Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Folyamatosan csökken az álláskeresők száma

888.hu - MTI

2020.10.27. 13:50

A munkanélküliség mértéke Magyarországon európai uniós szinten is az egyik legalacsonyabb. Az augusztusi 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta uniós viszonylatban a harmadik legjobb – mutatott rá Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzet soha nem látott kihívás elé állította a magyar munkaerőpiacot. A foglalkoztatási adatok ugyanakkor egyre pozitívabb képet mutatnak – tette hozzá.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint az októberi 300 ezres adat 70 ezerrel kevesebb, mint a június közepi mélyponton volt. A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy

19 hete folyamatosan csökken a munkanélküliek száma.

Októberre 306 ezerre mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent – közölte az államtitkár.

Ismertette, hogy szeptemberben 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon, ami megegyezik a januári adattal, és közelít a múlt év azonos időszakához.
A 15–64 évesek korosztályának – amely a legaktívabb a munkaerőpiacon – foglalkoztatási rátája 70,7 százalék, ami 0,2 százalékponttal meghaladja az előző évi adatot.
Bodó Sándor elmondta azt is, hogy a kereskedelemben és a feldolgozóiparban június óta többszörösére emelkedett a bejelentett új álláshelyek száma.

Kiemelte:

a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései, a 2010 utáni időszak eredményeire építve, nagymértékben segítik a magyar gazdaság kilábalását.

Az ITM által gondozott bértámogatási program 260-280 ezer munkahely megőrzésében segített. Az év végéig a munkahelyvédelmi támogatások futnak, a munkahelyteremtő támogatások esetében a vállalkozások jövő év tavaszának végéig élhetnek a felhasználás lehetőségével – közölte Bodó Sándor.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a hitellehetőségekkel, adó- és járulékkedvezményekkel, valamint képzésekkel eddig 1,4 millió munkavállalónak segítettek.
Ugyancsak fontos lépések nevezte a vállalati fehér könyv megszületését. Ez azokat a járványügyi intézkedéseket tartalmazza, amelyek segítségével a munkáltatók garantálni tudják a foglalkoztatás biztonságát.
Bodó Sándor közölte, hogy az államilag támogatott hitelkonstrukciók esetében 2557 milliárd forint hitel- és garanciakérelmet fogadnak be. Ebből már 1527,5 milliárd forint összegben leszerződtek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére