Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migráció tekintetében is egy platformon állunk a lettekkel

Horváth K. József

2020.01.10. 13:45

A migráció tekintetében Magyarország és Lettország a határvédelem fontosságát kiemelkedőnek tekinti, jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Rigában Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel való tárgyalása után. Aláhúzta: „meg akarjuk védeni a saját hazánkat, meg akarjuk védeni a polgárainkat”. Emellett a két ország elutasítja a kötelező kvótákra vonatkozó brüsszeli elképzeléseket és nem szavazták meg az ENSZ globális migrációs csomagját – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország kölcsönösen előnyösnek tekinti a Lettországgal folytatott együttműködést mind védelmi, mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból. Továbbá az is előnyös, hogy az Európai Unió jövőjéről folytatott viták során sok kérdésben hasonló álláspontot képviselnek, olvasható az MTI tudósításában.

A kétoldalú együttműködést ismertetve a magyar külügyminiszter elmondta: 2022-ben Magyarország újra részt vesz a balti országok légterének védelmében. Hazánk beadta csatlakozási kérelmét a NATO Stratégiai Kiválósági Központjához, amely Rigában található – közölte.

Szijjártó Péter kijelentette: mindkét ország elkötelezett támogatója az Európai Unió bővítésének, ezt stratégiai kérdésnek tekintik, és hibának tartják, hogy az EU nem hozta meg az elmúlt időben a nyugat-balkáni bővítéshez szükséges döntéseket.

Arról is beszélt, hogy a többéves uniós költségvetési keretről szóló vitában a kohéziós források jelentőségét mindkét ország meg akarja tartani, és nem fogadnak el szubjektív feltételeket az uniós források elosztásánál.

A gazdasági együttműködést illetően Szijjártó Péter aláhúzta: az Eximbank 360 millió eurós hitelkeretet nyitott magyar és lett vállalatok együttműködésének ösztönzésére. Lettország nagyon sok erőfeszítést tesz gazdasága modernizálásáért, és Magyarország is így van a magyar gazdasággal, amely dimenzióváltáson megy át, ezért magyar és lett vállalatok segíthetik egymást az elkövetkező időben – vélekedett a miniszter.

Megjegyezte: Magyarország támogatja Lettország jelöltségét az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2026-2027-es időszakra, mert helyes, ha a közepes méretű közép-európai országok képviselve vannak a testületben.

A tárcavezető kiemelte: a két ország kapcsolatát a kölcsönös tisztelet jellemzi, amely nagymértékben arra épül, hogy két szabadságharcos népről van szó. Két olyan nemzetről, amelynek egészen a közelmúltig kellett harcolnia a szabadságáért és a szuverenitásáért a kommunista elnyomással szemben.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter mellett Szijjártó Péter Rigában találkozott Ralfs Nemiro lett gazdasági miniszterrel és Zbignevs Stankivics rigai metropolita érsekkel, a lettországi katolikus egyház vezetőjével, továbbá ellátogatott a NATO Stratégiai Kiválósági Központjába.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére