Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar ipar lelke a mezõgazdaság

Pörge Béla

2017.09.15. 23:38

Mondta Szijjártó Péter pénteken Mélykúton, ahol letették a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forint beruházással épülõ új üzemének alapkövét.

A beruházáshoz, amely 350 új munkahelyet hoz létre, a magyar kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít.

A külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta:

az élelmiszeripar termelési értéke az első hét hónapban 1673 milliárd forintot tett ki, ami 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az élelmiszeripar 148 ezer 400 magyar embert foglalkoztatott, ami 5 százalékos növekedést jelent egy esztendő alatt."

A miniszter kiemelte: az első fél évben a nemzetgazdasági beruházások 25 százalékkal emelkedtek az előző év hasonló időszakához képest.

Szijjártó Péter továbbá elmondta:

Az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincoszlopát, de a lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar."

A beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökség (HIPA) a minden rekordot megdöntő tavalyi évnél is sokkal jobb első félévet zárt. A vállalatok vezetőivel 47 beruházásról állapodtak meg – köztük a Hunent Zrt.-vel –, aminek eredményeként 8500 új munkahely jön létre Magyarországon, és több mint 430 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg.

A Mélykúton megépülő üzem már a negyedik olyan élelmiszeripari beruházás az idén, amely a beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökség megállapodásán nyugszik. 

A hírhez kapcsolódik, hogy augusztus 24-én Magyarországot újra madárinfluenzától mentes övezetté nyilvánították. Szijjártó Péter szerint ez azt is jelenti, hogy a magyar kacsa-, liba- és baromfitermékek visszatérhetnek azokra a távol-keleti piacokra, ahol rendkívül kedveltek a magas minőséget képviselő hazai termékek.

Weiss Kurt, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. vezérigazgatója a zöldmezős beruházásról kijelentette: a mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 ezer 300 négyzetméter lesz. Az első ütemben, várhatóan 2018 októberéig felépítenek egy víziszárnyas vágóhidat, egy feldolgozó üzemet, egy hűtő- és fagyasztóházat, valamint egy szennyvíztelepet. A teljes beruházás második üteme várhatóan 2019. év végére fejeződik be. A vágási kapacitásról elmondta: az üzem egy tízórás műszakban 50 ezer kacsa vagy 25 ezer húsliba feldolgozására lesz alkalmas.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére