Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A választáson való részvételre buzdít Gulyás Gergely

888 / MTI

2020.11.29. 14:30

Az egy hét múlva tartandó romániai parlamenti választásokon való részvételre buzdított vasárnap reggeli kolozsvári sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter Csoma Botonddal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjelöltjével közösen állt a sajtó elé Kolozsvár főterén, a Mátyás szoborcsoport előtt. Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy a magyar közösség a lehető legerősebb képviselettel rendelkezzék a bukaresti parlamentben.
„Ha az RMDSZ-nek sok képviselője van a törvényhozásban, akkor képes lesz a nemzetiségi ügyekben a magyar nemzetiség érdekeit képviselve fellépni.

Ezért fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, minden magyar ember érezze a magáénak a szavazást”

- fogalmazott.
Emlékeztetett arra, hogy Kolozs megyében négy évvel ezelőtt alig több mint száz szavazat hiányzott a második magyar képviselői mandátumhoz. Hozzátette: ez a példa is jelzi, hogy minden szavazat milyen sokat számít.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a nemzetpolitikában egyenrangú a határon inneni és túli magyarság. Az erdélyi magyarságnak magának kell döntéseket hoznia, a magyar kormánynak pedig az a feladata, hogy támogassa ezeket. Hozzátette: az RMDSZ-nek koherens, világos elképzelése van a következő négy évre, a szövetség képes arra, hogy a közösség érdekeit megjelenítse. Most viszont arra van szükség, hogy ne a politikusok, hanem a választók tegyenek a sikerért – jelezte.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: a magyar kormánynak azért lenne jó, ha az RMDSZ kormányra kerülne a választások után, mert – meggyőződése szerint – ez jó lenne az erdélyi magyarságnak.
Arról a közelmúltban kihirdetett törvényről, amely ünnepnappá tette Romániában a trianoni döntés évfordulóját, Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország abban érdekelt, hogy minden szomszédja erős és sikeres legyen. Szerinte csak a gyenge országok szoktak olyan eszközökkel élni, hogy ünneppé nyilvánítanak egy évfordulót, amely állampolgáraik egy része számára nem ünnep.

„Ezt nem egyszerűen barátságtalan gesztusnak tartjuk, hanem ez azt bizonyítja, hogy a jelenlegi román állami vezetés úgy tekint az itt élő magyarságra, mintha másodrendű állampolgárok lennének

. Mi erős, magabiztos Romániában vagyunk érdekeltek, olyanban, amely tiszteletben tartja az itt élő magyaroknak nemzetiségi jogait, egyéni és közösségi jogait, és amely úgy gondolkodik a magyarságról, ahogy mi is gondolkodunk Magyarországon a velünk élő kisebbségekről, hogy ők hozzáadnak az ország gazdagságához, kulturális sokszínűségéhez” – fogalmazott a miniszter.

Az újabb mandátumra pályázó Csoma Botond képviselő elmondta: rendhagyóan zajlott a kampány, amelynek az utolsó hetéhez érkeztek, hiszen a járványügyi korlátozások nem tették lehetővé, hogy a szövetség jelöltjei ajtóról-ajtóra járva személyesen találkozzanak a választókkal, ahogy a korábbi választási kampányokban tették.

A képviselő megjegyezte: így is érzékelik az elégedetlenséget, a haragot az emberekben amiatt, hogy a járvány és az ellene hozott intézkedések felborították az életüket. Kijelentette: nem az RMDSZ ragaszkodott ahhoz, hogy most legyenek a választások. Ez a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Iohannis államfő döntése volt, akik attól tartottak, hogy tavaszra elapad a támogatottságuk. Úgy vélte: a választáson való részvétel nem jelent nagyobb kockázatot az egészségre, mint egy bevásárlás.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a mostani sajátos választás azt is eredményezheti, hogy nem lesz magyar képviselet a parlamentben, de akár azt is, hogy a magyarság a számarányát meghaladó arányban lesz jelen a törvényhozásban. Ez utóbbit segíti elő az is, hogy megszületett a magyar összefogás Erdélyben, és az RMDSZ jelöltlistáján ott vannak az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjei is. Úgy vélte: az összefogásra igény volt a magyar közösségben.

Csoma Botond is arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy vegyenek részt a választásokon. Szerinte ugyanis minden feltétel adott ahhoz, hogy az RMDSZ a magyarság erős képviseletét tudja biztosítani december 6. után Bukarestbe

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére