Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alapjogokért Központ: Mindenképpen Gyurcsány nyer a baloldali előválasztással

888.hu

2021.03.10. 20:30

Az Alapjogokért Központ legújabb elemzésében a rendszerváltoztatás utáni magyarországi baloldalon végbemenő előválasztási folyamatokat vizsgálja. Az elemzésből kitűnik, az előválasztás, a „casting” nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, mely végül egyféleképpen dőlhet el: Gyurcsány Ferenc győzelmével.

 

Az elemzés végigveszi a baloldali előválasztások történetét, és megállapítja: a magyarországi baloldal számára mindig komoly kihívást jelentett a „megfelelő” miniszterelnök-jelölt „megtalálásának” folyamata. Míg a kormányfőjelölt megnevezéséhez korábban a Magyar Szocialista Párt (MSZP) erőcsoportjainak megegyezése szükségeltetett, később Gyurcsány Ferenc pártütésével és a baloldal fragmentálódásával a belső konfliktusok pártok közötti vitákká alakultak át – amelyek jelentős része a nyilvánosság előtt zajlott és zajlik. Az előválasztás életre hívása csupán ezen folyamat betetőzése.

Az előválasztás tehát nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, melyet csak a nyilvánosság kedvéért igyekeznek egyféle „versenyként” megkoreografálni.

Ezt bizonyítja, hogy 2004-től kezdődően rendre elmondható: Gyurcsány Ferencet minden egyes kiválasztási folyamat vagy háttéralku esetében ott találjuk vagy a tárgyalóasztalnál, a háttérfolyamatok irányítójaként, a zsűriben, vagy éppen a színpadon. Nem volt ez másként a 2019-es fővárosi előválasztás esetében sem. Annak ellenére, hogy a casting során Karácsony Gergely – aki a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban – győzedelmeskedett a DK „hivatalos” jelöltjével szemben, a Párbeszéd társelnöke a budapesti városházán Gyurcsány Ferenc embereivel vette körül magát, a Fővárosi Közgyűlésben pedig a DK több MSZP-s polgármester átcsábításával olyan helyzetet teremtett, hogy a Gyurcsány-párt nélkül egyetlen javaslat sem valósulhat meg.

Mindebből az következik, hogy bár komoly PR- és marketing-erőfeszítésekkel készül a baloldal a 2020 őszéig megtartandó előválasztási színjátékra, az igazából a volt miniszterelnök forgatókönyve alapján zajlik majd le. Ő volt az, aki már hét évvel ezelőtt megszerkesztette a „nagy, egységes demokrata párt” ötletét – persze akkoriban még a nácinak titulált Jobbik nélkül. Az ellenzéki erők közül pedig egyedül a DK rendelkezik a kellő pénzügyi, szervezeti, „szakértői” és aktivistahálózattal. Az Alapjogokért Központ baloldali előválasztásról szóló elemzésének végkövetkeztetése, hogy az csak egyféleképpen dőlhet el, mégpedig Gyurcsány Ferenc győzelmével. Ez még akkor is így lehet, ha nem „közvetlenül” a DK jelöltje diadalmaskodik az ellenzéki casting show-n.

Gyurcsány ugyanis akkor is nyer a baloldalon, ha veszít.
A teljes elemzés ITT olvasható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére