Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A települések 80 százaléka már érintett a koronavírus-fertőzésben

888.hu - MTI

2020.11.03. 15:45

A miniszterelnök a mai kormányülés után bejelentést tesz – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az osztályvezető elmondta, hogy a magyarországi településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ezért nagyon fontos a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok betartása

Galgóczi Ágnes közlése szerint

az operatív törzs és a járványügy folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és javaslatokat tesz intézkedésekre a kormánynak.

Az osztályvezető kiemelte: a 44. heti adatok alapján Békéscsaba, Eger, Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém, más nagyvárosok és a főváros szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése.

A vírus örökítőanyagának nyomon követéses vizsgálatát Közép-Kelet-Európában Magyarország elsőként vezette be, és a WHO európai régiójában jelenleg is csak három ország végzi

- tette hozzá.
Az anyagnak a szennyvízben lévő koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre az esetszámok várható növekedését, ami felkészülési lehetőséget is ad a területi járványügyi hatóságoknak megelőző intézkedések bevezetésére, és a lakosságot is figyelmeztethetik a kockázatokra – mondta Galgóczi Ágnes. Ismertetése szerint a szennyvízvizsgálatok az ország egész területét lefedik, 19 megyeszékhelyen, több nagyvárosban és Budapesten három ponton vesznek mintát.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet a védőmaszk viselésére vonatkozó szabályok betartására és betartatására. Hangsúlyozta:

a maszknak a szájat és az orrot is takarnia kell, tiszta kézzel kell felhelyezni, viselés közben nem szabad megérinteni, az áll alá húzni.

Ha a használat ideje alatt átnedvesedik, szennyeződik, az egyszer használatos sebészeti maszkot el kell dobni, a textilmaszk fertőtlenítő mosás és vasalás után újra használható.

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta:

a láz, köhögés, az íz- és szagérzékelés elvesztése tipikus tünete a fertőzésnek; ha a tünetek súlyosbodnak, a nehéz légzés fokozódik, tartósan magas láz, erősebb köhögés esetén érdemes újra a háziorvoshoz fordulni, és akár mentőt hívni, mert kórházi kezelésre lehet szükség.

További kérdésre adott válaszában közölte: jelenleg 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-fertőzés ellátása miatt.

 

A rendőrség határozottabban lép fel a védelmi szabályok megsértői ellen

- hangsúlyozta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a sajtótájékoztatón.

Gál Kristóf közölte: a szigorúbb maszkviselési szabályok megszegése miatt hétfőn 83 esetben intézkedtek a rendőrök üzletekben és más zárt helyeken.
Tizennyolc esetben figyelmeztettek, 26 helyszíni bírságot szabtak ki, 39 embert pedig feljelentettek a rendőrök, akik továbbra is ellenőrzik a tömegközlekedési eszközökön is a maszkviselés szabályait.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére