Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Amnesty International kínos helyzetbe keveredett

888.hu

2018.06.06. 08:51

Az Amnesty International a tegnapi napon nagyon készült az Alkotmánybíróság döntésére a felsõoktatási törvény módosítása és a külföldrõl támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény kapcsán. Annyira, hogy a Soros által finanszírozott szervezet már azelõtt - véletlenül - elérhetõvé tette a késõbbre szánt közleményeinek a szövegét, hogy egyáltalán megszülettek volna a döntések. Majd újabb fordulat következett: végül olyan döntés született, amire nem számítottak.

Az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós egy Google-keresés során talált rá az Amnesty International előre legyártott közleményeire, amelyekben a tegnapi döntésre reagált volna a szervezet.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság a két említett ügy kapcsán úgy határozott, hogy a döntést későbbre halasztja, mivel megvárja az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását.

"A mai döntés nagy győzelem a magyar civil szervezeteknek és az egész társadalomnak. Az Alkotmánybíróság megerősítette, amit eddig tudtunk: a törvény, amelynek az volt a célja, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat, és az orosz "külföldi ügynök" törvényt másolta, nincs helye Magyarországon" – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

"Az Alkotmánybíróság mai döntésével elmulasztotta a lehetőséget, hogy igazságot szolgáltasson. A külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról elnevezésű törvénynek, amelynek célja, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat és az orosz "külföldi ügynök" törvényt másolta, egyszerűen nincs helye Magyarországon" – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Ezek álltak a tegnapi közlemények piszkozatában, amelyet végül Szánthó megtalált és kitett az Alapjogokért Központ Facebook-oldalára.

Füttyent az Amnesty, ugrik a HVG

Az Amnesty Internationalt igen sűrűn méltató HVG rá is ugrott az ügyre és telefonon hívták Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ vezetőjét, hogy hogyan kerülhetett a kezébe a két közlemény piszkozata. (Gondolom, ismét a kormány összeesküvését sejtették az ügy mögött).

Szánthó elmondta, hogy egy egyszerű Google-keresés segítségével talált rá a közleményekre. A HVG tech-csapata rá is vetette magát a témára, és sikerült nekik is megtalálniuk a két piszkozatot.

Szánthóban felmerült a kérdés, nem roppant kínos-e az Amnesty számára, hogy egy még meg sem született döntésről előre prejudikálva készítenek be sajtóközleményeket, kétféle módon is megelőlegezve a döntés tartalmát – írta a lap. Gyorsan megkeresték az Amnesty sajtósát, aki szintén megerősítette, hogy náluk van a hiba, az ő IT-rendszerük működése miatt kerülhettek ki előbb a közlemények. Szánthó szavaira reagálva elmondták, hogy nem prejudikáltak, csak felkészültek a várható döntésekre.

Ám a valóság azt mutatja, hogy nem voltak elég alaposak.

Se döntés, se közlemény

Ugyanis végül egy harmadik verzió valósult meg: mint fentebb írtuk, az Ab elhalasztotta a döntést. Erre végül az Amnesty már nem reagált, legalábbis sem az oldalukon, sem az MTI-ben nem találtunk hivatalos közleményt, amelyben bármit is reagáltak volna a döntésre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére