Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alapjogokért Központ: Az Európai Bizottság a zöldítés terheit a lakossággal fizettetné meg

Prokaj Dávid

2021.10.21. 14:00

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy bár az EB mindent a klímapolitikának rendelne alá, de többek között Magyarországtól is visszatartja a helyreállítási alap forrásait, amelyeket éppen a klímacélok teljesítésére fordítanánk.

 

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója felidézte, hogy a 2010-es évek elején valóságos rezsiharc dúlt Magyarország és az Európai Unió között, ugyanis a magyar kormány előállt egy olyan intézkedéscsomaggal, melynek következtében a rezsiárak drasztikusan csökkentek, ami nagyon nem tetszett az EU-nak.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt 12-13 évben az EU-ban egyik válság követte a másikat, melyek a mai napig nincsenek megoldva. Ezek közé sorolja 2008-as pénzügyi válságot, amely rendkívül súlyosan érintette az euróövezetet, hiszen az eurót használó tagállamok olyan szinten vannak eladósodva, hogy azt soha nem tudják visszafizetni.

Ilyen válság az Európai Unió szomszédságában dúló ukrán–orosz konfliktus, amelyet az EU „feltartott kézzel figyel”, majd megemlítette a migrációs és a Covid-válságot is: ezekben közös, hogy az EU nem tudott rájuk megfelelő választ adni.

Minden egyes válságot arra próbált meg felhasználni, hogy a tagállamok rovására a saját erejét, saját hatásköreit, saját kompetenciáit bővítse.”

Hangsúlyozta, hogy a legújabb válság az energiaárak elszabadulása, ami eltérő mértékben, de Európa valamennyi tagállamát sújtja.

Az Európai Bizottság klímapolitikája megvalósításának érdekében létrehozta a „Fit for 55” (Irány az 55%) elnevezésű javaslatcsomagot, amelynek számos különböző célt alárendelnének – többek között szén-dioxid-kibocsátást és az energiaárakat.

Azzal a problémával szembesül az EU, amivel Magyarország is szembesült a rezsicsökkentéskor:

ki legyen az, aki megfizeti ennek az árát?

Jelen pillanatban az EU úgy dönt, hogy a lakosságnak kell megfizetnie a zöldítést, akiket egyébként is sújt az energiaárak emelkedése.

Kovács István felhívta a figyelmet, hogy Spanyolországban az idén már a duplájára emelkedtek az energiaárak. Ha 12 hónapot tekintünk, akkor pedig a triplájára, vagyis 200 százalékkal emelkedtek.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően Magyarországon a legalacsonyabbak a lakossági energiaszolgáltatás árai.

A nagy cégek a különadókkal szintén nem kerültek ki a közteherviselésből. A lakosságnak a terhei pedig ezzel csökkentek. Ugyanakkor a rezsicsökkentés eredményei a jelenlegi uniós tervek miatt újra veszélybe fognak kerülni.

Zárójelben megjegyezte, hogy a rezsicsökkentésnek nem volt zöldvonatkozása, de ha ezt lefordítjuk klímapolitikai célokra, látható, hogy az igazi nagy szennyezők a nagy cégek.

Jelenleg a Európai Bizottság nem a nagy szennyezőkkel fizettetné meg a zöldítés terheit, hanem a tagállamok állampolgáraival.

Itt kerül veszélybe a rezsicsökkentés, itt várható egy komoly összeütközés, mivel elterjedt Brüsszelben az ún. „Green Jihad”, vagyis már mindent a klímacélok tükrében vizsgálnak. Mindent ezeknek akarnak alárendelni, még akkor is, ha éppen semmi közük nincs egymáshoz.

Zárásként megjegyezte, hogy az EB saját maga ellen dolgozik azzal, hogy a helyreállítási alap pénzeit politikai okokból visszatartja, hiszen ezzel éppen a saját klímacéljai megvalósulását nehezíti, ugyanis az alap jelentős részét hazánk a klímacélokra fordítaná.

Kovács Attila projektvezető kezdésként felhívta a figyelmet arra, hogy már a Wall Street Journal is Joe Biden energiapolitikájának kudarcáról ír. Az amerikaiak is károsnak tartják a „zöldítési dzsihádot”, ugyanis nem akarják annak költségét megfizetni.

Megjegyezte, hogy ha megnézzük az EU politikáját az elmúlt 10 évben, akkor azt láthatjuk, hogy a

balliberális európai uniós többség nagyon sokszor a demokrata párti amerikai politikát másolja le és használja egyfajta ideológiai töltetként Európában is”.

 

Emlékeztetett, hogy ma megkezdődik az EU állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelyen témaként az energiakérdés is kulcsfontosságú helyen szerepel.

Elmondta, hogy a „Fit for 55” javaslatcsomagban az áll, hogy aki ingatlannal és gépjárművel rendelkezik, annak is ki kell vennie a részét ezeknek a klímavédelmi céloknak a megfizetéséből. Az EB pedig a múlt héten egy újabb csomagot hozott nyilvánosságra, hogy hogyan is szeretné kezelni a kialakult válságot.

Az Európai Bizottság ismét bebizonyította, hogy egyáltalán nem tudja, mit kezdjen a kialakult helyzettel.

Egyrészt a tagállamokra szeretné hárítani az intézkedéseket, másrészt kizárólag semmitmondó, üres frázisokkal tudná le a válságot. Ugyanis csak annyi mondanivalójuk van, hogy „növelni kell az európai uniós állampolgárok energiatudatosságát”. Tehát az EB ezt a válságot nem megoldani akarja, hanem felhasználni saját önös intézményei érdekeihez.

A csomagban megírták, hogy egy közös energetikai térséget hoznának létre az unióban, ahol Brüsszel mondaná meg a tagállamok helyett, hogy azon az energetikai piacon milyen döntések szülessenek. Továbbá egy közös energetikai beszerzést is akarnak, amelyről Németország már ki is jelentette, hogy nem kér belőle.

Olyan dologgal áll elő az Európai Bizottság, ami még a tagállamok érdekeivel sincs összhangban.
Felelevenítette Magyarország három válaszát a probléma megoldására:
  • rezsicsökkentési politika,
  • az oroszokkal való pragmatikus viszony,
  • valamint az energiahatékonysági (vagyis az energiaszegénység felszámolását célzó) intézkedések.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szamurájkarddal támadt rendőrökre egy migráns

Szamurájkarddal támadt rendőrökre egy migráns

A szenegáli férfi egy autót akart ellopni, ám a rendőrök közbeléptek, ekkor azonban rájuk támadt a nála lévő karddal és kettejüket megsebesítette. A rendőrök több lövéssel ártalmatlanították a támadót, aki súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba – írja a V4NA pénteken.

A fehér felsőbbrendűséget vádolja a sorozat sikertelenségéért a feminista Mikulás

Azért nem nézik az emberek a Mikulásról szóló felnőttrajzfilmet, mert felsőbbrendű fehérnek tartják magukat – állítja a mese főszereplője. 

Fő az önbizalom

Fő az önbizalom

Fő az önbizalom. Valószínűleg napestig ez járhat Szabó Tímea eszében. Csakis ezzel lehet magyarázni azt a magabiztosságot, amellyel a „sokmilliónyi” magyart megmozgató Párbeszéd nevű politikai csoportosulás társelnöke kinyilatkoztatta, hogy szerinte a jövő évi választásokon kétharmadot szerez az ellenzéki koalíció.

Meg akarták gyilkolni Andrej Babist

Meg akarták gyilkolni Andrej Babist

Az ügyvezető cseh kormányfőt szerdán támadták meg.

A CNN a balliberálisok ideológiai csatornájává avanzsált

A CNN a balliberálisok ideológiai csatornájává avanzsált

A héten ismét Szijjártó Péter volt a CNN vendége. A kormánytag már majdnem annyit szerepel a globális baloldali hálózat első számú propagandatelevíziójában, mint – a nemzetközi szinten kiemelkedő fontosságú – Márki-Zay Péter. A CNN az a hely, ahova rendszerint bokszzsáknak hívják a magyar külügyminisztert, de végül a pofonokat ő adja az aktuális „fake news sztárriporternek”. Ismét nem akartak semmit megtudni, csak elmondani, hogy diktatúra van. A vaskézzel irányított pártsajtóban elhangzott beszélgetés legfontosabb részeit vesszük górcső alá.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére