Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazást

888.hu

2022.01.06. 11:58

Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit, elutasította az ezzel kapcsolatos panaszokat.

 

Az Alkotmánybíróság határozata:

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országgyűlés országos népszavazás elrendeléséről szóló határozatát.

Az eljárás alapjául szolgáló ügyben két indítványozó az 32/2021. (XI. 30.) OGY határozat elleni egy-egy indítványában azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság folytassa le a határozat Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát, az Országgyűlés határozatát semmisítse meg, és hívja fel új határozat meghozatalára. Az Alkotmánybíróság a két indítványt egyesítette, és egy eljárásban bírálta el. A támadott határozatban az Országgyűlés a Kormány által benyújtott négy országos népszavazási kezdeményezésben rendelt el országos népszavazást. A négy kérdést ezt megelőzően a Nemzeti Választási Bizottság külön-külön hitelesítette, a határozatok ellen előterjesztett felülvizsgálati kérelmeket a Kúria elutasította.

Az indítványozó a megsemmisítési kérelmét arra alapozta, hogy a nemrég hatályba lépett 2021. évi CXVII. törvény nyomán lehetőség van az országos népszavazás és az országgyűlési választás egy napon való megtartására. A közös eljárás ezen új lehetősége az indítványozó álláspontja szerint olyan lényeges körülmény, amely nem volt előre látható a népszavazás kezdeményezésekor. E körülményeknek a Kúria határozatainak meghozatala és a népszavazás elrendelése között bekövetkezett lényeges megváltozása az indítványozó álláspontja szerint megalapozza a támadott OGY határozat megsemmisítését. Az indítványozó az Abtv. azon rendelkezésére hivatkozott, amely szerint az Alkotmánybíróság az OGY határozat érdemében akkor folytat vizsgálatot, ha az aláírásgyűjtő ív hitelesítése és a népszavazás elrendelése között a körülményekben olyan lényeges változás következett be, amelyet a kérdés hitelesítéséről, illetve az azzal szembeni felülvizsgálati kérelemről hozott döntés során a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Kúria nem vehetett figyelembe, és a döntést érdemben befolyásolhatta volna.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a hivatkozott rendelkezés szerinti vizsgálat során az időbeli tényezőnek akkor lehetne jelentőséget tulajdonítani, ha az a körülményekben, konkrétan a kérdések hitelesítése szempontjából lényeges változást okozott volna.

Az Alkotmánybíróság megjegyezte, hogy a kúriai eljárásban nem is kellett ezen körülményekre tekintettel lenni, mivel az ügy alapjául szolgáló jogi eljárások egyikének sem a népszavazás kitűzése a tárgya, hanem a népszavazási kérdések hitelesítése, ezért az Alkotmánybíróság teljes ülése az OGY határozatot helybenhagyta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

Az északír dominó

Az északír dominó

Hiába aratott két hete történelmi győzelmet Észak-Írországban az ír sziget újraegyesítése mellett síkra szálló baloldali–nacionalista Sinn Féin párt, a kormányalakítás továbbra is jelentős nehézségekbe ütközik. Észak-Írországban a társadalmi béke biztosítása érdekében kötelezően a választáson legtöbb szavazatot kapó katolikus és protestáns pártoknak kell koalícióra lépniük, azonban a protestáns Demokratikus Unionista Párt komoly feltételhez köti a kormányban való részvételt. A küszöbön álló turbulencia szinte garantált, ami könnyen jelentheti akár azt is, hogy az északír helyzet valódi dominó-hatást elérve az egész Egyesült Királyság felbomlásához fog vezetni.

Hiába akarja az EU, Scholz nem szankcionálja az oroszok miatt Schrödert

Olaf Scholz csütörtökön elutasította az Európai Parlament azon követelését, hogy Gerhard Schrödert szankcionálják, amiért nem volt hajlandó felmondani az orosz energetikai cégeknél betöltött vezető tisztségeket. A német kancellár optimista abban is, hogy a török ellenállás Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával szemben leküzdhető.

Nem oda Buda. Kövér baromarcú lenne, mert őrködik a parlament méltóságán?

Nem oda Buda. Kövér baromarcú lenne, mert őrködik a parlament méltóságán?

Ide is eljutottunk: baromarcúnak nevezte a Jelen főmunkatársa, Tóth Ákos Kövér László házelnököt. Az ember azt gondolta, hogy Márki-Zay kampánybeli alpári szövegei után már nincs lejjebb a baloldalon. Aztán kiderül, de mennyire, hogy van.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére