Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alapjogokért Központ: Az EB nem veszi figyelembe az uniós polgárok álláspontját

888.hu

2021.05.11. 20:35

Az elmúlt két évet vizsgálva az Európai Bizottság egyáltalán nem azokkal a témákkal foglalkozott, amelyekkel az Európai Unió állampolgárai szerint foglalkoznia kellett volna – közölte Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

 

Kovács István kifejtette, arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon az Európai Bizottság az európai állampolgárok érdekei és percepciója alapján végzi-e a tevékenységét, vagy valami egészen más alapján.

Az Alapjogokért Központ módszertana egyszerű volt. Figyelmen kívül hagyták a Magyarországon vagy más tagállamban készült közvélemény-kutatásokat, és az Eurobarometer azon felméréseit vették alapul, amelyek azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy melyek azok a témák, amelyeket az EU-s állampolgárok a legfontosabbnak ítéltek meg.

Kovács István kiemelte:

Az elmúlt két évet vizsgálva az Európai Bizottság egyáltalán nem azokkal a témákkal foglalkozott, amelyekkel az Európai Unió állampolgárai szerint foglalkoznia kellett volna. Helyette saját politikai prioritásai mentén politizált.”

2019-ben a legfontosabb probléma az állampolgárok szemében a migráció és az ehhez kapcsolódó különféle fenyegetések voltak, legyen szó akár a terrorizmusról, akár a közbiztonságról.

Jött a koronavírus-járvány, és elérte Európát is, felerősödött a fókusz a vírusnak a közvetlen egészségügyi hatásaira, az attól való félelemre, illetve a gazdasági válságnak a kezelésére”

– mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Hozzátette: „Azt látjuk, hogy azok az ideológiai, politikai, szimbolikus témák, amelyeket az Európai Bizottság a zászlójára tűzött, legyen szó akár jogállamiságról, zöldpolitikáról vagy genderről, nem jelennek meg az állampolgárok legfontosabbnak ítélt témái között.”

Az állampolgárok egyáltalán nem gondolják azt, hogy Magyarországon különösebb baj lenne a demokráciával. Viszont vannak olyan országok, ahol az állampolgárok túlnyomó része úgy gondolja, hogy baj van a jogállamisággal és a demokráciával, csakhogy ezek az országok soha nem szerepelnek az Európai Bizottság jogállamiságról szóló különböző dokumentumaiban – hívta fel a figyelmet.

A magyar lakosság több mint fele gondolja úgy, hogy érdemi beleszólása van a dolgokba”

– emelte ki.

Az Európai Bizottság nem az európaiak akarata szerint végzi tevékenységét, hanem olyan politikai motivációk mentén, amelyek idegenek a testület eredeti és a szerződésekben lefektetett szerepétől, valamint az emberek akaratától is.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ EU-s kutatócsoportjának projektvezetője hozzátette: az elemzés másik forrását az Európai Bizottság éves jogalkotási és cselekvési terve adja, amely megmutatja, hogy az egyes években a bizottság milyen témákkal, milyen jogszabályjavaslatokkal kíván foglalkozni.

Nagyon fontos és nagyon érdekes megállapítása az elemzésnek, hogy míg 2019-ben az EU-s állampolgárok döntő része egyetértett a bizottság két fő célkitűzésével, a zöldítéssel és a digitalizációval, addig egy év leforgása alatt, a koronavírus-válságnak köszönhetően, az is látszik, hogy az európai polgárok elfordultak ettől a két célkitűzéstől – emelte ki.

Hozzátette:

Az Európai Bizottság által előterjesztett jogszabályokban, kezdeményezésekben a migráció minimális szerepet kap.”

„Nagyon könnyen elképzelhető, hogy ugyanabban a helyzetben leszünk, mint a helyreállítási alap kérdésénél” – folytatta. „A bizottság kitalál valamit a tagállamok vagy éppen az EU-s polgárok számára, és aztán kiderül, hogy amit a bizottság gondolt, az az irány nem találkozik a tagállamok, az állampolgárok véleményével.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kitiltották a BLM- és az LMBTQ-szimbólumokat egy iskolából, kitört a botrány

Kitiltották a BLM- és az LMBTQ-szimbólumokat egy iskolából, kitört a botrány

Egy tanárnő eltávolította az amerikai zászlót az osztályterméből, mondán, az „erőszakot, fenyegetést és intoleranciát” jelent. Az oktató így kívánt tiltakozni a politikai szimbólumokat kitiltó döntés ellen.

Így vélekedik Ferenc pápa a családról

A család az apa, anya, gyerek, és pont.

Joe Biden egy év alatt 95 ezer migráns letelepítését tervezi az Egyesült Államokban

Korábban állampolgárságot is ígért azoknak, akik Amerika felé veszik az irányt.

Őszödi emlékek: szerkesztőségünk tagjai mesélik el, mit csináltak, amikor kiszivárgott a beszéd

Őszödi emlékek: szerkesztőségünk tagjai mesélik el, mit csináltak, amikor kiszivárgott a beszéd

Tizenöt éve, hogy kiszivárgott az őszödi beszéd, aminek következtében Magyarország a rendszerváltás utáni legsúlyosabb politikai válságát élte át. Maga a beszéd 2006. május 26-án hangzott el Balatonőszödön, ahol Lendvai Ildikó vezetésével a szocialisták képviselőcsoportja tartott zárt ülést. A záróbeszédet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tartotta.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére