Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Mazsihisz a zsidókat listázó Jobbikot és a szélsõséges pártot mentegetõ Karácsony Gergelyt is elítélte

Vincze Viktor Attila

2019.02.11. 15:00

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a politika szereplõitõl függetlensége tiszteletben tartását kérõ nyilatkozatában egy jelenleg is elfogadhatatlan közéleti szereplõként nevesítette a zsidókat korábban listázó Jobbikot, valamint a pártot mentegetõ Karácsony Gergelyt. A Mazsihisz semlegességet hirdetõ nyilatkozata 180 fokos fordulatot jelez a szervezet eddigi, az ellenzéki balliberális pártokkal fenntartott szoros kapcsolatához képest.

Azt írták: a Mazsihisz mint a legjelentősebb magyarországi zsidó szervezet, feladatának tartja, hogy világos értékrendet követve képviselje a közösség érdekeit.

Választási években különösen fontosnak tartják, hogy a felfokozott közhangulattól függetlenítsék szervezetüket, és megfontoltan reagáljanak az őket érintő kérdésekben.

Szövetségünk megfelelő kompetenciákkal rendelkezik ahhoz, hogy eldöntse, mi zavarja, mi sérti, mi veszélyezteti közösségünket"

– fogalmaztak és kitértek arra: elfogadhatatlan számukra bármilyen politikai célú listázás, és "ilyesminek az akár mégoly tétova mentegetését is hibának" tartják. 

Azzal, hogy a Jobbik zsidókat listázó politikai akcióját mentegető személyeket is elítélte nyilatkozatában a Mazsihisz, félreérthetetlenül elfogadhatatlannak nyilvánította Karácsony Gergelynek a Jobbikkal szemben eddig nyíltan megengedő ellenzéki szövetségkötési politikáját. 

2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal"

– közölte a Mazsihisz, amely ugyanakkor a nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyes, általa nácinak tartott csoportok – úgymond a második világháborús budapesti kitörés napjának katonai áldozataira emlékezve – emléktúrát tarthattak Budapesten. 

 

A Mazsihisz közleménye szerint szövetségük továbbra is a több ezer éves zsidó tradíciók közvetítette értékektől vezetve kíván működni, a pártpolitikától függetlenül. Tisztában vannak azzal, hogy történelmi felekezetként a választási kampányok idején megszólalásaik "alkalmat adhatnak arra, hogy azokat a versengő politikai erők a maguk céljaira felhasználják", de arra kérik a politika szereplőit, tartsák tiszteletben függetlenségüket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére