Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyarok 66 százaléka elítéli a törvénysértésekkel politizáló ellenzéket

Vincze Viktor Attila

2018.12.14. 21:00

A magyar választópolgároknak nem tetszik az ellenzéki képviselõk parlamentben bemutatott szerdai botránykeltése, kétharmaduk (66 százalék) szerint nem viselkedhet így egy képviselõ az Országházban - derül ki a Nézõpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Hétmillió emberhez eljutott a Parlamentben történt botránykeltés híre, két és fél millió ember pedig aktívan foglalkozott is a témával.

Legfőképpen az idősebb korosztály tagjait háborította fel az ellenzéki képviselők viselkedése, háromnegyedük ítélte el a balhézó képviselőket (76 százalék). Ez nem jelenti viszont azt, hogy más társadalmi csoportban tetszést aratott volna az obstrukciós kísérlet, minden lényeges szociodemográfiai csoportban azok voltak többségben, akik szerint nem elfogadható, hogy így viselkedjen egy képviselő a parlamentben.

Politikai hovatartozás szerint viszont már erősebb megosztottságot lehet tapasztalni. A kormánypártiak közül szinte mindenki (94 százalék) elítélte az ellenzéki képviselők cselekedeteit.

Bár a baloldali pártok szimpatizánsainak többsége a politikusaik mellé állt (72 százalék), azonban minden negyedik baloldali szavazó elutasította a botránypolitizálást. A Jobbik szavazói még inkább megosztottak, többségük elutasítja ezt a viselkedést (52 százalék).

Úgy tűnik, hogy a párt vezetésében beállt baloldali fordulat még a szavazótáboron belül nem fejtette ki a hatását, a párt többségét még mindig a rendpárti attitűd jellemzi. Ebből kifolyólag, amennyiben a Jobbik a jövőben továbbra is aktívan szerepet vállal ezekben az akciókban, fennáll annak a lehetősége, hogy tovább csökken a már így is hónapok óta zsugorodó tábora.

Módszertan: a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. december 13-14. között készült 750 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére