Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Az elitellenes erõk európai erõsödése a stabilitás ellen hat"

Bokor Gábor

2017.05.29. 19:28

A Nézõpont Intézet legújabb tanulmánykötete szerint ahhoz, hogy egy erõs Európában élhessünk, erõs nemzetállamok kellenek, azonban az elitellenes erõk erõsödése éppen a politikai stabilitás ellen hat, és ez különösen az Európai Unió elõtt álló kihívások miatt adhat okot aggodalomra.

Az intézet leírása szerint a tanulmánykötet a holland és a francia választás eredményének értelmezése mellett az elitellenes erők erősödésének hátterével, valamint a bevándorlás választási kampányokat tematizáló szerepével foglalkozik.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője elmondta, hogy erős Európa csak erős nemzetállamokra építhető, aminek az egyik legfontosabb feltétele, hogy a tagállamokban stabil kormányok működjenek.

A Brexit, a bevándorlási krízis, a terrorizmus, a déli államok gazdasági és társadalmi problémái, valamint a demográfiai helyzetkép egy-egy önmagában is súlyos válságterületet jelent"

– mondta Fodor.

Az intézet tanulmánya szerint egy politikai válság is kibontakozóban van. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg közel hatvanmillióan szimpatizálnak baloldali vagy jobboldali elitellenes erővel, ez hozzávetőlegesen a szavazókorúak egyötöde.

Az elitellenes formációkkal szimpatizálók száma ráadásul hatmillióval növekedett a bevándorlási válság két évvel ezelőtti kezdete óta"

– áll a kötetben.

Az ügyvezető beszámolója szerint annak ellenére, hogy sem a tavaly év végi osztrák államfőválasztáson, sem az idei holland és francia választásokon nem elitellenes jelölt, illetve párt győzedelmeskedett, mindhárom választáson történelmi eredményt értek el ezek a formációk. Az elemző szerint ennek egyik legfontosabb oka, hogy a kampányokat a korábbiaknál hangsúlyosabban uralta a bevándorlási krízis.

A holland választás óta csaknem nyolcvan nap telt el, de még mindig nincs kormánya az országnak"

– írják az elemzésben, amely rávilágít arra is, hogy a júniusi francia nemzetgyűlési választás eredménye nehezen jósolható meg, de valószínűleg nem lesz stabil többsége Emmanuel Macron kormányának.

Az intézet szerint akár a holland, akár a nemrég lezajlott francia választás eredményét nézzük, politikai stabilitás helyett bizonytalanság jellemző, ez pedig az unió előtt álló kihívások miatt adhat okot aggodalomra.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére