Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EB adatai szerint kimagasló a közbeszerzések átláthatósága Magyarországon

888 / MTI

2020.09.30. 18:00

Érdekes... pedig az Európai Bizottság szerint problémák vannak hazánkban a jogállamisággal kapcsolatban. Most akkor hogy is van ez?!

Az Európai Bizottság saját adatai támasztják alá, hogy Magyarországon kiemelkedő a közbeszerzések átláthatósága, és megfelelően érvényesül a verseny – közölte a Közbeszerzési Hatóság (KH) szerdán az MTI-vel, az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésére reagálva.

A közleményben kiemelik, hogy

az Európai Bizottság belső piaci eredménytáblájának mutatói alapján Magyarországon a közbeszerzési eljárásoknál az információk 98 százalékban nyilvánosak.

A magyar ajánlatkérők jogkövetők, mert a meghirdetett közbeszerzésekkel kapcsolatos adatokat szinte mind közzéteszik, miközben a német eljárásokra vonatkozó adatok 10 százaléka, Franciaországban 18 százaléka, Belgiumban 31 százaléka nem kerül nyilvánosságra – írták.

A hatóság rámutatott arra, hogy Magyarországon évek óta csökkenő tendenciát mutat a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya az összes közbeszerzésen belül. Ezek száma az elmúlt hat évben 3626-ról 273-ra csökkent, arányuk a nemzeti eljárásrenden belül 2019-ben az 1 százalékot sem érte el.
A felhívásokra érkező ajánlatok száma alapján a KH a versenyt is biztosítottnak látja. Az elmúlt 12 év adatai alapján egy eljárásra átlagosan 7 ajánlat jutott, a közbeszerzési érték 68 százaléka kisvállalkozásokhoz került.

A kisebb ajánlattevőknek kedvez az is, hogy a magyarországi eljárások 41 százaléka részajánlattételre is lehetőséget ad – írták. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a közlemény szerint kifogásolta az uniós közbeszerzési adatbázis, a TED hiányosságait.

Amíg az adatközzététel elmaradását az unió nem szankcionálja, addig az adatbázisa sem lesz alkalmas a tagállamok összehasonlítására”

– vélekedett az elnök, hozzátéve, hogy a jogállamiságot vagy a versenyt hiányoló megállapításokat kizárólag hiteles forrásokra, megbízható adatbázisokra és kutatásokra lehetne alapozni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Málta és Dánia után Magyarországon a legmagasabb az átoltottság az EU-ban

Málta és Dánia után Magyarországon a legmagasabb az átoltottság az EU-ban

Az elmúlt héten Magyarországon oltották be a legtöbb embert Európában, lakosság arányosan majdnem két és félszer annyit, mint az EU-ban átlagosan. Mindemellett Málta és Dánia után Magyarországon a legmagasabb az átoltottság az EU-ban.

Koronavírus: 4326-tal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 84 beteg, 4326-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon.

Holnap kezdődik Gyurcsány bűnöző ügyvédjének büntetőpere

Holnap kezdődik Gyurcsány bűnöző ügyvédjének büntetőpere

Hosszú idő és Gyurcsány elítélt bűnöző ügyvédjének rengeteg jogi trükkje után március 2-án megkezdődik a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba pere. Most bemutatjuk, hogyan jutottunk el idáig, és milyen bűncselekményeket követhetett el Czeglédy, akit korábban egyszer már jogerősen elítéltek. Fontos kérdés: vajon pártfinanszírozásra használhatták a csalással szerzett pénzt?

Szlávik János: Nagyon nehéz 2-3 hét vár ránk

Az Egyesült Államokban létezik egy erős oltásellenesség, de a koronavírus elleni oltást általában várják az amerikaiak. Erről Vajó Zoltán Arizonában élő főorvos beszélt az ATV Heti napló Sváby Andrással című műsorában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére