Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A V4-ek elkötelezettek a családi értékek mellett

888.hu, MTI

2021.05.13. 17:00

Családbarát koalíciót kötöttek a visegrádi együttműködésben részt vevő országok – nyilatkozta Novák Katalin csütörtökön Budapesten az MTI-nek.

 

A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szakminiszterei a nap folyamán közös nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy elkötelezettek a családi értékek mellett.

Európa szívében kialakult egy olyan együttműködés, amely a családokat helyezi a középpontba. A mindannyiunkat sújtó demográfiai kihívásokra nem a migrációban keressük a választ, hanem a családok támogatásában”

– fogalmazott Novák Katalin, aki a V4 soros lengyel elnöksége keretében szervezett V4-koalíció a családért című videókonferencián vett részt Marlena Malag lengyel, Milan Krajniak szlovák és Jana Malacová cseh családokért felelős miniszter társaságában.

A felek megállapodtak abban, hogy egyeztetik a családokkal kapcsolatos döntéseiket, és közös kutatásokat indítanak.

Novák Katalin kiemelte: a négy ország közös célja, hogy a fiatalok annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének, és anyagi akadályok ne gátolhassák a családalapítást.

A konferencián beszéltem a magyar gyakorlatról. Magyarországon azt támogatjuk, hogy ha valaki családban gondolkozik, akkor ez azt jelenti, tiszteli az elődeit, és felelősséget érez az utódai iránt, vagyis hosszabb távon gondolkodik”

– fejtette ki Novák Katalin.

A miniszter hangsúlyozta, a nőknek lehetőséget kell teremteni arra, hogy összeegyeztethessék szakmai és családi életüket, ne kelljen a kettő közül választaniuk.

Hozzátette: a kormány a koronavírus-járvány idején is gondol a családokra, az idei és a jövő évi költségvetésben egyre nagyobb összeget fordítanak támogatásukra.

Hangsúlyozta: az összeg jövőre háromszor akkora lesz, mint 2010-ben volt.

Bevezettük a babaváró támogatást, Magyarország legnagyobb otthonteremtési programját, július 1-jétől megemeljük a csecsemőgondozási díjat. 2022-től személyijövedelemadó-mentesek lesznek a 25 év alattiak, miközben a négy gyermeket nevelő édesanyák most is szja-mentességet élveznek, de említhetem a bölcsődeépítéseket is”

– sorolta.

Novák Katalin a Finch-csel közös közvélemény-kutatásra is kitért, amelyből kiderült, hogy a fiatalok nem igazán tudatosak a gyermekvállalás időpontjának tervezésében. Úgy vélte, ha a hasonló irányú kutatásokat egységessé, nemzetközi szintűvé tudják tenni, akkor még hatékonyabban tudnak lépni.

A V4-en belül figyeljük egymás jó gyakorlatait, Lengyelországban például a fiatalok már személyijövedelemadó-mentességet élveznek, igaz, ez valamivel kevesebb kedvezményt jelent, mint ami jövő januártól Magyarországon érvényben lesz”

– jegyezte meg.

A konferencián felszólalva Novák Katalin leszögezte: a V4-országok családpolitikája, a térség által képviselt családmodell egyedülálló Európában. Mind a négy ország vallja, hogy a család kulcsfontosságú a nemzetek fennmaradásának szempontjából – mutatott rá.

Az online tanácskozást Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nyitotta meg, kiemelve: a családpolitika népszerűsítése az európai uniós fórumon a Lengyelország által képviselt társadalmi politika legfontosabb eleme.

Marlena Malag család- és szociális ügyekért felelős lengyel miniszter felszólalásában leszögezte: a V4 példáján látható, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok visszafordíthatók, ehhez azonban hosszú távú cselekvésre van szükség.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Újabb bravúrra készül az elmúlt években ténylegesen hihetetlen és sikeres történetet író magyar labdarúgó-válogatott. Hétfőn este a Puskás Arénában csak egy aprócska pontot kell szerezni Olaszország ellen ahhoz, hogy a csapat bejusson a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Persze az sem lenne nagy baj, ha az angolok és a németek után az olaszok skalpját is megszereznénk.

Fidesz-győzelem a miskolci időközi választáson

Időközi választást tartottak vasárnap Miskolc 3-as számú egyéni önkormányzati választókerületében. A választáson óriási fölénnyel, a szavazatok 56,24%-nak megszerzésével a Fidesz-KDNP jelöltje, Barta Gábor nyert.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére