Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Viking kikapcsolt vészjelzője okozhatta a dunai hajótragédiát?

Pörge Béla

2019.07.02. 08:30

Sajtóértesülések szerint a Viking vészjelzője ki volt kapcsolva, pedig a körülmények megkövetelték volna a használatát.

A Blikk értesülései szerint a Viking Sigyn szállodahajó radarjai némák voltak a májusi tragédia történtekor. Nem műszaki hiba miatt, hanem azért, mert ki voltak kapcsolva a radarok.

A Hableányt üzemeltető cég ügyvédje, Dr. Sógor Zsolt a lapnak elmondta, hogy a felvételek alapján a Viking nem lassított az ütközés előtt, pedig szakértők szerint észlelnie kellett volna a hajó személyzetének, hogy ott a Hableány. Az ügyvéd nem érti, miért nem voltak bekapcsolva a vészjelzők.

Esős időben, sötétben, komoly hajóforgalom mellett mindenképpen használni kellett volna ezeket a jelzőket.
A kikapcsolt vészjelzőre egy magyarázat elképzelhető: a forgalmas szakaszon legalább 15-20 másik hajó közlekedett, így folyamatos volt a felesleges jelzés, ami zavarhatott, ezért inkább kikapcsolták a jelzőhangot

– mondta egy hajózási szakember a Blikknek.

Jelenleg nem tisztázott az oka, de a műszaki szemlén kiderült az is, hogy a Viking mozgatható kapitányi hídját egy méterrel alacsonyabbra engedték a maximális magasságnál, amit az áradó Duna vízállása sem indokolt. Ez azért fontos, mert ettől nőtt a hajó amúgy is hatalmas holttere.

Mint ismert, a Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni a baleset után.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére