Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nyugati demokráciákban súlyosan büntetik a képviselõi rendbontást

Bokor Gábor

2018.12.15. 13:30

Egyre inkább úgy tûnik, hogy társadalmi tömegbázis híján a frusztrált ellenzék nem lát más lehetõséget, mint a nyílt erõszak bevetését: a parlamentarizmus demokratikus szabályainak durva megsértésével próbálják támadni a fennálló alkotmányos rendet - áll a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban soha nem látott erőszakos események zajlottak a magyar Országgyűlés falai között, az esetek jogi megítélése okán a Századvég elemzése rövid áttekintést ad néhány külföldi példán keresztül a központi, illetve szövetségi törvényhozás (bikamerális parlamentek esetében az alsóházak) fegyelmi rendjét illető főbb szabályok tekintetében, majd a hazai szabályozás néhány fontos elemét is érinti.

A nemzetközi példákból kiderül, hogy a magyar parlament házszabálya alig tér el az amerikai, német, vagy a francia törvényhozás szokásaitól és szabályaitól. Rend a lelke mindennek, ez az elv mindenütt fennáll, hogy a törvényhozás zavartalan és rendezett körülmények között folyhasson – olvasható az elemzésben, mely szerint alapvető európai és nyugati érték, hogy a házat és annak elnökét tisztelik a képviselők és követik a rendszabályokat.

Képviselői minimum, hogy a törvényhozási körülményeket nem züllesztik kocsmahangulatúvá és kaotikussá. Ez az általánosan elfogadott és tiszteletben tartott norma. A norma pedig feltételez egy bizonyos határt. Ezt a határt lépte át a magyar ellenzék az őszi ülésszak utolsó napjaiban"

– áll az elemzésben, mely szerint ezzel nemcsak a házszabályt, de saját szavazóikat is megsértették, hiszen semmibe vették a magyar demokrácia egyik legfontosabb alappillérét, a parlamentarizmust.

Rendbontásuk ellenére mégis a házelnököt kritizálják, miközben más jogrendszerekben sokkal keményebb retorzió járna a magyar ellenzék által elkövetett obstruktív cselekedetekért. Az Egyesült Államok Képviselőházának Házszabálya szerint például a házelnöknek jogában áll elrendelni a folyosó és a karzat kiürítését, ha valaki vét a rend- és illemszabályok ellen.

A rendbontó képviselők ellen alkalmazható szankciók lehetnek: figyelmeztetés, feddés, szómegvonás és pénzbüntetés.
  • Az amerikai alkotmányban foglaltak alapján a törvényhozás mindkét házában büntetéssel sújthatók a rendbontók és a képviselők kétharmados hozzájárulásával kizárás is foganatosítható.
  • A német törvénykezés lehetőséget biztosít arra, hogy kisebb rendbontás vagy a Ház méltóságának megsértése esetén az elnök 1000 euró büntetést szabjon ki a rendbontó képviselőre. A Bundestag házelnöke felfüggesztheti a képviselőt akár előzetes figyelmeztetés nélkül is, ha az súlyosan rendbontó magatartást tanúsít, ilyenkor az ülésterem elhagyására is utasíthatja őt az ülés hátralévő részére.
  • A német törvényekhez hasonlóan a francia Nemzetgyűlésben is keményen járhat el a házelnök a helytelenül viselkedő képviselőkkel szemben: megintést, rendreutasítást, megrovást és határozott idejű felfüggesztést is elrendelhet. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen demonstráció és rendbontás szigorúan tilos a francia Nemzetgyűlés épületében.

Jól látható, hogy a képviselői rendbontást a Nyugati demokráciákban keményen büntetik. A Századvég részletes elemzése azt vizsgálja, hogy a nyugati példákhoz képest mennyire erős a magyar parlament házszabálya, és hogy milyen lehetőségek vannak a képviselői rendbontás megfékezésére, az kiderül részletes elemzésünkből.

A teljes elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

UNESCO-békedíjat kapott Merkel, mert elárasztotta Németországot migránsokkal

Angela Merkel volt német kancellár szerdán Elefántcsontparton átvette az UNESCO békedíját azon erőfeszítéseiért, amelyeket a több mint 1,2 millió menekült németországi befogadásáért tett a 2015-ös migrációs válság idején.

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni Törökországban a romok alól

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni szerdán a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben súlyos pusztítást okozó földrengés után.

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére