Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A reménytelen Spanyolország

Horváth József György

2015.12.21. 19:00

A jobboldal bukása és a baloldal felemelkedése, avagy nem tanultak a spanyolok a görög példából.
Nagy gond van Spanyolországban.

Bár a számmisztika alapján a Mariano Rajoy vezette konzervatív jobboldali Néppárt nyert, az igazi meglepetést a 2014-ben alakult szélsőbalos Podemos okozta, Pablo Iglesias Turrión vezetésével.

73 százalékos részvétel mellett, a 350 képviselői székből 123-at a jobboldali konzervatív Néppárt, 90-et a munkáspárt, 69-et a "szélsőbalos" Podemos, 40-et az antinacionalista baloldali Polgárok (Ciudadanos) nyertek. A maradék 28 mandátum az állatvédők, a  baszk és a kanári-szigeteki nacionalisták, valamint a katalán köztársaságpárti baloldal között oszlik meg. Az abszolút többséghez 176 mandátum kell.

Az elmúlt 20 év sémája alapján a Néppárt és a Munkáspárt nyolcévente, mindig két kormányzati időszak után cserélték egymást. Most Mariano Rajoy-nak is megadatott a lehetőség egy második ciklusra. Kilátásai azonban nem valami jók. Bár vasárnap a Néppárt örömünnepet ült, tudják, hogy az eredmények alapján kevés esély van egy magabiztos kormányzásra.

Rajoy és a konzervatívok igencsak magukra maradtak a színes, ám döntően baloldali spanyol alsóházban, a Cortes-ben. A felemás eredmény rengeteg kérdést vet fel:

Mire lesz képes a kisebbségben kormányzó Néppárt? Születik-e majd valamilyen paktum a kormánypárt és a szocialisták között? Képes lesz-e növekedni az eddig utcán politizáló Podemos? A kétpártrendszer megszűnésével hogyan alakul a spanyol politika a döntően baloldali törvényhozásban?

Vége a jobb-bal kartellezésnek

Az elmúlt 20 évben a spanyol politika nem szólt másról, mint a Néppárt és a szocialisták közti kényszeres kompromisszumokról és korrupcióról. 2011-ben, mikor a Néppárt abszolút többséget szerzett, a munkáspárt olyannyira visszaesett, hogy úgy tűnt, végleg lemorzsolódik a spanyol élvonalból. A baloldalban csalódott spanyolok haragjából született a marxista és szociáldemokrata elveket felsorakoztató Podemos, és az ultraliberális antinacionalista Ciudadanos. A Spanyolországot meghatározó kétpártrendszernek így vége szakadt. Ideje is volt már, hiszen nemcsak maga a rendszer, de a spanyol választók is elfáradtak.

A spanyol közvélemény 20 éve képtelen szembenézni a probléma gyökerével: a két nagy párt által kreált korrupcióval. Az elégedetlenség pedig a politikai normalizálódás helyett egyre újabb politikai szörnyszülötteket teremt.

A spanyol politika fundamentuma eddig nem volt más, mint a Néppárt és szocialisták közti megegyezések és engedmények korrupciós eszköztára.

Mindeközben az országban hét éve változatlanul magas, 22 százalékos a munkanélküliség, ami a választók kiábrándultságához vezet. A választási részvétel ugyanakkor magas, hiszen a kiábrándult szavazók a tartózkodás helyett inkább az új politikai rémségekre szavaznak.

A kiábrándultság és az elégedetlenség eddig még nem volt képes kitermelni valódi alternatívákat, valódi vitát a valódi problémákról. A feszültség ugyanakkor egyre érezhetőbb a társadalomban. A spanyol kormány már a fiatalok száját sem tudja betömni az eddigi "maradj anyádék nyakán" elven működő szociálpolitikával. Képtelenek kezelni a munkanélküliséget, közben a legtöbb fiatal hitelből tanulna tovább, munkakeresés helyett pedig inkább világot látna. A spanyol gazdaság egyre nagyobb válságban van, egyre nehezebben tudja fenntartani az általa jóléti modellnek nevezett szemfényvesztést.

A politikai rendszer elöregedett és kiábrándítóan unalmas. A honatyákat egyre kevésbé veszik komolyan, semmilyen tekintélyt nem képeznek a társadalomban. A lefelé ívelő gazdaság, a folyamatos katalán autonómia-háború még az apolitikus spanyol fiatalokban is olyan társadalmi frusztrációkat vált ki, ami miatt jó poénnak tűnhet számukra, ha behúznak egyet a miniszterelnöküknek.

Ez a videó tükrözi a spanyol társadalom lelki világát is: adott egy kiábrándult, útját vesztett társadalom, ami az irrealitás szintjén kezeli a politikát és ahelyett, hogy a józan megoldást keresné, inkább felindulásból cselekszik.

Ennek a társadalmi magatartásnak köszönhető az olyan pártok parlamentbe jutása, mint a Podemos, a Ciudadanos, vagy az állatokkal szembeni rossz bánásmód ellen fellépő Állatvédőpárt. Ezek közül még a legjobb irányvonalat az állatvédők képviselik, hiszen ők a totális politikai naivitás szintjén mozogva tudtak szert tenni egy olyan szolidáris táborra, ami releváns aktuálpolitikai érvek nélkül is mozgatható. A másik kettő viszont már egy nagyon veszélyes elegyet képez, pláne ha összekerül a függetlenedéspárti katalánokkal.

Sehogy se jó

A választások kimenetele kormányzási patthelyzetet hozott létre. Sem a jobboldali, sem a baloldali pártok összefogása nem elég az abszolút többség eléréséhez. A Néppárt lehetetlen, hogy koalíció nélkül kormányozzon, potenciális szövetségeseknek azonban igencsak híján van. Egy esetleges kormányzási megállapodás (paktum) lehetővé tenne egy nagykoalíciót, ahol a két legnagyobb párt abszolút többséggel kormányozhatna, ám erre rendkívül kicsi az esély. A nagykoalíciós kormányzásba mindkét párt belebukna, túl sok kompromisszumot kéne egymás javára kötniük, táboraik elnéptelenednének. A Néppárt és a szocialisták közvetlen együtt kormányzása csak tovább növelné a politikai korrupció mértékét, ami a radikális pártok megerősödéséhez vezetne.

A szocialisták összefogása a Podemos-szal kizárt, ahogy az is, hogy a Ciudadanos anti-nacionalista liberálisai bárkivel is lepaktáljanak. Így maradnak a nacionalista baszk és katalán függetlenségi pártok, akik függetlenedési érdekből adódóan nem állnának össze az autonómiát ellenző nagy pártokkal. Bár a szocialista munkáspárt legvégső esetben hajlana az autonómiatörekvések támogatására, szavazótáboruk nagy része nem támogatja a katalán és baszk függetlenségi "háborút".

Bízhatnak-e még a Munkáspártban?

Minél tovább húzódik a kormányzásképtelen patthelyzet, annál komolytalanabbá válhat a halálból visszatért munkáspárt is. A szocialistákat Pedro Sánchez, 2014-ben megválasztott főtitkár hozta vissza a teljes nihilből, miután 2011-ben csaknem végzetes vereséget szenvedtek a Rajoy vezette Néppárttól. Sánchez az oktatáspolitika és szociálpolitika terén tett javaslatai és a fiatalos arculatváltás újra visszahozta a szocialisták hitelességét. Így vasárnap sok potenciális Podemos szavazó is inkább a biztosabb utat választotta a Szocialista Munkáspártra szavazva.

A bizonytalan politikai atmoszféra a Podemos malmára hajtja a vizet

Bár van egy általános csalódottság a párt szereplését illetően, a Podemos mutatói valójában nagyon is jól állnak. Az ideológiailag beazonosíthatatlan "szélsőséges" politikai objektum jelenleg a legnagyobb hasznot húzhatja a kilátástalan kormányzati helyzetből. Amennyiben képes lesz folytatni az utcai forradalmi politizálást, úgy nem csak a baloldaltól, de a jobboldaltól is komoly szavazatokat szívhat el a jövőben.

A spanyolok ugyanabba a csapdába sétálnak, mint a görögök. Ott a Podemos testvérpártja, a Sziriza és Alekszisz Ciprasz kampányolt hasonlóan radikális programmal és követelésekkel. A Sziriza és Podemos által képviselt forradalmian külön utas politikának egyetlen egy nagy gátja van, az pedig az Európai Unió. Spanyolország adóssága jelenleg hatalmas, a gazdaság rendbetétele és a munkahelyteremtés is belső megszorításokat, rosszabb esetben nemzetközi kölcsönt igényel. A Podemos, testvérpártjához hasonlóan alternatív utakat keresve akar szembenézni a problémákkal és az unió vasöklével. A Sziriza esetében ezt a sztorit egyszer már végig néztük, mind tudjuk, hogyan fog végződni.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Magyar szokás

Magyar szokás

Kevés dühítőbb dolog van, mint általános és mindenhol fellelhető emberi örök gyarlóságokra vagy szokásokra ráaggatni, hogy „magyar szokás”.

Ezüstérmes a női kenu kettes 500 méteren

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ezüstérmet és ezzel az országnak két tokiói kvótát szerzett vasárnap kenu kettes 500 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Amikor a kecske legyőzi a sárkányt – szlovén sörteszt

Amikor a kecske legyőzi a sárkányt – szlovén sörteszt

Miután a múlt héten sörenciklopédia helyett „kólaenciklopédia” volt az oldalon, most ismét itt van a 888 sörenciklopédiája, ráadásul kicsit rendhagyó résszel!

Három budapesti kerületben már le is adta az ajánlóíveket a Fidesz-KDNP

Rohamtempóban gyűjtik az ajánlásokat a kormánypárti jelöltek – írja a Magyar Nemzet.

Tarlós: destabilizálási kísérlet az ellenzéki kampány

Tarlós: destabilizálási kísérlet az ellenzéki kampány

Destabilizálási kísérletnek minősítette az ellenzék önkormányzati választási kampányát a harmadik ciklusára készülő Tarlós István főpolgármester, aki a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, hogy az eddig elvégzett munkának köszönhetően a jövőben lesz lehetőség a környezetvédelemre és a hajléktalanság kérdésére koncentrálni.

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

A választási irodák szombaton, a kampány első napján 318 859 ajánlóívet adtak ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választásán indulni szándékozó jelölteknek, jelölőszervezeteknek – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékén

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékén

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket szombaton az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint.

Elcsalta az AfD-re leadott szavazatokat egy német számlálóbiztos

Elcsalta az AfD-re leadott szavazatokat egy német számlálóbiztos

Választási csalás gyanúja miatt nyomoz egy szavazatszámláló ellen a potsdami államügyészség. A fiatal férfi a bevándorlásellenes AfD-re leadott szavazatokat szándékosan a Zöldekhez számolta.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére