Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Aláírásgyûjtés indult azért, hogy az EU a határon túli magyarokat ne migráns kisebbségekként kezelje

Vincze Viktor Attila

2018.01.02. 16:58

Mivel jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az õshonos nemzeti kisebbségek jogait, ezért Magyarország csatlakozott ahhoz a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezéshez, amely arra kötelezné az Európai Uniót (EU), hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson.

A határon túli magyarság szempontjából kulcsfontosságú, hogy Brüsszel a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon"

– jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője Budapesten, mielőtt nyilvánosan aláírta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indított el.

Gulyás Gergely azt mondta, egy olyan nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésről van szó, amely arra kötelezné az Európai Uniót (EU), hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson.

Április 3-áig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni, és az Európai Bizottság mindenütt meghatározott egy minimumot is. Amennyiben a feltételek teljesülnek, az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament köteles foglalkozni a kezdeményezéssel – emlékeztetett a frakcióvezető, aki párthovatartozástól függetlenül mindenkit arra kért, hogy legyen partner az ügyben.

Azt szeretnék, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) nyilatkozatának szellemében, amelyet minden parlamenti párt aláírt, a kampány során is fennmaradjon az érdeklődés a téma iránt"

– mondta Gulyás, aki úgy vélekedett, hogy az ügy nem pártpolitikai, hanem valamennyi társadalmi szervezethez, magyar emberhez szól.

Szabó Dezső szellemében azt kívánjuk hangsúlyozni, hogy minden magyar felelős minden magyarért, és nagyon rég volt olyan akció, ami ezt ilyen mértékben pártok felett állóan, nemzeti ügyként fejezte ki"

– tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

A kezdeményezést nemcsak papíralapon lehet aláírni, hanem a jogaink.hu internetes oldalon keresztül néhány kattintással támogatható a Minority SafePack.

Április 3-a után az online szignókat maga az EB ellenőrzi, a többit pedig az egyes országok választási irodái.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy mivel őszintén pártok felülinek gondolják az ügyet, ezért nem akarnak más pártokkal versenyezni az aláírásgyűjtésben. Ugyanakkor a Fidesz minél több kézjegyet szeretne, és mindent megtesz majd, hogy meglegyen az egymillió szignó. Arra nem tudnak garanciát vállalni, hogy a határon túli országokban is elegendő kézjegy jön össze, azonban úgy tudja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már kétszázharmincezret gyűjtött, és a Felvidéken is ötvenezer feletti a szám. Úgy vélekedett, hogy az anyaországnak kell az első helyen végeznie.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére