Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A miniszterelnök gratulált a Szent István-rend kitüntetettjeinek

888.hu

2021.08.20. 17:50

A Szent István-rend idei kitüntetettjei: Lovász László és Vizi E. Szilveszter. Gratulálunk! – írja Orbán Viktor a közösségi média-oldalán közzétett bejegyzésben.

A Szent István-rend létrehozását még 1764-ben Mária Terézi engedélyezte. Eredetileg a legmagasabb katonai érdemrendnek számító Mária Terézia -rend mellett egy civil-nemesi lovagrendként működött. A lovagrendek működésének megfelelően szigorú regula mentén tevékenykedett a társaság, melynek egyszerre mindössze száz tagja lehetett. A rendbe pedig a köz szolgálatában szerzett érdemekkel lehetett bejutni.

A rendebe való bekerülés magas társadalmi presztízst jelentett, hiszen a rend legalsó szintjével, a kis kereszttel is már bárói rangot lehetett igényelni.

Az eredeti Szent István-rend az első világháború után a monarchia szétesésével megszűnt.

A Horthy-korszakban az osztrák és a magyar fél nem tudtak megegyezni arról, hogy ez a kitüntetés tulajdonképpen kihez is tartozik, mert nem tudták megállapítani, hogy Mária Terézia, mint Osztrák császár, vagy Magyar Királynő alapította. Végül az Anschluss ideje alatt Horthy egy joghézag kihasználásával megszerezte a rendet.

1946-ban azonban a kommunisták eltörölték. Így több mint hatvan évre megszűnt a társadalomért tett nagy tettek ezen honorációja.

2013-ban kitüntetést újra alapították. Hangsúlyozva azonban azt, hogy korábbi rendi jellegét elhagyja a továbbiakban a Szent István-rend. Így már nincsenek a rendnek osztályai és nők számára is adományozható.

A kitüntetést azóta a köztársasági elnök minden évben augusztus 20.-án adja át.

Idén Lovász László és Vizi E. Szilveszter kapták meg munkájuk elismeréseként.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére