Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tények cáfolják a hitelminősítők Magyarországgal szembeni szkepticizmusát

888.hu - MTI

2019.12.09. 10:08

Gion Gábor, a Pénzügymi­nisztérium (PM) államtitkára szerint ezért meg kell védeni a magyar gazdaság eredményeit.

A Világgazdaság hétfői számában Gion Gábor a magyar gazdasági növekedési kilátásokat igen kedvezőnek nevezte, és megismételte, a kormány azon dolgozik, hogy tovább erősítse mindazokat a fundamentumokat, amelyek hozzá­járulnak a növekedési lendület fenntartásához.

A PM 2023-ig tartó előrejelzési horizontján 4 százalék körül nőhet a magyar gazdaság

– jelentette ki.

Az államtitkár emlékeztetett rá, a nemzetközi prognózisok az elmúlt években rendre azt vetítették előre, hogy bár az aktuális évben látványos növeke­dés lesz, de azt követően már lassu­lás jön Magyarországon.

A tények azt mutatják, hogy ezek nem valósultak meg, 2017 óta 4 százalék felett bővül a bruttó ha­zai termék, és idén is jócskán 4 szá­zalék fölötti emelkedésre számítunk – emelte ki. Gion Gábor arról is beszélt, hogy a növekedés mértéke 2018-ban elérte az 5,1 százalékot, 2019 első háromnegyedében szintén 5,1 százalék volt, míg a harmadikban 5 százalék.

Ezzel az értékkel Ma­gyarország az európai uniós rang­sor első helyén van

– szögezte le. Megjegyezte azt is, az elemzők rendre felfelé módosítják korábbi, túlságo­san is szkeptikus prognózisaikat.

A világgazdasági recesszió magyar kihatásaira vonatkozó kérdésre a PM államtitkára leszögezte, hogy recesszióról még nem lehet beszélni, de a gazdasá­gi növekedés lassulásáról már igen. „Az Európai Unió – amely a legna­gyobb exportpiacunk és a legfonto­sabb gazdasági partnerünk – gaz­dasága összességében már jó egy éve alig növekszik. Ahogy azonban a 2010-es kihívások szinte mindegyi­kére eredményes választ tudtunk ad­ni, így lehet ez a 2020-as években is” – hangsúlyozta. Gion Gábor szerint a mostani mutatók alapján eredmé­nyes az első gazdaságvédelmi akcióterv, amelynek 13+1 intézkedésével mérsékelhetők a ma­gyar gazdaságot érő negatív, kívül­ről érkező hatások. Annak érdeké­ben, hogy ez a folyamat a jövőben is fennmaradjon, a következő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedése­ket tervez a kormány, ezek kidolgozá­sa már folyamatban van – tette hozzá.

Az államtitkár arra is felhívta a fi­gyelmet, hogy a következő évek nö­vekedésének egyik fő támasza az unió egyik legmagasabb, 27 szá­zalékot is meghaladó beruházási rátája lehet. Ráadásul ezeknek a beruházásoknak több mint 60 szá­zalékát vállalatok valósítják meg, amelyek ezzel saját termelőkapa­citásaikat bővítik, modernizálják, automatizálják. Korábbi nemzetközi tapasztalatok szerint azok az orszá­gok, amelyek ilyen magas beruhá­zási aktivitást mutattak fel, tartósan magas növekedési pályát voltak ké­pesek befutni – mondta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Újabb halálos késelés, ezúttal Gyulán

Két embert szúrtak meg, az egyikük belehalt a sérüléseibe.

Egészségügyre 156, oktatásra 78 milliárddal jut több pénz 2021-ben

Egészségügyre 156, oktatásra 78 milliárddal jut több pénz 2021-ben

Ilyenkor vajon miért van csendben a máskor oly bőszen „oktatásegészségügyező” baloldali kórus?

Enyhítené a BCG-oltás a járvány lefolyását?

Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán.

Így próbálta akadályozni az MSZP a koronavírus elleni védekezést

Így próbálta akadályozni az MSZP a koronavírus elleni védekezést

Ujhelyi, Tóth és Kunhalmi sem zavartatta magát, amikor hülyeségeket kellett beszélni a járvány elleni védekezés kellős közepén.

A világ magyarságával emlékezik Trianonra a közmédia

A világ magyarságával emlékezik Trianonra a közmédia

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján a két nemzeti főadó mellett a közmédia minden csatornája és online felületei is megemlékeznek a magyar történelem egyik legtragikusabb napjáról.

Magyar hősökre emlékezett Orbán Viktor

A miniszterelnök Facebook-oldalán osztott meg egy videót.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére