Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek meg kell védenie a nukleáris energia békés célú felhasználásának jogát”

888.hu, MTI

2022.10.26. 21:00

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) fontos szerepe van abban, hogy felemelje a szavát az államok azon szuverén joga mellett, hogy békés célból felhasználják a nukleáris energiát – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NAÜ miniszteri szintű konferenciáján mindenekelőtt a súlyos európai energiaválságról beszélt, és rámutatott, hogy Magyarország Ukrajna közvetlen szomszédjaként közvetlenül és rendkívül súlyosan érzi a háború negatív hatásait.
Erre példaként hozta fel, hogy hazánk tavaly hétmilliárd eurót fordított energiaköltségekre, míg ez idén 19 milliárd euró, jövőre pedig akár 29 milliárd euró is lehet.
Mint közölte, Magyarországnak nincsenek jelentős kőolaj- és földgázforrásai, így egyetlen lehetőségét a nukleáris energia jelenti arra, hogy valamelyest függetlenedni tudjon a nemzetközi energiapiac „őrült fejleményeitől”.
Szijjártó Péter az energiaellátást nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdésnek nevezte, s rámutatott, hogy az atomerőművek olcsó, biztonságos és fenntartható módját jelentik az áramtermelésnek.
Szavai szerint ezért folytatni kell a küzdelmet a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció ellen, hiszen bizonyos csoportoknak még mindig erős ellenérzéseik vannak mindenféle tényalap nélkül, pusztán „ideológiai és politikai motivációból”.
Magyarország a nukleáris energiát már több mint negyven éve használja, és csak pozitív tapasztalatai vannak, enélkül nincs ellátásbiztonság, nincsenek megfizethető árak és nincs zöld átmenet – mondta.
Majd hangsúlyozta, hogy a paksi bővítés a valaha volt legnagyobb hazai zöldmezős beruházás, költsége 12 milliárd euróra rúg, a projekt százezer munkahelyet biztosít, eredményeképpen pedig évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.

A miniszter kiemelte, hogy a jól szervezett és finanszírozott atomenergia-ellenes mozgalmak többek között Magyarország szuverenitását is veszélyeztetik, ugyanis az energiamix meghatározása nemzeti hatáskör.

Ezzel kapcsolatban pedig a NAÜ-nek fontos szerepe van abban, hogy felemelje a szavát a nukleáris energia békés célú felhasználásának joga mellett, kiegyensúlyozott, igazságos és pártatlan hozzáállásra van szükség – szögezte le.
Végül méltatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tevékenységét, például az ukrajnai válságban is tapasztalt racionális megközelítését, amely a további eszkaláció helyett segített a nukleáris katasztrófa megelőzésében.
Hozzátette: a fegyveres konfliktust illetően a világ már a 25. órában jár, és ha minden így megy tovább, annak rendkívül súlyos következményei lesznek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Beperli az iskolát egy anyuka, amiért a 4 éves gyerekét LMBTQ-rendezvényre vitték

Beperli az iskolát egy anyuka, amiért a 4 éves gyerekét LMBTQ-rendezvényre vitték

Egy keresztény anya beperelte négyéves gyermeke brit iskoláját, miután az állítólag arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy „LMBTQ-felvonuláson”.

Orbán Viktor reakciója az EU bejelentésére: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

Orbán Viktor reakciója az EU bejelentésére: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán reagált a Novinite cikkére, amelyben arról írnak, hogy Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. A kormányfő ezzel kapcsolatban fejtette ki véleményét a Facebookon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére