobb”

– mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a KSH pénteken közzétett népesedési adatait értékelve az MTI-nek.

„Büszkén kijelenthetjük, hogy az elmúlt tíz évben az Európai Unió összes tagállama közül Magyarországon emelkedett leginkább a gyermekvállalási kedv” – mondta telefonos nyilatkozatában a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin kiemelte, a pozitív demográfiai fordulatot az is alátámasztja, hogy ugyanezen idő alatt a házasságkötések száma is majdnem a duplájára emelkedett: míg 2010-ben 35 ezer, addig 2020-ban már 67 ezer pár kötött házasságot. Hozzátette: bízik abban, hogy a pozitív változások tartósak lesznek.
Közölte, a koronavírus-járvány következményeként a demográfiai adatok rendkívül kedvezőtlenül alakultak mindenhol a világon.
Elmondta, Magyarországon nemcsak a halálozások számában tükröződik a járvány hatása, hanem – a decemberi adatok szerint – a gyermekvállalási kedvet is visszavetette. Szerinte ez azt jelzi, hogy a járvány „a fiatalok gyermekvállalással kapcsolatos terveit is újraírja”.

Ismertetése szerint Európa nagyon sok országában jelentősen visszaesett a születések száma. Példaként Franciaországot említette, ahol 1945 óta nem született olyan kevés gyermek, mint 2020-ban, pedig ott – mint mondta – jelentős bevándorlással is számolhatnak. Németországban, Svédországban, Lettországban is csökkent decemberben a születések száma az előző évhez képest – fűzte hozzá.

Novák Katalin közölte:

Magyarországon 2020-ban az előző évinél 3 ezerrel több gyermek született – összesen 92 233 –, a decemberi hónap adata mégis csaknem 8 százalékos csökkenést mutat.”

Ez már „a járvány hatásának is tulajdonítható”, és arra lehet számítani, hogy ez a negatív hatás a későbbi hónapokat is végigkíséri.
Elmondta, bízik abban, hogy a járvány után azok a fiatalok is bátran mernek majd a családalapítás mellett dönteni, akik ebben az időszakban nem vállalkoztak erre.
Novák Katalin a gyermekeket vállalóknak szóló családtámogatásokra hívta fel a figyelmet, valamint a jövőre bevezetendő személyijövedelemadó-mentességre, ami a családalapítás előtt álló fiatalok életkezdését segítheti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsány Brutus nyomában

Gyurcsány Brutus nyomában

Antonius gyászbeszéde érződik Gyurcsány Európa-napi bejegyzésében a közösségi oldalán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére