Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar rendõrök "túlkapásai" miatt aggódik az Európa Tanács

Bertha László

2016.11.03. 09:28

Az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának legfrissebb jelentése szerint a Magyarországon fogvatartott külföldi állampolgárok többsége kielégítõnek találta a magyar hatóságok eljárását, mások ugyanakkor nem megfelelõ bánásmódról számoltak be.
STRASBOURG, 09:28

Az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának legfrissebb jelentése szerint a Magyarországon fogvatartott külföldi állampolgárok többsége kielégítőnek találta a magyar hatóságok eljárását, mások ugyanakkor nem megfelelő bánásmódról számoltak be.

Az ET kínzás elleni bizottsága (CTP) csütörtökön publikálta értékelését a tavaly október végi magyarországi vizsgálódásáról, melyben „különösen aggodalmat keltőnek” nevezik, hogy kísérő nélkül érkezett fiatalkorú migránsok is rossz fizikai bánásmódról számoltak be.

Többen például azt állították, hogy a rendőrök vagy a fogvatartási létesítményekben dolgozó őrök nem megfelelő elbánásban részesítették őket. A jelentés szerint egyesek arcot vagy gyomrot érő ütésekről, illetve gumibot használatáról, mások szóbeli bántalmazásról és tiszteletlen magatartásról panaszkodtak.

A CTP ajánlást is tett az érintett magyar hatóságoknak, hogy

hivatalos közleményben tegyék egyértelművé, hogy a menekültügyi és a bevándorlási fogvatartási létesítményekben dolgozó rendőrök és fegyveres őrök által tanúsított rossz bánásmód bármilyen formában elfogadhatatlan, amelynek esetén megfelelő büntetés kerül alkalmazásra.”

A bizottság úgy véli, hogy fontos lenne emlékeztetni arra, hogy kényszerítő erő csak a szükséges mértékben alkalmazható, az érintett személyek megfékezését követően pedig semmiféle bántalmazás nem indokolt. Az Európa Tanács bizottsága elismeri ugyan, hogy a magyarok hatóságok különleges kihívásokkal szembesültek a „külföldi állampolgárok” tömeges beáramlása miatt, de

a körülmények azonban nem mentik fel a hatóságokat a szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal való bánásmód tekintetében vállalt nemzetközi emberi jogi kötelezettségek alól”

– olvasható a 37 oldalas értékelésben.

A küldöttség tagjai szerint a hagyományos rendőrségi fogdákban a tárgyi feltételek összességében „kielégítőek” voltak, de több ajánlást is megfogalmaztak.

A magyar hatóságok válaszukban hangsúlyozták, hogy az állítólagos nem megfelelő bánásmód kapcsán tett ajánlást nem tartják indokoltnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére