Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Mazsihisz a zsidókat listázó Jobbikot és a szélsõséges pártot mentegetõ Karácsony Gergelyt is elítélte

Vincze Viktor Attila

2019.02.11. 15:00

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a politika szereplõitõl függetlensége tiszteletben tartását kérõ nyilatkozatában egy jelenleg is elfogadhatatlan közéleti szereplõként nevesítette a zsidókat korábban listázó Jobbikot, valamint a pártot mentegetõ Karácsony Gergelyt. A Mazsihisz semlegességet hirdetõ nyilatkozata 180 fokos fordulatot jelez a szervezet eddigi, az ellenzéki balliberális pártokkal fenntartott szoros kapcsolatához képest.

Azt írták: a Mazsihisz mint a legjelentősebb magyarországi zsidó szervezet, feladatának tartja, hogy világos értékrendet követve képviselje a közösség érdekeit.

Választási években különösen fontosnak tartják, hogy a felfokozott közhangulattól függetlenítsék szervezetüket, és megfontoltan reagáljanak az őket érintő kérdésekben.

Szövetségünk megfelelő kompetenciákkal rendelkezik ahhoz, hogy eldöntse, mi zavarja, mi sérti, mi veszélyezteti közösségünket"

– fogalmaztak és kitértek arra: elfogadhatatlan számukra bármilyen politikai célú listázás, és "ilyesminek az akár mégoly tétova mentegetését is hibának" tartják. 

Azzal, hogy a Jobbik zsidókat listázó politikai akcióját mentegető személyeket is elítélte nyilatkozatában a Mazsihisz, félreérthetetlenül elfogadhatatlannak nyilvánította Karácsony Gergelynek a Jobbikkal szemben eddig nyíltan megengedő ellenzéki szövetségkötési politikáját. 

2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal"

– közölte a Mazsihisz, amely ugyanakkor a nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyes, általa nácinak tartott csoportok – úgymond a második világháborús budapesti kitörés napjának katonai áldozataira emlékezve – emléktúrát tarthattak Budapesten. 

 

A Mazsihisz közleménye szerint szövetségük továbbra is a több ezer éves zsidó tradíciók közvetítette értékektől vezetve kíván működni, a pártpolitikától függetlenül. Tisztában vannak azzal, hogy történelmi felekezetként a választási kampányok idején megszólalásaik "alkalmat adhatnak arra, hogy azokat a versengő politikai erők a maguk céljaira felhasználják", de arra kérik a politika szereplőit, tartsák tiszteletben függetlenségüket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Videón a luxusszigeten bikiniben nyaraló Eva Kaili, szakáll-rúzs kombó

Videón a luxusszigeten bikiniben nyaraló Eva Kaili, szakáll-rúzs kombó

Szaúd-Arábia szponzorálhatja a jövő évi női világbajnokságot.

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

A TikTok törlését sürgeti egy demokrata párti amerikai szenátor

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online, alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokrata párti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja, mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére