Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nagy változások küszöbén Franciaország

Sümeghi Lóránt

2015.12.08. 11:30

Amennyiben a második fordulóban is gyõz a szélsõjobb Franciaországban nagy változásokra kerülhet sor.

Marine Le Pen pártja a vasárnapi első fordulóban 40 százalékkal végzett az élen a legnagyobb északi régióban, ahol maga a pártelnök vezeti a listát. Amennyiben a második fordulóban is győz a szélsőjobboldali Nemzeti Front, Le Pen a régió tanácsának elnöke lesz, amely komoly változásokat jelenthet Franciaország jövőjét illetően.

Le Pen ugyanis mindenáron demonstrálni szeretné – nem csak Franciaország, hanem egész Európa számára is –, hogy személye alkalmas arra, hogy felelősségteljesen irányítson egy több millió lakost tömörítő régiót is. Ebből kifolyólag a 2017-es elnökválasztáson is jóval esélyesebb jelöltként fog tudni indulni.

A szavazók 60 százaléka kiábrándult a hagyományos középpártokból, nem kis részben a korrupció miatt. A francia szavazók egy része megfogadta a szélsőjobboldali Nemzeti Front élén álló Marine Le Pen ajánlatát, és a jobb-, illetve baloldal után "kipróbálja" a radikális erőket is" 

– fejtette ki Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Azonban a Front National előretörése komoly kérdéseket vet fel a mérsékelt erőt képviselő jobb- és baloldali pártok terén, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a történelmileg ellentétes domináns pártok összefogjanak az eleve rétegpártból induló populista párt ellen.

A szocialisták már jelezték, hogy több helyen visszalépnek a jobboldal javára, Nicolas Sarkozy azonban egyelőre kizárta az együttműködést a baloldallal.” 

– összegezte a felemás képet az egyetemi szakértő.


Azzal, hogy a Nemzeti Front vasárnap este a már öt éve tartó előretörésének újabb mérföldkőjéhez jutott, rendkívül megosztotta a francia médiát.

A konzervatív Le Figaro a franciák általános dühének kifejeződéseként értékelte az eredményt, amely egyszerre nyilvánult meg a hagyományos pártok leszereplésében, és abban, hogy a választók fele proteszt módon otthon maradt.

A katolikus La Croix szerint a példátlan eredmény fejtörést fog okozni a többi pártnak a két forduló között, és csak remélni lehet, hogy a pártok a közérdeknek megfelelő választ tudnak adni és nem rövidtávra gondolnak. Az okokat illetően a Le Parisien szerint a választás a kiábrándultság megnyilvánulása volt, és nem véletlen, hogy délen és északon végzett az élen a Nemzeti Front, ahol a munkanélküliség magasabb az átlagosnál.

A Les Échos című sajtóorgánum arra emlékeztetett, hogy ez a két régió hagyományosan a baloldal fellegvárának számított, így a lakosság itt remélhetett a legtöbbet Francois Hollande államfő ígéreteitől a munkanélküliség csökkentésére.


A hangos médiavisszhang ellenére Le Pen nagyszabású terveket vizionált. Az pártelnök régiójának, a Nord-Pas-de Calais-Picardie-nak több nemzetközi együttműködési kapcsolata is van, amely a régió megközelítőleg 1,7 milliárd eurós költségvetéséből 6 millió eurós kiesést jelent. Azonban a támogatások anyagi forrásai hamar elapadhatnak, amennyiben a Front National vezetőjén múlik.

Úgy gondolom, hogy nem a régió feladata, hogy a szenegáli elítéltek szúnyoghálóit fedezze a malária elleni harcban. Meg fogom ezért szüntetni a nemzetközi együttműködést, mert minden elköltött fillért a régióra és a lakóira kell költenünk”

 – hangsúlyozta a Nemzeti Front elnöke a Belgiummal határos és azzal azonos nagyságú francia régióban. 

Ezen kívül a francia nagyvállalatok tekintetében is átalakításokat tervez a populista párt, hiszen elmondásuk szerint a mamutvállalatok szándékosan nem alkalmaznak helyi alvállalkozókat, ugyanis az érvényes jogszabályok szerint lehetőségük van olyan európai munkavállalókat foglalkoztatni, akik más uniós országok cégeinél vannak bejelentve és időszakos jelleggel vállalnak munkát Franciaországban.

A dolgozókat a francia szabályok szerint kell fizetni, de a szociális járulékokat nem Franciaországban, hanem az alvállalkozó országában kell befizetni, ezáltal jelentős költségeket tudnak megtakarítani.

Mindent megteszünk azért, hogy a régió beszerzéseire elköltött közpénz a helyi vállalatokhoz jusson a helyi munkahelyteremtés fejlesztésére. Kizárjuk azokat a vállalatokat, amelyek külföldi alvállalkozókat foglalkoztatnak" 

– foglalta össze nagyszabású terveit Marine Le Pen.

Frédéric Dabi, az egyik francia közvélemény-kutatóintézet munkatársa szerint a választók kétszeresen is megbüntették az éppen regnáló hatalmat. A kormányzó szocialisták sorozatban már a negyedik választást veszítették el, de a mérsékelt jobboldal is kikapott azzal, hogy a kétpólusú politizálásnak befellegzett Franciaországban, és mostantól három erős párttal kell számolni.

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére