Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A munkáltatói bérjárulékok alapján a régiós középmezőnyben van Magyarország

888.hu, MTI

2021.06.29. 13:00

Tovább javulhat hazánk versenyképessége.

 

A munkáltatói bérjárulékokat tekintve Magyarország a régiós középmezőnybe tartozik, a jövő évre tervezett további 2 százalékpontos csökkentés pedig tovább javítja az ország versenyképességét – közölte a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-vel.

A Mazars idén kilencedik alkalommal kiadott 2021-es Közép- és Kelet-európai Adóbrosúrájában 21 ország – a visegrádi négyek mellett Délkelet-Európa államai, Németország, Ausztria, Oroszország, Ukrajna és a balti államok – adórendszerét vizsgálta.
A tanácsadó cég közleménye szerint a munkáltatói bérjárulékok tekintetében

Magyarország 2020-ra elérte a régiós átlagot, a 2020. július 1-jétől hatályos 2 százalékpontos szociális hozzájárulási adó csökkentésével pedig a 21 ország középmezőnyébe került.

Az elfogadott adócsomag 2022 júliusától a munkáltatói bérteher újabb 2 százalékpontos csökkenésével számol, a tervek szerint jövőre a második fél évtől a fél százalékpontos szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése és az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás beépítése a szochóba tovább javítja az ország pozícióját.

A közleményben arra is rámutatnak, hogy 2021-ben a privát szektorra jellemző átlagos bérszínvonal euróban a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal Németországban nőtt, de 5–10 százalék közötti növekedést ért el Szlovákia, Horvátország, Lettország és Észak-Macedónia is.

A Mazars szerint szembetűnő, hogy az egyes országok nagyon eltérő hangsúlyt helyeznek a vállalati nyereség megadóztatására, a legalacsonyabb és a legmagasabb adókulcs között 22 százalékpont különbség van. Németországban a legmagasabb a társasági jövedelemadóztatás (31 százalék), Magyarországon és Montenegróban a legalacsonyabb (9 százalék), míg a régió országaiban jellemzően 15-20 százalék körül alakul a társasági adó kulcsa.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére