Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Az anyaország támogatja a diaszpóra- és a szórványmagyarság közötti kapcsolatok erõsítését"

Horváth Tamás

2019.01.26. 19:57

Errõl Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelõs miniszteri biztos beszélt szombaton.

A miniszteri biztos az Egyesült Államok Minnesota államában található Minneapolisban tett kétnapos látogatást, melynek célja az volt, hogy találkozzon az ottani magyarokkal.

A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis Minnesota államban mintegy 14 ezer magyar él, legnagyobb szervezetük pedig éppen Minneapolisban van. 

 

Szilágyi Péter útja során ellátogatott a North Memorial Kórházba és a helyi magyar iskolába, valamint részt vett egy magyar állampolgársági eskütételen.

Az MTI-nek telefonon elmondta:

A North Memorial Kórházban egy nonprofit szervezet egészségügyi és orvosi eszközöket gyűjt, amelyeket a Kárpát-medencei szórványban élő magyar közösségekhez juttat el. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinációjával zajló, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának anyagi támogatásával megvalósuló akciót Grauzer Csilla minnesotai tiszteletbeli konzul irányítja, és a helyi magyarság önkéntes munkáján alapszik."

A miniszteri biztos szerint a kezdeményezés nagyszerű példája a világ különböző pontjain, diaszpórában és szórványban élő magyarság összefogásának, akik az óriási távolságok ellenére az élet minden területén próbálják segíteni egymást.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága örömmel állt a kezdeményezés mellé, és nyújtott anyagi támogatást”

– tette hozzá.

Szilágyi Péter a magyar kormány diaszpóra-politikájáról tartott előadásában felidézte:

2010 jelképes dátum az anyaország és a diaszpóra közötti kapcsolatok számára, hiszen Magyarország ekkor mondta ki, hogy a diaszpórában élők egyenrangú tagjai a magyar nemzetnek, és megilleti őket a magyar állampolgárság.”

Beszélt arról is, hogy 2011, a Magyar Diaszpóra Tanács megalakítása óta folyamatosan bővül az anyaországtól távol élő magyarságnak kínált programok sora, és ezek közül is kiemelte a Kőrösi Csoma Sándor-programot, amelynek ösztöndíjasai segítik a minneapolisi magyar szervezet és a Misi iskola munkáját is. 

Elmondta, hogy éppen a napokban tértek haza az ösztöndíjasok a déli félteke országaiból, hamarosan pedig újabb ösztöndíjasok utazhatnak a világ legnagyobb magyar közösségeihez.

Az idén is ezer diaszpórában élő fiatal látogathat az anyaországba és a szomszédos országok magyarok lakta területeire a Rákóczi Szövetség programja keretében, amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A célunk az, hogy minél szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a világ különböző pontjain élő magyar fiatalok között”

– hangsúlyozta a miniszteri biztos, aki a minneapolisi látogatását követően Chicagóba, az ottani magyar közösséghez utazott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére