Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az álhírek dacára sikeres a védekezés Magyarországon

888.hu

2020.05.14. 15:00

Kutatási adatokkal cáfolja a Századvég azokat az álhíreket, amelyekkel a terjesztők a bizalmat akarják megingatni a kormány időben meghozott és észszerű válságkezelő intézkedéseiben.

A koronavírus terjedésével párhuzamosan hazánkban is megfigyelhető jelenség

az álhírek, illetve félrevezető vélemények elszaporodása, amelyek leginkább a járvány kezelésének eredményességét, illetve az ország elmúlt hónapokban kifejtett erőfeszítéseit és felkészültségét kérdőjelezik meg.

A Századvég hétről hétre megjelenő Fake News Figyelőjében górcső alá veszi a valótlan híreket, amelyekben rendszeresen visszatérő állítás, hogy Magyarország európai összehasonlításban kedvezőtlen pozícióban van a halálozási arány tekintetében, valamint nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés az egészségügy, illetve a lakosság számára. Célszerű mélyebben megvizsgálni az említett két hamis felvetés hátterét.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem koronavírus-adatbázisa szerint Európa egyes országaiban válságos állapotok alakultak ki: a 100 ezer főre jutó halottak száma Belgiumban meghaladja a 76 főt, Olaszországban és Spanyolországban 50 és 60 fő közé esik, míg Hollandiában és Svédországban ez az adat 30 fő felett jár.

Magyarországon – számos ellenzéki politikus, illetve baloldali publicista állítása ellenére ­– ez az arány jóval kedvezőbb: 4,35 fő.

A jelenség hátterében az áll, hogy egyes államok megkésett, illetve nem kellően hatékony intézkedésekkel próbálták felvenni a harcot a koronavírus ellen, melynek következtében egyre nehezebben tudják kontrollálni a járvány terjedését. Ezzel szemben a kelet-közép-európai országok – időben felismerve a vírussal járó fenyegetés súlyosságát – olyan védelmi intézkedéseket eszközöltek, amelyek segítségével lehetővé vált a járványgörbe ellaposítása. Mindezek tükrében azok az állítások, miszerint Magyarország nemzetközi összehasonlításban eredménytelenül kezelte a jelentkező veszélyhelyzetet, nem pusztán az időben bevezetett szigorú biztonsági intézkedések pozitív hatásait, valamint a lakosság által az elmúlt időszakban meghozott áldozatok tényét vonják kétségbe, hanem a további eredményes válságkezelésbe vetett bizalmat is csorbítják.

A hazai védekezés első fázisának nem titkolt célja az egészségügyi rendszer felkészítése volt az esetleges tömeges megbetegedések kezelésére. Mivel Magyarország megfelelő sebességgel meghozta az indokolt védelmi intézkedéseket, sikerült elkerülni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését, utat nyitva ezzel a szükséges eszközkapacitás, illetve a kórházak felkészítéséhez szükséges egyéb feltételek (például a kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítása) megteremtéséhez. A koronavírus elleni küzdelemnek tehát fontos eleme az egészségügyi védekezéshez nélkülözhetetlen eszközök (maszkok, kesztyűk, izolációs köpenyek stb.) beszerzése és az orvosok, ápolók, mentősök, háziorvosok részére történő eljuttatása, amely – szemben bizonyos balliberális híroldalak és véleményformálók által terjesztett információkkal – hetek óta folyamatosan megvalósul. Többek között május második hétvégéjén összesen 5,5 millió maszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer egyéb felszerelés érkezett hazánkba a Kínával létesített légi hídon keresztül.

Az egészségügyi személyzet munkájához szükséges eszközök biztosítása mellett fontos kiemelni a lakosság ellátottságát. A Századvég májusi telefonos, 1000 fős országos közvélemény-kutatása szerint

a válaszadók 84 százaléka használ maszkot, vagy rendelkezik vele, és mindössze a 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem jut hozzá az eszközhöz,

amely ugyancsak cáfolja a hazai védőfelszerelés-hiányra vonatkozó híreszteléseket, és egyben bizonyítja a polgárok tudatos magatartását a járvány terjedésének lassításával kapcsolatban.

Kijelenthető, hogy a vírus térhódítása révén kialakult rendkívüli helyzetben

kiemelt jelentősége van a hiteles és pontos tájékoztatásnak:

azok a közéleti véleményformálók, akik politikai vagy egyéb indíttatásból tudatosan pontatlan, a valóságnak nem megfelelő, illetve megtévesztő állításokat tesznek, aláássák a magyar egészségügybe vetett közbizalmat, mely tevékenységük fokozottan károsnak tekinthető egy olyan helyzetben, amikor emberéletek forognak kockán.

Forrás: Századvég

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyert a bajnokságban a Ferencváros BL-selejtezős ellenfele

A címvédő Djurgarden 2-1-es győzelmet aratott szerdán a svéd labdarúgó-bajnokság 15. fordulójában.

A magyar segítséget középpontba állító film készült a varsói csatáról | VIDEÓ

A magyar segítséget középpontba állító film készült a varsói csatáról | VIDEÓ

Ha nem szállítunk fegyvereket lengyel barátainknak, országuk a Szovjetunió egyik tagállamává vált volna 1920-ban.

Aszad: az amerikai szankciók célja, hogy megfojtsák a szír népet

Aszad: az amerikai szankciók célja, hogy megfojtsák a szír népet

Az elsöprő erejű új amerikai szankciók új szintre emelték a szíriai kormány elleni gazdasági háborút – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök szerdán parlamenti beszédében. Hozzátette, hogy a büntetőintézkedések Washington régóta tartó erőfeszítései közé tartoznak, amelyek célja a szír nép életszínvonalának csökkentése, megfojtása.

Ezt a cikket még egy nyugodalmas nyáreste is érdemes elolvasni

Ezt a cikket még egy nyugodalmas nyáreste is érdemes elolvasni

Ugyanis ez a jó öreg 7:59, a napvégi hírösszefoglaló.

Lejárt sörből megújuló energia? Miért is ne?!

Lejárt sörből megújuló energia? Miért is ne?!

Biogázt termeltek a koronavírus-járvány idején eladatlan, lejárt sörkészletből Ausztrália egyik szennyvíztisztítójának energiaellátására.

Online petíció indult Veszprém első LMBTQ-bulija ellen

Online petíció indult Veszprém első LMBTQ-bulija ellen

Egy háromgyerekes apuka küldött nyílt levelet a város polgármesterének.

Ha még veszélyhelyzet lenne, Mérő László és a 24.hu is rendőrségi idézésre számíthatna

Ha még veszélyhelyzet lenne, Mérő László és a 24.hu is rendőrségi idézésre számíthatna

A koronavírus veszélyét tökéletesen negligáló, de még ebben is önmagának ellentmondó interjút adott a 24.hu-nak Mérő László matematikus-pszichológus, aki szerint az „emberek elhitték a járványt”, amit az interjú szerzője „vaklármaként” aposztrofált, miközben az írásban óva intenek: „még nincs vége a vírushelyzetnek”. Könyörgöm, döntsék már el, ki a hülye, ők vagy az egyszeri olvasó?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére