Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyarok kétharmada büszke rendõreinkre

Sümeghi Lóránt

2018.10.22. 11:41

A felnõtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendõreire, az ellenpólust mindössze a megkérdezettek 27 százaléka alkotja.

A Nézőpont Intézet október 23-ai Astoria téri rendőrattack 12. évfordulóján készített közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a magyarok közel kétharmada (63 százalék) ért egyet azzal, hogy „Magyarország büszke lehet rendőreire”. A rendőrviccek iróniája és a tizenkét évvel ezelőtti Astoria téri rendőrattack bizalomvesztése ma már ezek alapján a múlté. Nem alaptalan feltételezni, hogy

a határvédelem sikere az egyik oka a várakozásoknál jobb rendőrségimázsnak.

Minél idősebb valaki, annál inkább büszke a magyar rendőrök teljesítményére. Míg a legfiatalabb, 18-29 évesekből álló korosztály mindössze 49 százaléka, a 30-39 éveseknek pedig az 56 százaléka gondol jó szívvel a rendőrökre, az 50 évesek vagy annál idősebbek bő kétharmada van jó véleménnyel róluk. Mindez nem jelenti viszont azt, hogy ezekben a társadalmi csoportokban többségbe lennének a rendőrökről negatív véleménnyel bírók, a legfiatalabb korcsoport 41, a 30-39 éveseknek 30 százaléka, az idősebb korosztályba tartozóknak pedig még tovább csökkenő aránya nem büszke a magyar rendőrökre.

Átlag feletti a rendőrséggel való azonosulás foka a megyei jogú városokban élők (68 százalék), valamint a szakmunkások (69 százalék) körében, viszont Budapesten az országos átlag alatt teljesítettek a rend védői (57 százalék).

Abszolút számokra átfordítva mindez azt jelenti, hogy ötmillió 18 év feletti magyar szerint lehet Magyarország büszke a rendőreire, közülük 800 ezer fő él Budapesten, 4,2 millió pedig vidéken. A férfiak és a nők között is 2,5-2,5 millió polgár szimpatizál a rendőrség munkájával, életkori bontásban pedig a 60 év felettiek emelkednek ki 1,7 millió fővel.

Érdekesség, hogy a pártpreferencia szerinti megoszlás alapján egyedül a Jobbik-szimpatizánsok között vannak többségben a rendőrségről negatív véleménnyel bírók. Az éppen pártszakadás közepén lévő párt szimpatizánsainak 43 százaléka büszke csak a magyar rendőrökre, 51 százalékuk nem. Ezzel szemben a baloldaliak 58 százaléka, a Fidesz-KDNP szimpatizánsoknak pedig 77 százaléka nyilatkozott pozitívan a rendfenntartókról. A jobbikosokon kívül nincs olyan mérhető támogatottságú párt, amelynek szavazói körében ne lennének többségben a rendőrségről pozitív véleménnyel bírók.


Módszertan: A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. szeptember 21-26. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez – hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

Kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Zamárdinál

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülőgép Zamárdi térségében szombaton, az eset során senki sem sérült meg – tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

Fogy a levegő Botka László körül

Fogy a levegő Botka László körül

A kínos ügyek, az ellenzéki pártok közötti koalíciós egyeztetések miatt is nehéz napjai lehetnek a mindeddig a legyőzhetetlenség mítoszában élő polgármesternek – írja a Magyar Hírlap.

Még mindig sok a kérdőjel Jeffrey Epstein halála körül

Még mindig sok a kérdőjel Jeffrey Epstein halála körül

Az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt amerikai milliárdos Jeffrey Epstein felakasztotta magát – áll az igazságügyi orvos szakértő pénteken este New Yorkban kiadott hivatalos jelentésében.

Így lett a Szigetből a főváros második, ezúttal egy hétig tartó melegfelvonulása

Így lett a Szigetből a főváros második, ezúttal egy hétig tartó melegfelvonulása

Szivárványos zászlók mindenütt, életveszélyes tömeg a színpad előtt. Ilyen volt idén a Sziget Fesztivál.

A rendőrség több mint 400 milliárd forintot fordított határvédelemre 2015 óta

Határvédelmi, határrendészeti feladatokra összesen mintegy 408 milliárd forintot költött el a rendőrség 2015 és 2019 júniusa között – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére