Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az álhírek dacára sikeres a védekezés Magyarországon

888.hu

2020.05.14. 15:00

Kutatási adatokkal cáfolja a Századvég azokat az álhíreket, amelyekkel a terjesztők a bizalmat akarják megingatni a kormány időben meghozott és észszerű válságkezelő intézkedéseiben.

A koronavírus terjedésével párhuzamosan hazánkban is megfigyelhető jelenség

az álhírek, illetve félrevezető vélemények elszaporodása, amelyek leginkább a járvány kezelésének eredményességét, illetve az ország elmúlt hónapokban kifejtett erőfeszítéseit és felkészültségét kérdőjelezik meg.

A Századvég hétről hétre megjelenő Fake News Figyelőjében górcső alá veszi a valótlan híreket, amelyekben rendszeresen visszatérő állítás, hogy Magyarország európai összehasonlításban kedvezőtlen pozícióban van a halálozási arány tekintetében, valamint nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés az egészségügy, illetve a lakosság számára. Célszerű mélyebben megvizsgálni az említett két hamis felvetés hátterét.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem koronavírus-adatbázisa szerint Európa egyes országaiban válságos állapotok alakultak ki: a 100 ezer főre jutó halottak száma Belgiumban meghaladja a 76 főt, Olaszországban és Spanyolországban 50 és 60 fő közé esik, míg Hollandiában és Svédországban ez az adat 30 fő felett jár.

Magyarországon – számos ellenzéki politikus, illetve baloldali publicista állítása ellenére ­– ez az arány jóval kedvezőbb: 4,35 fő.

A jelenség hátterében az áll, hogy egyes államok megkésett, illetve nem kellően hatékony intézkedésekkel próbálták felvenni a harcot a koronavírus ellen, melynek következtében egyre nehezebben tudják kontrollálni a járvány terjedését. Ezzel szemben a kelet-közép-európai országok – időben felismerve a vírussal járó fenyegetés súlyosságát – olyan védelmi intézkedéseket eszközöltek, amelyek segítségével lehetővé vált a járványgörbe ellaposítása. Mindezek tükrében azok az állítások, miszerint Magyarország nemzetközi összehasonlításban eredménytelenül kezelte a jelentkező veszélyhelyzetet, nem pusztán az időben bevezetett szigorú biztonsági intézkedések pozitív hatásait, valamint a lakosság által az elmúlt időszakban meghozott áldozatok tényét vonják kétségbe, hanem a további eredményes válságkezelésbe vetett bizalmat is csorbítják.

A hazai védekezés első fázisának nem titkolt célja az egészségügyi rendszer felkészítése volt az esetleges tömeges megbetegedések kezelésére. Mivel Magyarország megfelelő sebességgel meghozta az indokolt védelmi intézkedéseket, sikerült elkerülni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését, utat nyitva ezzel a szükséges eszközkapacitás, illetve a kórházak felkészítéséhez szükséges egyéb feltételek (például a kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítása) megteremtéséhez. A koronavírus elleni küzdelemnek tehát fontos eleme az egészségügyi védekezéshez nélkülözhetetlen eszközök (maszkok, kesztyűk, izolációs köpenyek stb.) beszerzése és az orvosok, ápolók, mentősök, háziorvosok részére történő eljuttatása, amely – szemben bizonyos balliberális híroldalak és véleményformálók által terjesztett információkkal – hetek óta folyamatosan megvalósul. Többek között május második hétvégéjén összesen 5,5 millió maszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer egyéb felszerelés érkezett hazánkba a Kínával létesített légi hídon keresztül.

Az egészségügyi személyzet munkájához szükséges eszközök biztosítása mellett fontos kiemelni a lakosság ellátottságát. A Századvég májusi telefonos, 1000 fős országos közvélemény-kutatása szerint

a válaszadók 84 százaléka használ maszkot, vagy rendelkezik vele, és mindössze a 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem jut hozzá az eszközhöz,

amely ugyancsak cáfolja a hazai védőfelszerelés-hiányra vonatkozó híreszteléseket, és egyben bizonyítja a polgárok tudatos magatartását a járvány terjedésének lassításával kapcsolatban.

Kijelenthető, hogy a vírus térhódítása révén kialakult rendkívüli helyzetben

kiemelt jelentősége van a hiteles és pontos tájékoztatásnak:

azok a közéleti véleményformálók, akik politikai vagy egyéb indíttatásból tudatosan pontatlan, a valóságnak nem megfelelő, illetve megtévesztő állításokat tesznek, aláássák a magyar egészségügybe vetett közbizalmat, mely tevékenységük fokozottan károsnak tekinthető egy olyan helyzetben, amikor emberéletek forognak kockán.

Forrás: Századvég

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Több mint ötvenmillió olaszt várnak az urnákhoz holnap

Több mint ötvenmillió olaszt várnak az urnákhoz holnap

A szombati kampánycsend után vasárnap reggel héttől este tizenegy óráig több mint 50,8 millió szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz a második világháborútól számított tizenkilencedik törvényhozás és a hatvannyolcadik kormány megválasztására, amelyen két nagy koalíció, a Giorgia Meloni vezette jobbközép és az Enrico Letta vezette balközép versenyezik egymással.

Rossi kapitány: Hatalmas eredmény a csapatnak, a magyar futballnak és persze nekem is

Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.

Szalai Ádám gólját és a lipcsei magyar sikert méltatja az európai sportsajtó

Szalai Ádám gólját és a lipcsei magyar sikert méltatja az európai sportsajtó

A keresztvizet is leszedte a helyi sajtó a német labdarúgó-válogatottról, miután a Nemzetek Ligájában, Lipcsében 1-0-ra kikapott a magyaroktól. A mieinket azért nem dicsérték agyon, de sokatmondó, hogy a Kicker osztályzatai alapján a hazaiak legjobbja a kapus, Marc-André ter Stegen volt, míg a mieink közül Gulácsi Pétert, Szalai Ádámot és Szoboszlai Dominiket látták a legjobbnak. A nemzetközi sajtó Szalai parádés sarkazásos gólját emelte ki, illetve azt, hogy Magyarország – az olaszok elleni meccs függvényében – bejuthat a sorozat négyes döntőjébe.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére