Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alacsony volt a fertőzöttség a célzott, csoportos teszteléseken

888 / MTI

2020.12.01. 18:20

A vártnál alacsonyabb részvételi arány mellett alacsony fertőzöttséget mutatnak a bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál múlt héten végzett célzott, csoportos tesztelés eredményei – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

György István felidézte: a múlt héten több mint ezer gyorstesztelő csapat több mint tízezer helyszínen végezte a gyorsteszteket a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban, az egészségügyi és szociális intézményekben azonban az ott dolgozók végezték az önkéntes teszteléseket.

Az államtitkár elmondta: az operatív törzs nagyobb részvételre számított, összesen 181 506-an teszteltették magukat, a gyorsteszten megjelentek 2,44 százalékának, 4436 embernek lett pozitív a mintája. Hozzátette: a teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett nagy csoportos tesztek eredményéhez.

György István az egyes csoportok vizsgálatának eredményéről szólva elmondta: a bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb a részvételi arány, 79 százalék. Ebben a csoportban 11 113 dolgozó teszteltette magát, és 195-en bizonyultak pozitívnak, ami 1,8 százalékos arány.
Az óvodai dolgozóknál 74 százalékos volt a részvétel, 34 964-en teszteltették magukat, 811 embernek lett pozitív a mintája, ami 2,3 százalékot jelent. Az általános iskolai pedagógusoknál, az oktató-nevelő munkában részt vevőknél 73 százalék volt a részvételi arány, 95 102 dolgozóból 2170-nek lett pozitív az eredménye, ami 2,3 százalék.
A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvételi arány, 5753-an teszteltették magukat, 146-nak lett pozitív a mintája, ami 2,6 százalék. Ezzel kapcsolatban az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szakképző intézményekben online oktatás folyik, a tesztelés a gyakorlati héten oktatókat érintette.
A szociális intézményekben 24 452 embert teszteltek, 911-nek lett pozitív a mintája, ami 3,73 százalék. Az egészségügyi dolgozók tesztelésében 10 222-en vettek részt, itt 1,96 százalék volt a pozitivitás, ami az államtitkár közlése szerint a korábbi arányoknak megfelelő.
György István hangsúlyozta:

Akinek pozitív lett a mintája, jelentenie kell ezt a háziorvosának, aki akkor engedélyezheti a munkába visszatérést, ha a dolgozó már három napja tünetmentes.”

Az államtitkár elmondta, elkezdődött a gyorstesztelés második köre, és arra biztatnak mindenkit, hogy vegyenek részt benne akkor is, ha az első körben már teszteltették magukat. Bejelentette továbbá, hogy az operatív törzs döntése alapján a csoportos tesztelés az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakkal folytatódik, amiben szintén részt vehetnek egyetemisták, újabb kirendelés alapján.
Hangsúlyozta: a tesztelés önkéntes, és cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a tesztelésben részt nem vevőket bármilyen hátrány érné. Megjegyezte: a tesztelés visszautasításának egyik oka lehetett az, hogy napokkal korábban már átestek ilyen vizsgálaton.

Az államtitkár az egyetemisták kirendelésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az a leghumánusabban történt, egyeztettek az egyetemistákkal, szállást biztosítottak nekik, ha kérték, továbbá gondoskodtak a védőfelszerelésükről és az étkeztetésükről. Emellett csoportos biztosítást is kötöttek rájuk.
Cáfolta azt a hírt is, hogy „egy teljes napot” kellene várni a tesztelőkre. Mint mondta, a tesztelést végzők az előző vagy az éppen tesztelés alatt lévő intézményből mindig értesítették érkezésükről a következő helyszínt, legalább két órával korábban.

Az államtitkár köszönetet mondott a tesztelésben részt vevőknek. Az akció újabb példa arra, hogy ha az ország összefog a bajban – még akkor is, ha vannak, akik politikai okból akadályozzák a védekezést, és támadják a gyorstesztelést, álhíreket terjesztenek –, ha összefogunk, együtt sikerülni fog – mondta György István.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére